Πώς να προστατεύσετε το ήπαρ

Το ήπαρ είναι ένας βασικός παράγοντας στο πεπτικό σύστημα του οργανισμού μας. Οτιδήποτε τρώμε ή πίνουμε, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων που λαμβάνουμε περνά μέσα από το ήπαρ.

Το ήπαρ είναι ένα ζωτικό όργανο και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Είναι ένα όργανο που μπορεί εύκολα να καταστραφεί αν ο άνθρωπος δεν προσέξει.

Το ήπαρ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας μετά το δέρμα. Εχει περίπου το μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου και βρίσκεται  κάτω κάτω στο θώρακα σας στη δεξιά πλευρά. Φιλτράρει χημικές ουσίες, όπως τα φάρμακα και το αλκοόλ από το αίμα, ρυθμίζει τις ορμόνες και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποθηκεύει ενέργεια από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε και κάνει τις πρωτεΐνες του αίματος, τη χολή και διάφορα ένζυμα που χρειάζεται το σώμα.

Δεν υπάρχει τίποτα το δύσκολο για τη διατήρηση του ήπατός σας σε καλή κατάσταση. Ολα εξαρτώνται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε το ήπαρ:

Μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του ήπατος, γεγονός που οδηγεί σε διόγκωση ή ουλές που γίνονται κίρρωση, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και αθληθείτε τακτικά. Μια κατάσταση που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κίρρωση. Προέρχεται από το υπερβολικό βάρος, τον  διαβήτη, ή τα υψηλά επίπεδα του λίπους στο αίμα σας. Η NAFLD επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μπορεί να αποφευχθεί μέσω της απώλειας βάρους, αν είστε υπέρβαροι, της τακτικής άσκησης και μιας  ισορροπημένης διατροφής.

Μείνετε μακριά από τα φάρμακα (ή συνδυασμούς φαρμάκων) που βλάπτουν το ήπαρ. Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη και το αναλγητικό Tylenol μπορεί να είναι τοξικά για το συκώτι, εάν λαμβάνονται για μεγάλα διαστήματα ή σε μεγάλες ποσότητες σε μικρό διάστημα. Μπορεί να λαμβάνετε περισσότερο Tylenol απ’ όσο νομίζετε, καθώς βρίσκεται σε εκατοντάδες φάρμακα, όπως τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τα φάρμακα για τον πόνο. Ορισμένοι συνδυασμοί φαρμάκων μπορεί να είναι τοξικοί για το συκώτι. Συζητήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με το τι φάρμακα δεν πρέπει να συνδυάζετε με άλλα ή με αλκοόλ. Και πάντα να ακολουθείτε τις πληροφορίες της δοσολογίας.

Να είστε ενήμεροι για την ηπατίτιδα και πώς μεταδίδεται. Η ηπατίτιδα είναι ένας ιός που προκαλεί φλεγμονή στο συκώτι. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι. Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται από το νερό ή τα τρόφιμα που είναι ήδη μολυσμένα με βακτηρίδια που βρίσκονται στα περιττώματα. Συνήθως θεραπεύεται μόνη της. Η ηπατίτιδα Β και C μεταδίδονται μέσω του αίματος και των σωματικών υγρών. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος, καρκίνο του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια. Το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή περιοχών που δεν φαίνονται καθαρές, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ηπατίτιδας Α. Για την πρόληψη της ηπατίτιδας Β και C, δεν μοιραζόμαστε αντικείμενα όπως οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια και βελόνες. Παράλληλα,  είναι καλό να περιορίσετε  τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων που έχετε, και να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικά αν έχετε περισσότερους από έναν συντρόφους.

Κάντε εξετάσεις και εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας. Επειδή η ηπατίτιδα συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, μπορείτε να την έχετε για πολλά χρόνια χωρίς να το γνωρίζετε. Αν νομίζετε ότι έχετε μολυνθεί, μιλήστε με το γιατρό σας για να σας εξετάσει. Υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και την ηπατίτιδα Β.

Μην αγγίζετε και μην εισπνέετε τις τοξίνες. Προϊόντα καθαρισμού, προϊόντα αεροζόλ, τα εντομοκτόνα, τα χημικά προϊόντα και τα πρόσθετα στα τσιγάρα περιέχουν τοξίνες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του ήπατος. Αποφύγετε την άμεση επαφή μαζί τους και μην καπνίζετε.

Να είστε προσεκτικοί με τα βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής. Θεραπείες με βότανα, φυτικοί συνδυασμοί και συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται στην ίδια διαδικασία έγκρισης, όπως τα φάρμακα, και ορισμένα από αυτά, μπορούν να βλάψουν το ήπαρ.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα βότανα και συμπληρώματα έχουν βγει στην αγορά ισχυριζόμενα ότι μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο ήπαρ. Ωστόσο, δεν έχει υπάρχει απόδειξη υψηλής ποιότητας ότι κάποιο από αυτά προάγει την υγεία του ήπατος. Κάποια, μάλιστα, ίσως και να την βλάπτουν.

Πιείτε καφέ. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής νόσου. Κανείς δεν ξέρει γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς περισσότερες έρευνες γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει