Πώς να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας με ασφάλεια

Τα ταξίδια με τα κατοικίδια ζώα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Για τα σημερινά σκυλιά, ακόμα και για τις γάτες, οι διακοπές γίνονται πιο φιλικές χάρη στις καινοτομίες των αεροπορικών εταιρειών, των ξενοδοχείων ή των κάμπινγκ.

Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε αν αποφασίσετε να πάρετε μαζί σας στις διακοπές το κατοικίδιό σας και τι πρέπει να κάνετε για να ταξιδέψει με ασφάλεια:

Με αεροπλάνο

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασφαλές για το κατοικίδιό σας να ταξιδέψει με το αεροπλάνο αν δώσει το ΟΚ ο κτηνίατρος. Τα ζώα συνηθίζουν να ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο, βγαίνουν έξω για περιπάτους, κοινωνικοποιούνται ολοένα και περισσότερο, επομένως μπορούν και να ταξιδέψουν καλά, ανάλογα με την προσωπικότητά τους.

Το ταξίδι σε ένα ξένο κράτος απαιτεί ένα πιστοποιητικό υγείας από τον κτηνίατρο.

Πρόσθετοι τρόποι προετοιμασίας για το ταξίδι είναι:

* Βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει όλα τα εμβόλια (ειδικά της λύσσας) μέχρι σήμερα

* Φορέστε του ένα κολάρο που θα αναγράφει την ταυτότητά του ή ακόμα και ένα μικροτσίπ.

Η τάση το ζώο να ταξιδεύει σε καταστολή έχει εγκαταλειφθεί σήμερα, εκτός αν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι τραυματισμού του. Η καταστολή μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο ζώο και αυτό θα το κάνει να φοβηθεί ακόμα περισσότερο. Για τις γάτες το ταξίδι είναι πιο εύκολο επειδή συνήθως επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην καμπίνα κάτω από το κάθισμα, μέσα στον ειδικό μεταφορέα.

Οι προετοιμασίες για τα διεθνή ταξίδια με τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι περίπλοκες και μπορεί να χρειαστούν εκτενή προγραμματισμό. Μπορεί να χρειαστεί διπλός έλεγχος, τόσο από τις αεροπορικές εταιρείες, όσο και από το προξενείο του προορισμού σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που απαιτείται να φέρετε μαζί σας. Καμιά φορά είναι πολύ κουραστική διαδικασία που θα πρέπει να την κάνετε ίσως και μήνες νωρίτερα.

Με το αυτοκίνητο

Αν πρέπει να ταξιδέψετε με σκυλιά θα πρέπει η φροντίδα να είναι κάπως μεγαλύτερη απ’ ό,τι για τις γάτες.

* Βάζετε πάντα στο σκύλο σας μια ζώνη ασφαλείας ειδικά σχεδιασμένη για σκύλους, είτε τον έχετε μπροστά είτε στα πίσω καθίσματα.

* Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο να βγάζει το κεφάλι του έξω από το αυτοκίνητο όταν αυτό είναι εν κινήσει, επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του αυτιού ή των ματιών του.

Για τις γάτες αρκεί ένα μέρος στο αυτοκίνητο για να κοιμηθούν ή ένα ασφαλές μέρος για το κιβώτιο με την άμμο υγιεινής, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως η γάτα δεν θα ξεφύγει αν ανοίξουν κατά λάθος οι πόρτες ή τα παράθυρα. Το ιδανικό για τη γάτα αν το ταξίδι δεν είναι πολύωρο είναι να ταξιδέψει μέσα στον ειδικό μεταφορέα της, για να νοιώθει ασφάλεια και ηρεμία.

Με πλοίο

Υπάρχουν πια ορισμένα καινοτόμα προϊόντα στα πλοία που κάνουν ασφαλές το ταξίδι για τα κατοικίδιά σας όπως είναι τα ειδικά σωσίβια για σκυλιά, ώστε αν ο μη γένοιτο πέσουν στη θάλασσα να μπορείτε να τα τραβήξετε.

Τα σκυλιά μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιήσουν ειδικά πανάκια κουταβιών ή τεχνητό χλοοτάπητα για τις ανάγκες τους. Το κατοικίδιο μπορεί να εγκλιματιστεί σχετικά γρήγορα.

Για τη γάτα το καλύτερο είναι και πάλι να ταξιδέψει μέσα στον ειδικό χώρο μεταφοράς της.

Βασικές συμβουλές

* Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας είναι καθαρό, καλοχτενισμένο και δεν έχει φαγούρα

* Πάρτε μαζί σας κάποιες από τις ανέσεις (και τις μυρωδιές) του σπιτιού σας, όπως το κρεβάτι του, την κουβέρτα του, τα παιχνίδια του και το κιβώτιο απορριμάτων

* Αντί να αγοράσετε νέες τροφές, πάρτε μαζί σας τις τροφές που τρώει στο σπίτι

* Ο χώρος μεταφοράς του θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος, για να μπορεί να στέκεται και να στρίψει, όπως επίσης να μπορεί να μπει μέσα η τροφή και το νερό του.

* Τοποθετήστε απορροφητικές πετσέτες στο πάτωμα του μεταφορέα για την περίπτωση ατυχήματος.

* Εχετε πρόχειρο ένα κουτί πρώτων βοηθών για το κατοικίδιο, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει