Πώς μπορείτε να χάσετε βάρος χωρίς να στερηθείτε τα ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, πολλοί φοβούνται να τα συμπεριλάβουν άφοβα στη διατροφή τους επειδή θεωρούν ότι παχαίνουν.

Στη διατροφή όμως το σημαντικό για την απώλεια βάρους δεν είναι το είδος του φαγητού αλλά η ποσότητα των θερμίδων. Τα ζυμαρικά μπορούν να γίνουν μέρος του προγράμματος απώλειας βάρους, αρκεί να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα.

Επιλέξτε ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Τα ζυμαρικά από δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, είναι πιο χορταστικά και κρατούν μακριά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα της πείνας. Με βάση τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, ένα φλιτζάνι μακαρόνια ολικής αλέσεως περιέχει 6 γραμμάρια φυτικές ίνες, που αντιπροσωπεύουν το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης συγκριτικά με τα κανονικά ζυμαρικά που περιέχουν μόλις 2,5 γραμμάρια.

Μετρήστε τα ζυμαρικά σας

Μεγάλες μερίδες ζυμαρικών σαφώς και θα σας αποτρέψουν να χάσετε βάρος. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήστε κύπελλα μέτρησης για να ελέγξετε την ποσότητα σερβιρίσματος. Ένα φλιτζάνι ζυμαρικά περιέχει μέχρι 200 θερμίδες.

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σας al dente

Τα ζυμαρικά έχουν γενικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης ορίζεται αυτός που είναι κάτω από 55. Μέτριος είναι μεταξύ 55-69 και υψηλός πάνω από 70. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ένας χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης διευκολύνει την απώλεια βάρους, σταθεροποιώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και βοηθά να διαχειριστείτε την πείνα σας. Τα ζυμαρικά που βράζονται για περίπου 5 λεπτά, δηλαδή al dente (που σημαίνει να τα νοιώθετε «στο δόντι») έχουν γλυκαιμικό δείκτη περίπου 38, σε σύγκριση με αυτά που βράζονται για περίπου 20 λεπτά που έχουν γλυκαιμικό δείκτη 64. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τρώμε τα ζυμαρικά καλοβρασμένα, αλλά αν θέλουμε να χάσουμε βάρος θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες.

Επιλέξτε σάλτσες με βάση τη ντομάτα αντί για κρεμώδεις

Οι κρεμώδες σάλτσες έχουν περισσότερες θερμίδες και λίπος σε σύγκριση με τις σάλτσες που έχουν ως βάση τη ντομάτα. Μια μερίδα σάλτσα μαρινάρα έχει περίπου 29 θερμίδες και καθόλου λίπος, τη στιγμή που μια κρεμώδης σάλτσα μπορεί να ξεκινήσει από τις 96 θερμίδες και τα 6 γραμμάρια λίπους.

Συμπεριλάβετε στο μενού σας 1-2 φλιτζάνια λαχανικά

Είτε είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είτε αναμείξετε μαγειρεμένα λαχανικά στο πιάτο με τα ζυμαρικά σας, θα συμβάλλετε αποτελεσματικά στο να νοιώθετε χορτάτοι μετά το γεύμα σας. Τα λαχανικά είναι μια εξαιρετική επιλογή χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας. Τα λαχανικά θα σας κάνουν να αισθανθείτε χορτάτοι και θα εμποδίσουν τη λαχτάρα για περισσότερο φαγητό ανάμεσα στα γεύματά σας, κάτι που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Παραλείψτε το ψωμί

Είναι σημαντικό να έχετε σε κάθε γεύμα σας κάποιους υδατάνθρακες. Ωστόσο, αν επιλέξετε να φάτε ζυμαρικά, δεν χρειάζεται να προσθέσετε περιττές θερμίδες στο γεύμα σας, τρώγοντας και ψωμί. Καταναλώστε τα ζυμαρικά σας χωρίς ψωμί και θα χάσετε βάρος.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είδη ζυμαρικών ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει