Αναγνώριση και θεραπεία του πόνου του κατοικιδίου

Η αντιμετώπιση του πόνου στο σκύλο ή στη γάτα μπορεί να είναι κάτι δύσκολο, γιατί ενώ ο άνθρωπος είναι πιο ευαίσθητος στον πόνο και δείχνει ότι πονάει, τα ζώα τον αντιμετωπίζουν πολύ πιο στωικά.

Ετσι, είναι πολλές φορές δύσκολο να γνωρίζουμε ότι τα κατοικίδιά μας πραγματικά υποφέρουν ή πονάνε. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι επίσης ότι δεν μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους και να μιλήσουν όπως θα έκανε για παράδειγμα ένα παιδί.

Η διαχείριση του πόνου του κατοικιδίου είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Μελέτες έχουν δείξει πως αν βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να αποφύγει τον πόνο, μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία της ανάρρωσής του, είτε πρόκειται για χειρουργική επέμβαση είτε για τραυματισμό. Επιπρόσθετα, η σωστή διαχείριση του πόνου τους μπορεί να μειώσει το στρες που αισθάνονται τα κατοικίδια και να αυξήσει την αίσθηση της ευημερίας, γεγονός που βοηθά τα αγαπημένα σας ζωάκια να ζήσουν περισσότερο.

Ενδείξεις ότι το κατοικίδιό σας πονάει

Οταν οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο, αρχίζουν να διαμαρτύρονται. Ωστόσο, όταν πονάνε τα κατοικίδια, σπάνια θα ακούσετε τη φωνή τους. Πώς, όμως, μπορούμε αφού δεν μιλάνε να γνωρίζουμε ότι πονάνε;

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να δώσετε προσοχή. Παρόλο που το κατοικίδιο δεν μπορεί να μιλήσει, θα στείλει «σήματα» που δείχνουν ότι πάσχει από κάποιου είδους οξύ ή χρόνιο πόνο.

Τα «σήματα» αυτά είναι:

• Το κατοικίδιο είναι είτε ασυνήθιστα ήσυχο, είτε εξαιρετικά ανήσυχο

• Μπορεί να γκρινιάζει, να κλαψουρίζει, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να ουρλιάζει

• Δαγκώνει είτε τον εαυτό του, είτε ό,τι υπάρχει γύρω του

• Γλείφει συνεχώς κάποιο σημείο του σώματός του (προφανώς το σημείο που το πονάει)

• Επιδεικνύει ασυνήθιστη συμπεριφορά (π.χ. είναι υπερβολικά επιθετικό ή υπερβολικά ήσυχο για τα συνήθη δεδομένα του)

• Αναζητά πολύ περισσότερη αγάπη από ό,τι συνηθίζει

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας

Αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας πονάει, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Ο γιατρός θα προχωρήσει σε μια πλήρη ιατρική αξιολόγηση για να καθορίσει την αιτία του πόνου και τις πιθανές λύσεις.

Οπως συμβαίνει σε κάθε ιατρική κατάσταση, ο κτηνίατρος είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας στον εντοπισμό και τη διαχείριση του πόνου του κατοικιδίου σας. Η διαχείριση του πόνου απαιτεί ομαδική προσπάθεια και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ευτυχισμένο και υγιές κατοικίδιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει