Πώς να ξεκινήσετε διατροφή με υγρά

Εάν πρόκειται να ακολουθήσετε διατροφή με υγρά, είτε επειδή βρίσκεστε σε μια ιατρική κατάσταση που το επιβάλλει, είτε επειδή θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι αρκετά δύσκολο, τόσο να ξεκινήσετε, όσο και να την διατηρήσετε.

Μια υγρή διατροφή αποτελείται από τροφές που είναι μόνο υγρά ή που γίνονται υγρά σε θερμοκρασία δωματίου. Ορισμένες εκδοχές υγιεινής διατροφής με υγρά, ενσωματώνουν στερεά τρόφιμα που έχουν αναμειχθεί με υγρά. Εάν υπάρχει ιατρική εποπτεία, μια διατροφή  με υγρά μπορεί να σας προσφέρει αυτό που χρειάζεστε. Ωστόσο, χωρίς ιατρική επίβλεψη είναι επικίνδυνο να την ακολουθήσετε.

Μιλήστε με γιατρό ή διαιτολόγο

Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε υγρή διατροφή, λόγω κάποιων ιατρικών ανησυχιών που έχετε, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Μπορείτε ακόμα να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν διαιτολόγο, που θα σας προτείνει υγιεινές και εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να χάσετε βάρος. Να έχετε κατά νου πως οι αυστηρά περιοριστικές δίαιτες, στις οποίες ακολουθείται υγρή διατροφή, υπάρχει κίνδυνος να διαταράξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, καθώς και να στερήσουν από το σώμα σας τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να πάρετε ξανά και μάλιστα αρκετά γρήγορα το βάρος που χάσατε, ευθύς μόλις επιστρέψετε σε διατροφή με στερεά τροφή.

Προσδιορίστε πόσες θερμίδες χρειάζεστε

Εάν δεν παρακολουθείτε προσεκτικά τις θερμίδες σας, είναι εύκολο να μειώσετε χωρίς να το αντιληφθείτε την ημερήσια θερμιδική σας ανάγκη, μόλις ακολουθήσετε υγρή διατροφή. Ο γενικός σας στόχος πρέπει να είναι περίπου 1.350 έως 1.500 θερμίδες και 45 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα. Ωστόσο, μόνο ο γιατρός ή ο διαιτολόγος μπορεί να παρέχει τον ακριβή αριθμό θερμίδων που χρειάζεστε ανά ημέρα, σε περίπτωση που θα ακολουθήσετε πλάνο υγρής διατροφής.

Αγοράστε τα κατάλληλα τρόφιμα

Οι θερμίδες σας πρέπει να προέρχονται από χυμούς φρούτων, ζωμό σούπας, ζελέ, τσάι, καφέ με γάλα, ζάχαρη ή μέλι. Και λίπη όπως βούτυρο ή μαργαρίνη, λάδι, κρέμα, παγωτό ή κατεψυγμένο γιαούρτι. Μπορείτε, επίσης, να ενσωματώσετε στη διατροφή σας, συμπληρώματα διατροφής, αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο.

Αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές

Εάν είναι η πρώτη φορά που ακολουθείτε μια υγρή διατροφή, ίσως να μην γνωρίζετε ποια τρόφιμα είναι καλά και ποια είναι τα όρια για να ξεκινήσετε. Αν και μερικές υγρές δίαιτες αναφέρουν ότι είναι καλό να συμπεριλάβετε κάποιες στερεές τροφές στην υγρή διατροφή σας, μιλήστε στο γιατρό σας πριν προσθέσετε τρόφιμα όπως τεμαχισμένα κρέατα, γεμιστές πατάτες ή μαγειρεμένα δημητριακά όπως πλιγούρι βρώμης ή αλεύρι. Πρέπει επίσης να αποφύγετε τυριά, ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά και φρούτα, φρέσκα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα.

Θα πρέπει να τρώτε κάθε 3-4 ώρες

Οταν δεν μασάτε τα γεύματά σας, είναι πιθανό να χάσετε την αίσθηση του κορεσμού και ως τούτου θα αισθάνεστε ότι πεινάτε πιο συχνά από το συνηθισμένο. Αυτό είναι το αρκετά δύσκολο κομμάτι της υγρής διατροφής. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τρώτε -ή μάλλον να πίνετε…- αρκετές φορές την ημέρα σε μικρότερα αλλά συχνότερα γεύματα. Το ιδανικό είναι να τρώτε τουλάχιστον τρία γεύματα και δύο με τρία σνακ την ημέρα. Εάν είστε πολύ πεινασμένοι, ελέγξτε διπλά τη θερμιδική σας πρόσληψη, για να διαπιστώσετε εάν είστε ή όχι μέσα στους στόχους σας. Αν δεν είστε μέσα στους στόχους σας, προσθέστε επιπλέον θερμίδες στη διατροφή σας με τη μορφή γάλακτος ή γιαουρτιού σε μορφή smoothies.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει