Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο καροτσάκι για το μωρό σας

Αν είστε νέοι γονείς ή περιμένετε μωρό έχετε σκεφτεί ότι πρέπει να πάρετε ένα καροτσάκι για το μωρό σας. Υπάρχουν τόσα πολλά σχέδια και είδη. Πώς, όμως, θα είστε σίγουροι ότι αυτό που θα πάρετε θα είναι το κατάλληλο για το μωρό σας;

Διαβάστε παρακάτω πώς θα επιλέξετε το καλύτερο καρότσι για το μωρό σας και δείτε σημαντικές συμβουλές για την ασφάλεια του καροτσιού.

Τι θα πρέπει να εξετάσω όταν ψάχνω για ένα καροτσάκι

Οταν ψάχνετε για καροτσάκια για το μωρό σας, σκεφτείτε:

Την τοποθεσία σας. Εάν ζείτε στην πόλη, τότε μάλλον θα χρειαστεί το καρότσι να είναι σε θέση να μπορεί να ελιχτεί σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια και σε στενούς διαδρόμους καταστημάτων. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να είναι σε θέση να διπλώνει το καρότσι σας με μια κίνηση για να μπορεί να μπει σε ένα λεωφορείο ή στις σκάλες του μετρό. Οσοι μένετε σε προάστια ή σε μικρές πόλεις ή και χωριά μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε ένα καρότσι που θα είναι εύκολο να μπει στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου.

Την οικογένειά σας. Εάν έχετε δίδυμα ή ένα μεγαλύτερο παιδί, θα μπορούσατε να εξετάσετε να πάρετε ένα διπλό καροτσάκι ή ένα καροτσάκι με ένα καρεκλάκι προσαρτημένο, που θα επιτρέπει στο μεγαλύτερο παιδί σας να σταθεί ή να καθίσει στο πίσω μέρος. Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε το καρεκλάκι για το μεγαλύτερο παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις κατευθυντήριες γραμμές του κατασκευαστή ως προς το βάρος.

Τον τρόπο ζωής σας. Οι τακτικοί ταξιδιώτες θέλετε ένα πτυσσόμενο καροτσάκι-ομπρέλα. Ενα καροτσάκι-ομπρέλα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για να κάνετε τις μικροδουλειές σας έξω από το σπίτι. Μήπως σχεδιάζετε να παίρνετε μαζί σας το μωρό όταν αθλείστε; Tότε θα πρέπει να ψάξετε για ένα αθλητικό καρότσι.

Τα αξεσουάρ. Θέλετε το καρότσι του μωρού σας να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά ή αξεσουάρ, όπως ένα καλάθι αποθήκευσης, κάλυμμα βροχής, κουβέρτα, σκιά για τον ήλιο ή ποτηροθήκη; Συχνά, τα εξαρτήματα πωλούνται χωριστά και μερικά καρότσια δεν είναι συμβατά με ορισμένα εξαρτήματα.

Τι είδους καρότσι είναι ασφαλές για ένα νεογέννητο

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ένα καρότσι, ενώ το μωρό σας είναι νεογέννητο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το καρότσι ξαπλώνει – δεδομένου ότι τα νεογέννητα δεν μπορούν να καθίσουν ή να κρατήσουν ψηλά τα κεφάλια τους.

Μερικά καρότσια πλαγιάζουν πλήρως ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μια συνημμένη κούνια ή ένα κάθισμα αυτοκινήτου. Ωστόσο, τα περισσότερα καρότσια-ομπρέλα συνήθως δεν παρέχουν επαρκή στήριξη για το κεφάλι και την πλάτη για τα βρέφη.

Επίσης, τα περισσότερα καρότσια τζόκινγκ (αθλητικά) δεν είναι σχεδιασμένα να ξαπλώνουν με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλα για τα μωρά μέχρι περίπου την ηλικία των 6 μηνών.

Ποια είναι τα οφέλη από ένα σετ ταξιδιού

Εάν έχετε ένα αυτοκίνητο, μπορείτε να αναζητήσετε ένα καροτσάκι που μπορεί να κρατήσει το κάθισμα του αυτοκινήτου του μωρού σας. Μερικά καθίσματα αυτοκινήτων και καρότσια πωλούνται ως σετ, ενώ άλλα έχουν ξεχωριστό συνημμένο κάθισμα. Αυτά τα είδη των καροτσιών (στα οποία εφαρμόζεται το κάθισμα του αυτοκινήτου) θα σας επιτρέψουν να μετακινείτε εύκολα το μωρό σας ανάμεσα στο καρότσι και το αυτοκίνητο.

Αυτοί οι τύποι των καροτσιών μπορούν επίσης να είναι χρήσιμοι σε ένα αεροδρόμιο, αν σκοπεύετε να πάρετε το κάθισμα του αυτοκινήτου του μωρού σας στο αεροπλάνο.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα σετ ταξιδιού που σας επιτρέπει να μετακινήσετε το κάθισμα αυτοκινήτου του μωρού σας από το όχημά σας σε μια βάση καροτσιού, ίσως μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε το μωρό σας να τελειώσει τον ύπνο του στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Να θυμάστε, όμως, ότι ένα κάθισμα αυτοκινήτου έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το παιδί σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – όχι για να χρησιμεύει ως κούνια στο σπίτι σας. Αν και είναι απαραίτητο να λυγίζετε το παιδί σας σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μην αφήνετε το παιδί σας να κοιμάται ή να χαλαρώνει στο κάθισμα του αυτοκινήτου για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από το αυτοκίνητο.

Η έρευνα δείχνει ότι η όρθια θέση σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου μπορεί να συμπιέσει το στήθος ενός νεογέννητου και να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του μωρού. Ακόμη και η ήπια απόφραξη των αεραγωγών μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του παιδιού.

Το να κάθεται ένα παιδί σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός επίπεδου σημείου στο πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού σας, καθώς και να επιδεινώσει τυχόν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος.

Τι γίνεται αν το μωρό έχει ειδικές ανάγκες;

Εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα ή έχετε ανησυχίες για την υγεία του, ψάξτε για ένα καρότσι με αποθηκευτικό χώρο που θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε κάθε απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ένα καρδιακό μόνιτορ ή οξυγόνο. Οι γονείς των μωρών που έχουν παρόμοιες ανησυχίες για την υγεία μπορεί να είναι μια καλή πηγή συμβουλών.

Ποια άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας του καροτσιού θα πρέπει να κοιτάξω;

Οταν ψάχνετε για ένα καρότσι θα μπορούσατε να εξετάσετε ορισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως τα εξής:

Πρακτικά φρένα. Ψάξτε για ένα καρότσι που έχει φρένα που είναι εύκολο να λειτουργήσουν. Μερικά καρότσια έχουν φρένα που κλειδώνουν τους δύο τροχούς – ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν μπορεί να φτάσει το μοχλό απελευθέρωσης του φρένου.

Μια ευρεία βάση. Τα καρότσια που έχουν μεγάλες βάσεις είναι λιγότερο πιθανό να ανατραπούν.

Ενα ενιαίο υποπόδιο. Αν ψάχνετε για ένα διπλό καρότσι, επιλέξτε ένα με ένα ενιαίο υποπόδιο που εκτείνεται και στις δύο πλευρές. Τα μικρά πόδια των παιδιών μπορούν να παγιδευτούν μεταξύ των ξεχωριστών υποπόδιων.

Πώς μπορώ να κρατήσω το μωρό μου ασφαλές στο καρότσι του;

Μπορείτε να πάρετε μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων με το καρότσι. Για παράδειγμα:

Μείνετε κοντά. Μην αφήνετε το μωρό σας αφύλακτο στο καρότσι του.

Να είστε προσεκτικοί με τα παιχνίδια. Εάν έχετε κολλήσει παιχνίδια στο καρότσι για να διασκεδάζετε το μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια είναι καλά στερεωμένα.

Βάλτε τη ζώνη. Να δένετε πάντα τη ζώνη του καροτσιού όταν πηγαίνετε το μωρό σας βόλτα.

Χρησιμοποιήστε τα φρένα σας. Βάλτε τα φρένα στο καρότσι σας κάθε φορά που σταματάτε το καρότσι.

Να αποθηκεύετε τα αντικείμενα. Μην κρεμάτε μια τσάντα από το χερούλι του καροτσιού, που μπορεί να κάνει το καρότσι να αναποδογυρίσει. Εάν είναι δυνατόν, βάλτε τα αντικείμενα στο καλάθι του καροτσιού.

Προσέχετε κατά την αναδίπλωση. Κρατήστε το μωρό σας μακριά από το καρότσι όπως ανοίγετε ή διπλώνετε το καρότσι, διότι τα μικρά δάχτυλα μπορεί να πιαστούν στους μεντεσέδες του καροτσιού.

Φροντίστε το μωρό σας να μην είναι στον ήλιο. Οταν κάνει ζέστη, μην αφήνετε το καρότσι του μωρού σας να μένει στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να κάνει τα πλαστικά και μεταλλικά κομμάτια να γίνουν αρκετά θερμά και να κάψουν το μωρό σας. Εάν αφήνετε το καρότσι στον ήλιο, ελέγξτε τη θερμοκρασία της επιφάνειας του καροτσιού προτού τοποθετήσετε το μωρό σας στο καρότσι.

Είτε το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, για περιστασιακές δουλειές ή εβδομαδιαία τζόκινγκ, ένα καρότσι είναι απαραίτητο για την ανατροφή των παιδιών. Ακολουθώντας με συνέπεια τους κανόνες ασφαλείας, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια ευχάριστη βόλτα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει