Πώς να «επιδιορθώσετε» τη λιπώδη διήθηση του ήπατος

Το λιπώδες ήπαρ (λιπώδης διήθηση) είναι ένας τύπος της νόσου του ήπατος που μπορεί να πάρει ήπια ή σοβαρή μορφή, ανάλογα με την αιτία και την πορεία της φροντίδας. Είναι μια κατάσταση που αρχικά δεν έχει συμπτώματα.

Φλεγμονή και ουλές του ήπατος είναι δύο συνθήκες που μπορεί να συμβούν με την λιπώδη διήθηση του ήπατος (ή μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος), η οποία δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μια σοβαρή κατάσταση που είναι γνωστή ως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, που εξελίσσεται σε ηπατική ανεπάρκεια.

Η αλκοολική ηπατοπάθεια είναι μια παρόμοια κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα, καθώς και τη διεύρυνση του ήπατος και συμπτώματα πόνου. Το αλκοολούχο λιπώδες ήπαρ μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια. Η πορεία της φροντίδας για κάθε κατάσταση είναι παρόμοια, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

fatty-liver
Αριστερά ένα φυσιολογικό ήπαρ και δεξιά ένα λιπώδες ήπαρ
Βήμα 1

Σταματήστε άμεσα τα αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το  ήπαρ έχει ελαστικότητα και η αποκατάσταση των ζημιών από την κατάχρηση αλκοόλ είναι αναστρέψιμη με τη διακοπή της κατανάλωσης. Η λιπώδης διήθηση μπορεί να επισκευαστεί αν δεν είναι παρούσες ουλές. Συζητήστε με το γιατρό σας και επιλέξτε να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αν έχετε μη αλκοολούχα λιπώδη διήθηση, θα πρέπει επίσης να απέχετε από το αλκοόλ. Η κατάσταση θα επιταχύνει σημαντικά αν προκαλείτε στο ήπαρ αδικαιολόγητη βλάβη, καταναλώνοντας αλκοόλ.

Βήμα 2

Χάστε το περιττό βάρος. Η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της νόσου. Μπείτε σε ένα γυμναστήριο, αλλάξτε τη διατροφή σας ή απλά δεσμευτείτε για συμμετοχή σε σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Προσπαθήστε να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα με περπάτημα, τρέξιμο ή αερόμπικ. Η απώλεια 5-10 κιλών, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος μειώνοντας το περιττό λίπος.

Βήμα 3

Αρχίσετε να ακολουθείτε μια πιο υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λίπη. Αν τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος κάνετε χειρότερη τη λιπώδη διήθηση. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προσθέτει στο σώμα σας αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν την επισκευή των ζημιών, ενώ προλαμβάνει την επίθεση των τοξινών στο σώμα σας. Τρώτε λιγότερα λιπαρά κόκκινα κρέατα και δοκιμάστε άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Ψήστε στη σχάρα αντί να τηγανίζετε τις τροφές σας, για να διατηρήσετε χαμηλότερη την κατανάλωση του λίπους. Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για εξευγενισμένα και επεξεργασμένα ψωμιά, ζυμαρικά και ρύζι.

Βήμα 4

Πάρτε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή η ενσωμάτωση των ψαριών στη διατροφή σας, μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα λίπους στο ήπαρ, μειώνοντας την ποσότητα της ανθυγιεινής χοληστερόλης στο σώμα σας. Τρώγοντας ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος δύο φορές την εβδομάδα, λαμβάνετε την κατάλληλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Διαφορετικά μπορείτε να βρείτε ένα συμπλήρωμα. Συζητήστε αυτή την επιλογή με το γιατρό σας για την ασφάλειά σας.

Βήμα 5

Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα που είναι επιβλαβή για το ήπαρ. Ορισμένα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα θα πρέπει να αποφεύγονται. Η χρήση ουσιών προκαλεί, επίσης, περαιτέρω βλάβη. Η παύση των τοξικών φαρμάκων και ναρκωτικών ουσιών μπορεί, επίσης, να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος και σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υγιών συνηθειών στον τρόπο ζωής σας, όπως η ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή και η άσκηση, αυτή η βελτίωση θα γίνει εμφανής.

Προειδοποιήσεις

Η κακή διαχείριση της υγείας σας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του ήπατος. Πάρτε τα φάρμακα που σάς έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός και φροντίστε την υγεία σας, για να διατηρήσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Συμβουλές

Εξετάστε το ενδεχόμενο πρόσληψης συμπληρωμάτων γαϊδουράγκαθου και ginseng για τη βελτίωση της δραστηριότητας των ηπατικών ενζύμων, ώστε να προστατεύσετε το συκώτι σας από την περαιτέρω βλάβη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την ασφάλεια και τη δοσολογία. Κάντε μία φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηριακών εξετάσεων, τεστ ηπατικής λειτουργίας και βιοψία ήπατος, για να καθοριστεί ποιο στάδιο της ηπατικής νόσου αντιμετωπίζετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει