Πώς να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας

Οι περισσότερες γάτες δεν χρειάζονται ποτέ μπάνιο, γιατί η γλώσσα τους είναι σαν βούρτσα και η θερμοκρασία του σώματός τους είναι ιδιαίτερα υψηλή, οπότε όταν βουρτσίζουν το τρίχωμά τους κάνουν την καλύτερη απολύμανση.

Εκτός αυτού, η προσπάθεια να κάνει κανείς μπάνιο μια γάτα μπορεί να αποτελέσει τραυματική εμπειρία, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη γάτα. Προτού λοιπόν ξεκινήσει οποιαδήποτε προσπάθεια θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά πόσο είναι απαραίτητο να κάνει μπάνιο η γάτα.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που μια γάτα θα χρειαστεί μπάνιο για μια σειρά από λόγους. Επειδή μπορεί να πάσχει από μια μόλυνση, όπως αυτή που προκαλείται από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, ή επειδή έχει βρεθεί κάπου που ήταν πολύ βρώμικα και έχει βρωμιστεί, ή αν έχει εκτεθεί σε μια ουσία εξαιρετικά δύσοσμη ή δυνητικά τοξική.

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να κάνει η γάτα φαρμακούχα λουτρά για δερματικές παθήσεις, ενώ αρκετοί άνθρωποι κάνουν μπάνιο τις γάτες τους για να μειώσουν τις αλλεργίες που προκαλούνται από το τρίχωμά τους.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε αν είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο στη γάτα σας είναι πως θα πρέπει να είστε σε μια ήρεμη κατάσταση και εσείς και εκείνη και πως πρέπει να διατηρείτε μια θετική στάση και να διαθέτετε μεγάλη υπομονή. Ετσι η εμπειρία θα είναι πιο ευχάριστη για όλους.

Πριν πλύνετε τη γάτα, συγκεντρώστε όλα τα «εργαλεία» που θα χρειαστείτε. Μια λεκάνη πλυσίματος, εκτός αν την πλύνετε στο νιπτήρα ή τη μπανιέρα, μαζί με ένα χαλί από καουτσούκ για να μην γλιστράει. Επίσης, είναι χρήσιμο και ένα λιπαντικό για τα μάτια της, αν και δεν απαιτείται υποχρεωτικά. Εάν δεν έχετε ένα ενσωματωμένο στη βρύση λάστιχο, θα πρέπει να ενσωματώσετε κάποιο. Το σαμπουάν θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο για κατοικίδια, ενώ θα πρέπει να έχετε μερικές καθαρές και ζεστές πετσέτες.

Πριν ξεκινήσετε, βουρτσίστε τη γάτα σας και κόψτε της τα νύχια, προσφέροντάς της επίσης και μια αγαπημένη της λιχουδιά, ώστε να συσχετίσει την εμπειρία με κάτι θετικό. Στη συνέχεια κλείστε τη στο χώρο και αφήστε το νερό να τρέξει, δοκιμάζοντας με τον καρπό σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχει μια ουδέτερη θερμοκρασία.

Ενας βοηθός είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν κάνετε μπάνιο τη γάτα. Ενας από εσάς θα πρέπει να χαμηλώσει τη γάτα μέσα στο νερό γρήγορα αλλά απαλά ενώ και οι δύο θα μιλάτε στο ζώο με καθησυχαστική φωνή. Ενώ ο βοηθός σας θα κρατά τη γάτα, εσείς μπορείτε να την κάνετε μπάνιο ξεκινώντας να βρέχετε το τρίχωμά της με ζεστό νερό. Στη συνέχεια, ρίξτε πάνω του μία μικρή ποσότητα σαμπουάν και κάντε μαλάξεις στο σώμα της, κρατώντας το μακριά από το πρόσωπο, τα μάτια και τα αυτιά της. Σιγουρευτείτε ότι το ξεπλένετε πολύ καλά, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες της γάτας, χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό και διατηρώντας τη ροή του μακριά από το πρόσωπό της. Ακολούθως, χρησιμοποιήστε τις στεγνές και ζεστές πετσέτες για να σκουπίσετε τη γάτα και βεβαιωθείτε ότι έχει έναν θερμαινόμενο, ξηρό χώρο για να ξεκουραστεί μετά το μπάνιο της. Πριν την απελευθερώσετε προσφέρετέ της μια ακόμα λιχουδιά.

Ο κτηνίατρος μπορεί να σας δώσει μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο αποτελεσματικά μπάνιο στη γάτα σας, Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και ζώνες συγκράτησης, αλλά είναι καλύτερα να αποφεύγονται γιατί θα στρεσάρουν τη γάτα. Μπορείτε, ακόμα να βάλετε τη γάτα μέσα σε μια δικτυωτή τσάντα ή μαξιλαροθήκη την ώρα που της κάνετε μπάνιο και να αφήσετε έξω μόνο το κεφάλι της. Αυτό όμως μπορεί να είναι οδυνηρό για τη γάτα και μάλλον προτείνεται ως έσχατη λύση.

Τέλος, αν η γάτα αγωνίζεται και διαμαρτύρεται υπερβολικά, υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί στην προσπάθεια να αποφύγει το μπάνιο ή να πάθει σοκ, οπότε θα πρέπει να ακυρώσετε την διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή δοκιμάστε να την πλύνετε με ένα υγρό σφουγγαράκι ή χρησιμοποιήστε μωρομάντιλα για να την καθαρίσετε τοπικά, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει