Πώς θα αποκαταστήσετε το γάμο μετά από μια απιστία

Λίγα προβλήματα στο γάμο προκαλούν τόση στενοχώρια και καταστροφή όσο η απιστία. Τα οικονομικά, τα θέματα υγείας, οι διαφωνίες για τα παιδιά μπορεί να πλήξουν μια σχέση, αλλά η απιστία υπονομεύει τα θεμέλια του ίδιου του γάμου.

Το διαζύγιο, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα αναπόφευκτο μετά την απιστία. Δίνοντας χρόνο για να επουλωθούν οι πληγές και με στόχο την ανοικοδόμηση της σχέσης, μερικά ζευγάρια μπορούν να βγουν μετά την απιστία με μια ισχυρότερη και πιο στενή σχέση.

Ορίζοντας την απιστία

Η απιστία δεν είναι μια ενιαία, σαφώς καθορισμένη κατάσταση και το τι θεωρείται απιστία διαφέρει μεταξύ των ζευγαριών, ακόμα και μεταξύ των συντρόφων σε μια σχέση. Για παράδειγμα, μια συναισθηματική σύνδεση, χωρίς σεξουαλική επαφή θεωρείται απιστία; Και τι γίνεται με τις διαδικτυακές σχέσεις;

Λάβετε υπόψη ότι οι σχέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό φαντασιώσεις. Το πρόσωπο έξω από τον γάμο είναι συχνά εξιδανικευμένο και θεωρείται ως μια απόδραση από τα πραγματικά προβλήματα.

Γιατί συμβαίνουν οι απιστίες

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην απιστία, μερικοί από τους οποίους δεν σχετίζονται κατά βάση με το σεξ. Μερικοί παράγοντες προέρχονται από επιμέρους προβλήματα, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο αλκοολισμός ή ο εθισμός στο σεξ. Προβλήματα στο γάμο που οικοδομούνται από χρόνια μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν μια απιστία. Σε γενικές γραμμές, ένα άτομο που έχει εξωσυζυγική σχέση:

* Αισθάνεται σεξουαλική έλξη για κάποιον άλλο εκτός του ή της συντρόφου και αποφασίζει να δράσει με βάση αυτό το συναίσθημα αντί να το καταστέλλει

* Διατηρεί την σχέση του καταφεύγοντας σε ψέματα και εξαπάτηση

* Εκμυστηρεύεται σε κάποιον άλλο εκτός του/της συντρόφου προβλήματα στο γάμο του/της

* Αισθάνεται μια ισχυρότερη συναισθηματική σύνδεση με ένα ρομαντικό τρόπο με κάποιον άλλο εκτός από τον/την σύντροφο

* Αναπτύσσει μη ρεαλιστικές φαντασιώσεις για κάποιον άλλο εκτός του/ της συντρόφου, και δεν ακούει τις πληροφορίες για το αντίθετο

Ανακαλύπτοντας μια εξωσυζυγική σχέση

Η αρχική ανακάλυψη μιας σχέσης προκαλεί συνήθως ισχυρά συναισθήματα για τους δύο συντρόφους: Σοκ, οργή, προδοσία, ντροπή, κατάθλιψη, ενοχές, τύψεις. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να προχωρήσετε με προσοχή:

Μην παίρνετε βιαστικές αποφάσεις. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να βλάψετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλον, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια αμέσως.

Δώστε χώρο στον καθένα. Η ανακάλυψη μιας σχέσης μπορεί να είναι κάτι το έντονο. Μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας να ενεργεί με αστάθεια ή να είστε σε αντίθεση με τον εαυτό σας, καθώς προσπαθείτε να καταλάβετε τι έχει συμβεί. Κάντε ένα διάλειμμα αν αισθανθείτε πιεσμένοι.

Ζητήστε υποστήριξη. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με έμπιστους φίλους ή τους αγαπημένους σας ή μιλήστε με έναν σύμβουλο. Η υποστήριξη μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτό που αισθάνεστε.

Πάρτε το χρόνο σας. Αποφύγετε να μάθετε λεπτομέρειες της σχέσης αμέσως. Ενώ μπορείτε να ξέρετε απλά γεγονότα εκ των προτέρων, επιλέξτε να περιμένετε για να  συζητήσετε πιο πολύπλοκα θέματα -όπως τα κίνητρα- για τη στιγμή που θα είστε σε προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας επούλωσης.

Αποκαθιστώντας το γάμο

Η ανάκαμψη από μια εξωσυζυγική σχέση είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Ωστόσο, είναι δυνατό για ένα γάμο να επιβιώσει -ακόμα και να βελτιωθεί- μετά από μια σχέση. Εξετάστε αυτά τα βήματα για την προώθηση της επούλωσης:

Μην αποφασίζετε. Πριν αποφασίσετε να συνεχίσετε ή να τελειώσετε το γάμο σας, βρείτε χρόνο να επουλώσετε τις πληγές και να κατανοήσετε τι ήταν πίσω από την εξωσυζυγική σχέση. Πάρτε μαθήματα που μπορεί να αποτρέψουν μελλοντικά προβλήματα.

Να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας. Αν ήσασταν άπιστος/η, να αναλάβετε την ευθύνη των ενεργειών σας. Δώστε τέλος στην εξωσυζυγική σχέση και διακόψτε κάθε επικοινωνία με το τρίτο πρόσωπο. Αν η σχέση αφορούσε συνάδελφο, περιορίστε την επαφή αυστηρά, αν δεν υπάρχουν συνθήκες να αλλάξετε δουλειά.

Να είστε ειλικρινείς. Μόλις περάσει το πρώτο σοκ, να συζητήσετε τι συνέβη ανοιχτά και ειλικρινά. Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολο θα μπορούσε να είναι αυτό.

Σκεφτείτε κοινούς στόχους. Μπορεί να πάρει χρόνο για να ξεκαθαρίσετε τι συνέβη και να εξετάσετε αν η σχέση σας μπορεί να ξαναφτιαχτεί. Εάν μοιράζεστε τον στόχο της συμφιλίωσης, συνειδητοποιήστε ότι η αποκατάσταση του γάμου θα πάρει χρόνο, ενέργεια και αφοσίωση.

Συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο γάμου-ψυχολόγο. Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό με εμπειρία στην απιστία. Η συμβουλευτική γάμου μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα θέματα που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλει στην εξωσυζυγική σχέση, να μάθετε πώς θα ξαναχτίσετε το γάμο σας και να αποφύγετε το διαζύγιο, αν αυτό είναι ο κοινός στόχος. Ζητήστε από τον σύμβουλο να σας προτείνει υλικό ανάγνωσης σχετικά με το θέμα.

Αποκαταστήστε την εμπιστοσύνη. Πηγαίνετε μαζί στον σύμβουλο γάμου-ψυχολόγο για να επιβεβαιώσετε τη δέσμευσή σας για το γάμο και να αποτρέψετε την μυστικοπάθεια από το να συνεχίζει να διαβρώνει τη σχέση σας. Αν ήσασταν άπιστος/η ίσως να ανυπομονείτε να αφήσετε την εξωσυζυγική σχέση πίσω σας και να προχωρήσετε προς τα εμπρός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αφήσετε στο σύντροφό σας να θέσει το δικό του/της χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.

Επιλέξτε να συγχωρήσετε. Η απιστία είναι συναισθηματικά καταστροφική. Η συγχώρεση δεν είναι πιθανό να έρθει γρήγορα ή εύκολα, αλλά μπορεί να γίνει ευκολότερη με το πέρασμα του χρόνου. Λάβετε υπόψη σας ότι η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε ή ότι αγνοούμε τι συνέβη.

Προχωρώντας προς τα εμπρός

Δεν είναι εύκολο να σωθεί κάθε γάμος που πλήττεται από την απιστία. Μερικές φορές έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά και το όνειρο της συμφιλίωσης παραμένει άπιαστο.

Αν επιλέξετε να ξαναχτίσετε το γάμο σας, να επικεντρωθείτε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Μιλήστε για τους φόβους σας με το σύντροφό σας. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, ακούστε ο ένας στον άλλο και προσπαθήστε να θέσετε από την αρχή τα όρια του γάμου σας.

Εάν και οι δύο έχετε δεσμευτεί για την ανοικοδόμηση της σχέσης σας και έχετε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το κάνετε, η ανταμοιβή μπορεί να είναι μια συντροφική σχέση που αναπτύσσεται σε βάθος, με ειλικρίνεια και αγάπη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει