Πώς θα αποφύγετε τις πτώσεις των παιδιών

Ανησυχείτε για το κατά πόσο τα παιδιά σας είναι ασφαλή από τις πτώσεις; Λαμβάνοντας μερικές προφυλάξεις στο σπίτι ή στο δρόμο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τυχόν πτώσης ή τραυματισμού.

Κάθε γονιός γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να προστατέψει το παιδί του από τραυματισμούς που προέρχονται από πτώση. Οταν ένα μωρό μαθαίνει να πρωτο-περπατάει είναι σημαντικό να το επιβλέπετε συνεχώς για να αποτρέψετε τυχόν πτώση του. Αργότερα, ένα μικρό παιδί κινδυνεύει εξίσου από τις πτώσεις, είτε προσπαθώντας να ανεβεί ψηλά για να πιάσει ένα κουτί μπισκότα, είτε γλιστρώντας σε κάποιο σκαλί της σκάλας. Αλλά και ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί ανά πάσα στιγμή να γλιστρήσει και να πέσει. Υπάρχουν λοιπόν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξετε σε κάθε ηλικία του παιδιού σας ώστε να αποφύγετε κάποιον τραυματισμό που μπορεί να προέλθει από πτώση.

Αποφυγή πτώσης στο σπίτι

Στο σπίτι, η ασφάλεια του παιδιού εξαρτάται από βασικές προφυλάξεις. Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

Προσοχή στα ύψη. Ποτέ μην αφήνετε ένα μωρό μόνο του σε ένα κρεβάτι, αλλαξιέρα ή σε ένα καναπέ. Χρησιμοποιήστε τον ιμάντα ασφαλείας για καρεκλίτσες και παιδικά καθίσματα. Μην αφήνετε ένα παιδί να παίζει μόνο του κοντά σε μια έξοδο κινδύνου, σε μια ψηλή βεράντα ή μπαλκόνι. Χρησιμοποιήστε σ’ αυτά τα μέρη δίχτυ ασφαλείας, ώστε να μην κινδυνέψει να πέσει κάτω σκαρφαλώνοντας σε κάγκελα.

Εγκαταστήστε πόρτες ασφαλείας. Εμποδίστε την πρόσβαση ενός μικρού παιδιού σε σκάλες τοποθετώντας πόρτες ασφαλείας. Αν βάλετε μια πόρτα ασφαλείας στην κορυφή μιας σκάλας, προσαρμόστε την στον τοίχο.

Κρατήστε τα παράθυρα κλειδωμένα. Ενα μικρό παιδί μπορεί να περάσει μέσα από ένα παράθυρο και να πέσει κάτω. Για το λόγο αυτό κρατήστε τα παράθυρα κλειδωμένα, ή βεβαιωθείτε πως έχουν όλα απέξω κάγκελα ασφαλείας, αφού τυχόν σήτες από μόνες τους πολλές φορές δεν μπορούν να αποτρέψουν το παιδί. Αποθαρρύνετε το παιχνίδι κοντά σε παράθυρο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πτώση. Μην αποθηκεύετε κάτι που θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή του παιδιού κοντά σε παράθυρο.

Εμποδίστε την πρόσβαση σε καλώδια επέκτασης ή σε σκάλες. Είναι εύκολο να σκοντάψει ένα παιδί πάνω σε ένα καλώδιο επέκτασης. Αποθηκεύστε τις σκάλες σε ένα χώρο που το παιδί δεν θα έχει πρόσβαση μόνο του, όπως μια αποθήκη ή ένα γκαράζ.

Απομονώστε ή διορθώστε ολισθηρές ή ανώμαλες επιφάνειες. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι από καουτσούκ στη μπανιέρα για να βοηθήσει στην πρόληψη γλιστρήματος και κρατήστε την κουζίνα καθαρή. Χρησιμοποιήστε υλικό που να μην γλιστράει στο πάτωμα όταν το σφουγγαρίζετε ή ακόμα και χαλάκια για να αποφύγετε τυχόν πτώση από γλίστρημα. Επισκευάστε τυχόν σπασμένα πλακάκια και επιφάνειες όπου το παιδί μπορεί να «σκαλώσει» και να πέσει.

Αποφύγετε τις στράτες. Ενα μικρό παιδί που χρησιμοποιεί στράτα μπορεί να σκοντάψει και να πέσει χρησιμοποιώντας τη στράτα. Αντί για στράτα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα στατικό πάρκο.

Χρησιμοποιήστε φώτα νύχτας. Εξετάστε την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε φως νύχτας στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας, το μπάνιο και τους διαδρόμους για να αποτρέψετε τυχόν πτώσεις σε περίπτωση που σηκωθεί το βράδυ.

Να ξέρετε πως ακόμα κι αν έχετε τις καλύτερες προθέσεις, ακόμα κι αν θεωρείτε πως έχετε σκεφτεί και έχετε φροντίσει τα πάντα, το παιδί σας μπορεί να πέσει. Για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού, καλύψτε αιχμηρά έπιπλα και επικίνδυνες γωνίες.

Αποφυγή πτώσης στο δρόμο

Οταν είστε έξω με το παιδί σας είναι λογικό να θέλετε να το προφυλάξετε και να αποτρέψετε τυχόν πτώση του. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε:

Δέστε τις ζώνες ασφαλείας. Φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας στο παιδί όταν είναι στο αυτοκίνητο, δένετε πάντα με τους αντίστοιχους ιμάντες τα παιδιά στα καθίσματα του αυτοκινήτου, ή το καροτσάκι τους, ενώ φροντίστε τα δύο φορές περισσότερο, όταν τα έχετε βάλει πάνω σε καλάθι αγορών στο σούπερ μάρκετ. Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη πάνω στο καροτσάκι αγορών και ποτέ μην τού επιτρέψετε να σταθεί όρθιο πάνω στο καλάθι, που θα μπορούσε να ανατραπεί.

Εξετάστε κατά πόσο είναι ασφαλής η παιδική χαρά. Παρατηρήστε προσεκτικά την παιδική χαρά για τυχόν επιφάνειες από ροκανίδια, άμμο, σάπια φύλλα, τεμαχισμένα ελαστικά, ή σκουριασμένες επιφάνειες και καρφιά. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τυχόν κινδύνους γλιστρήματος του παιδιού, όπως πέτρες και κατευθύνετέ το σε δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του.

Προσοχή στις κυλιόμενες σκάλες. Αποφύγετε να μεταφέρετε καροτσάκια στις κυλιόμενες σκάλες. Πάντα μεταφέρετε το παιδί σας στην αγκαλιά ή κρατώντας το από το χέρι και προσέξτε μήπως κάποια ρούχα του κρέμονται, γιατί μπορεί να σκαλώσουν στις κυλιόμενες σκάλες και να το τραυματίσουν σοβαρά ή να κινδυνέψει ακόμα και με πνιγμό.

Προσέξτε για τυχόν ολισθηρές επιφάνειες. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσεγγίσει το υγρό και σκοτεινό πλακόστρωτο με ιδιαίτερη προσοχή όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Βεβαιωθείτε ότι φοράει παπούτσια ή μπότες με πρόσφυση στις κακές καιρικές συνθήκες. Ενα βαρύ ή ογκώδες παλτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ασπίδα» απορροφώντας τους κραδασμούς σε περίπτωση πτώσης. Επίσης, αποφύγετε κι εσείς να μεταφέρετε ένα παιδί, όταν περπατάτε σε ολισθηρή επιφάνεια γιατί και οι μεγάλοι έχουν κίνδυνο πτώσης και μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση να σταθείτε αιτία εσείς οι ίδιοι να τραυματιστεί το παιδί σας αν γλιστρήσετε και σας φύγει από τα χέρια.

Το να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές απαιτεί κάτι παραπάνω από τύχη. Ακολουθήστε τις παραπάνω προφυλάξεις και αυτό θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη των πτώσεων και των τραυματισμών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει