Πώς να διαχειριστείτε τους κολικούς του μωρού

Το να είναι κανείς γονιός προσφέρει μεγάλη χαρά αλλά είναι και δύσκολο αρκετές φορές. Το συχνό κλάμα, οι αλλαγές πάνας, ο ελάχιστος ύπνος και το άγχος για την νέα ζωή για την οποία είστε υπεύθυνοι, μπορεί να σας εξαντλήσουν.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, εμφανίζονται και οι κολικοί…

Εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το μωρό να κλαίει ασταμάτητα είναι οι κολικοί. Και πρόκειται για μια κατάσταση που πλήττει περίπου το 1/3 των μωρών.

Συμπτώματα

Εάν το μωρό σας είναι ανήσυχο μπορεί να αναρωτιέστε αν υποφέρει από κολικούς. Οι γιατροί γενικά διαγιγνώσκουν κολικούς όταν δεν υπάρχει κανένας άλλος προφανής λόγος για το παρατεταμένο κλάμα. Συνήθως τείνουν να εμφανίζονται το βράδυ. Ομως, το κλάμα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και ιδίως με τα ιδιότροπα μωρά ή αυτά που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια κατάσταση κατά την οποία τα οξέα του στομάχου ρέουν στο λαιμό.

Με τους κολικούς υπάρχει αυτό που λέμε «ο κανόνας των τριών»: Ξεκινούν περίπου στις τρεις εβδομάδες και διαρκούν περίπου τρεις μήνες. Το κλάμα διαρκεί για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Για να καταλάβετε αν το μωρό σας έχει κολικό, κρατείτε ένα ημερολόγιο. Μερικές φορές βοηθά να καταγράψετε πόσο συχνά κλαίει το μωρό. Μπορεί να μοιάζει με ώρες, αλλά αν το βάλετε στο χαρτί μπορεί να διαπιστώσετε ότι ίσως να μην είναι πάνω από 30 λεπτά την ημέρα.

Διαχείριση συμπτωμάτων

Το πρόβλημα με τους κολικούς είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι τους προκαλεί, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη θεραπεία. Το καλύτερο είναι να κάνετε αυτό που βλέπετε ότι κάνει το ίδιο το μωρό να αισθάνεται καλύτερα. Για να το ανακουφίσετε μπορείτε να κάνετε τα εξής:

* Φάσκιωμα

* Τοποθέτηση στο πλάι

* Ενας χαλαρωτικός ήχος

* Κούνημα

* Πιπίλα

Εάν το παιδί δείχνει σημάδια ασθένειας, όπως η άρνηση να φάει, εμετός, διάρροια ή λήθαργος, καλέστε το γιατρό. Σε αντίθετη περίπτωση μια απλή αλλαγή στο περιβάλλον  του μωρού μπορεί να βοηθήσει. Αφού βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο και ότι η πάνα του είναι καθαρή κάντε τα εξής:

* Μετακινήστε το μωρό στην κούνια

* Πάρτε το μωρό για μια βόλτα με το αυτοκίνητο

* Βάλτε το στο καροτσάκι και περπατήστε

* Βάλτε την ηλεκτρική σκούπα να δουλέψει ή δημιουργείστε ένα είδος αντιπερισπασμού στο κλάμα του με κάποιον άλλο θόρυβο

Το σημαντικότερο είναι να κάνετε ένα διάλειμμα, αν αισθανθείτε ότι οι κολικοί του μωρού σάς έχουν εξοντώσει. Μπορεί να γίνει πραγματικά εφιαλτικό για τους γονείς να είναι δίπλα σε ένα μωρό με κολικούς. Αν λοιπόν αισθάνεστε πραγματικά αναστατωμένοι με τους κολικούς του μωρού, βάλτε το στην κούνια και ζητήστε από κάποιον άλλο να το προσέχει για λίγο. Πάρτε μια ανάσα ξεκούρασης, πάρτε μετά μια βαθιά ανάσα και επιστρέψτε στο καθήκον. Κολικός είναι, θα περάσει…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει