Πώς θα χάσετε βάρος ρεαλιστικά

Δεν χρειάζεται να πλησιάζει καλοκαίρι για να έχει κανείς κίνητρο για να χάσει βάρος και να βρει τη φόρμα του. Και μόνο η δυνατότητα να απολαμβάνει τις καθημερινές δραστηριότητές του και να αισθάνεται πιο ανάλαφρος, αρκεί.

Σε όλες τις εποχές του χρόνου προσφέρονται ευκαιρίες για να βγούμε έξω, να πάμε βόλτες, να εξερευνήσουμε, να καθαρίσουμε τον κήπο και να βρούμε αμέτρητους άλλους τρόπους για να ενεργοποιηθούμε.

Ολες αυτές οι δραστηριότητες είναι ολοένα και πιο δύσκολες αν κουβαλάει κανείς επιπλέον βάρος. Χρειάζεται χρόνος για την απώλεια βάρους, επομένως αν θέλετε να βάλετε στόχο κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε τώρα σιγά-σιγά, υπολογίζοντας μια προσέγγιση που θα έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Οι γρήγορες δίαιτες, όπου οι θερμίδες περιορίζονται σε ακραίο βαθμό και η άσκηση μεγιστοποιείται, έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικές μακροπρόθεσμα, ενώ επιπρόσθετα κρύβουν κινδύνους για την υγεία. Οταν πρόκειται για δίαιτα και για την υγεία σας, μια αργή και σταθερή προσέγγιση συνήθως κερδίζει τον αγώνα.

Ενας αποτελεσματικός ρυθμός δημιουργεί μια απώλεια περίπου ενός κιλού την εβδομάδα, ή ένα ποσοστό σωματικού λίπους ανά μήνα. Αυτό μπορεί να είναι λίγο υψηλότερο την πρώτη εβδομάδα της δίαιτας, αλλά στη συνέχεια θα αυτορρυθμιστεί. Οταν υπάρξει μία εβδομάδα που δεν θα χάσετε καθόλου βάρος, θα αναπροσαρμόσετε τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες σας, προσθέτοντας άλλες 200 θερμίδες καθημερινά. Ετσι θα γίνει η απαραίτητη αντίδραση στο μεταβολισμό σας και θα αρχίσετε να χάνετε ξανά. Αυτή η προσέγγιση παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά είναι ο πιο αποτελεσματικός και βιώσιμος τρόπος για να χάσετε βάρος.

Το κλειδί για να μείνετε στο σωστό δρόμο, είναι να σχεδιάσετε τη διατροφή σας. Δημιουργήστε μια λίστα με ψώνια κάθε εβδομάδα και προετοιμάστε τα γεύματα δύο με τρεις ημέρες νωρίτερα. Καλό θα είναι να τρώτε το πρωινό και το γεύμα φρέσκα, αλλά μπορείτε να έχετε προετοιμάσει από πριν τα σνακ και το δείπνο ώστε να είναι έτοιμα όποτε θέλετε να τα καταναλώσετε για να μην εκτροχιάζεστε. Εναλλακτικά αν οι ρυθμοί δουλειάς σας είναι τέτοιοι που αναγκάζεστε να τρώτε πρόχειρα και εκτός σπιτιού το μεσημέρι, οπότε ουσιαστικά το κύριο γεύμα σας είναι το δείπνο, τότε προετοιμάστε από πριν τα σνακ και το γεύμα και καταναλώστε φρέσκα, το πρωινό και το δείπνο.

Αν ισχύει το τελευταίο, αν δηλαδή τρώτε για μεσημέρι στο γραφείο, τότε επιβάλλεται να έχετε έτοιμα από το σπίτι τα σνακ και το γεύμα, για να μην αρπάξετε ό,τι βρείτε μπροστά σας στη δουλειά και για να μην πέσετε στην παγίδα να φάτε έξω, έτοιμο φαγητό.

Να θυμάστε, βέβαια, πως μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας μια παρεκτροπή από καιρού εις καιρόν. Τρώγοντας περιστασιακά ένα αλμυρό ή γλυκό σνακ, ή μια μερίδα junk food, δεν πρόκειται να βγείτε εκτός προγράμματος, ούτε θα καταστραφεί η διατροφή σας. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι. Οταν φάτε τέτοιου είδους σνακ και φαγητό, απλά φροντίστε να ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας.

Μόλις φτάσετε εκεί που είναι ο στόχος σας, θα αισθανθείτε καλά για το πού φτάσατε και θα μπορέσετε να απολαύσετε το καλοκαίρι. Θα συμμετέχετε σε όλες τις δραστηριότητες που θέλετε, θα νοιώθετε καλά και αν είστε έξυπνοι θα διατηρήσετε μακριά σας το βάρος που χάσατε. Κι αν εκεί, κατά το καλοκαιράκι, θελήσετε να φάτε και ένα παγωτό, μπορείτε να το κάνετε χωρίς τύψεις. Είναι κάτι που θα το έχετε κερδίσει!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει