Πώς να παίρνετε χαρά από το σεξ σε κάθε ηλικία

Εάν η σεξουαλική σας ζωή έχει επιδεινωθεί, ή εάν αισθάνεστε ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε σε μια σεξουαλική αποτελμάτωση, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απολαύσετε το σεξ και πάλι.

Το να έχει κανείς ένα υγιές και απολαυστικό σεξ είναι κάτι το εφικτό ανεξάρτητα από την ηλικία.

Υγιές σεξ και γήρανση:  Για ποιο λόγο η σπίθα μερικές φορές αρχίζει να σβήνει;

Σε μια έρευνα του 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το ήμισυ των ανδρών και των γυναικών ηλικίας 45 ετών και άνω είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική ζωή τους από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σεξουαλική επιθυμία και η λειτουργία τείνουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια των ετών. Μεταξύ αυτών των λόγων είναι:

Η εμμηνόπαυση. Καθώς τα ορμονικά επίπεδα μιας γυναίκας μεταβάλλονται κοντά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, ο κόλπος γίνεται μικρότερος και στενεύει, τα τοιχώματα του κόλπου σκληραίνουν και συχνά υπάρχει μειωμένη ποσότητα κολπικής λίπανσης. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να κάνουν το σεξ άβολο ή ακόμα και επώδυνο τόσο για τη γυναίκα, όσο και για τον σύντροφό της.

Η στυτική δυσλειτουργία. Η αδυναμία να υπάρξει και να διατηρηθεί στύση γίνεται πιο συνηθισμένη όσο προχωρά η ηλικία.

Ο πόνος και η δυσφορία. Ορισμένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και του χρόνιου πόνου, μπορεί να κάνουν το σεξ άβολο και να επηρεάσουν την ικανότητα για διασκεδαστική σεξουαλική ζωή.

Αλλοι παράγοντες υγείας. Οι πιθανότητες για ανάπτυξη διαβήτη, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η άνοια αυξάνουν με την ηλικία. Οι άνδρες και οι γυναίκες με αυτά τα προβλήματα συχνά έχουν δυσκολία στο να διατηρήσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Τα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων πίεσης του αίματος, των αντικαταθλιπτικών, των αντιισταμινικών  έχουν συσχετιστεί με τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες ή και την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες.

Τα συναισθηματικά ζητήματα. Με την ηλικία αλλάζει και το σώμα και αυτό μπορεί να σας κάνει ανασφαλείς ως προς την εμφάνισή σας, πράγμα που μπορεί να σας εμποδίσει να απολαύσετε την σεξουαλική σας ζωή. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν δύσκολα θέματα, όπως η ασθένεια, η οποία μπορεί να θέσει το σεξ σε δεύτερη μοίρα.

Βάλτε και πάλι την απόλαυση στην σεξουαλική ζωή σας

Αν ψάχνετε τρόπους για να διατηρήσετε μια υγιή σεξουαλική ζωή ή να θέσετε τη σπίθα στη σχέση σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Γίνετε δημιουργικοί. Δοκιμάζοντας διαφορετικές προσεγγίσεις, όταν πρόκειται για σεξ, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναζωογονήσετε τη σεξουαλική ζωή σας. Ετσι, αν υπάρχει ένα σεξουαλικό παιχνίδι ή μια στάση που έχετε την περιέργεια να δοκιμάσετε, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τα εντάξετε στην επόμενη σεξουαλική επαφή σας.

Να είστε πιο τολμηροί. Οποιαδήποτε αλλαγή από την τακτική σεξουαλική ρουτίνα σας μπορεί να φέρει τον ενθουσιασμό ξανά στη σεξουαλική σας ζωή. Εάν είχατε πάντα σεξ το βράδυ, δοκιμάστε το σεξ το πρωί. Αν το σεξ συνήθως γίνεται στην κρεβατοκάμαρα, δοκιμάστε ένα νέο χώρο.

Να έχετε φαντασιώσεις με τον σύντροφό σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε με το σύντροφό σας για σεξουαλικά θέματα. Αλλά αντί να ασχολείστε με τη δυσαρέσκειά σας στην κρεβατοκάμαρα, δοκιμάστε να μιλήσετε για τις σεξουαλικές φαντασιώσεις σας και ζητήστε από τον σύντροφό σας να μοιραστεί τις δικές του φαντασιώσεις μαζί σας.

Αναλάβετε τα ηνία. Εάν ο σύντροφός σας είναι αυτός που έχει τα ηνία, δοκιμάστε να πάρετε εσείς πρωτοβουλίες. Η αλλαγή αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ καλός τρόπος να αποκτήσετε εκ νέου ενθουσιασμό για το σεξ.

Ανακαλύψτε ξανά ερωτικά παιχνίδια. Οι άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις τείνουν να αμελούν τα ερωτικά παιχνίδια, αλλά αν έχετε προβλήματα διέγερσης, ο περισσότερος χρόνος μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πλήρως τη διάθεση για σεξ και να το απολαύσετε περισσότερο.

Αν έχετε προβλήματα με τη διέγερση ή τη σεξουαλική λειτουργία και αυτά εμποδίζουν την απόλαυση στο σεξ, τότε μιλήστε με το γιατρό σας. Συχνά, απλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για να σας βοηθήσουν να έχετε και πάλι μια ενεργή και υγιή σεξουαλική ζωή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει