Πώς θα εξασφαλίσετε καλύτερο ύπνο στο μωρό σας

Το μόνο πράγμα που οι γονείς μπορούν να… προβλέψουν για τους κύκλους του ύπνου του νεογέννητού τους είναι ότι αυτοί θα είναι απρόβλεπτοι. Η πείνα -ή η έλλειψή της- συνήθως καθορίζει τον ύπνο του μωρού.

Περίπου στους 3 μήνες, τα μωρά αρχίζουν να παράγουν μια ορμόνη, τη μελατονίνη, η οποία θέτει τον κύκλο του ύπνου τους σε ένα πιο κανονικό ρυθμό.

Βοηθήστε το μωρό σας να κοιμάται μόνο του

Κάθε μωρό, όμως, έχει διαφορετικές ανάγκες ύπνου. Τα νεογέννητα μπορεί να κοιμούνται από 10 έως 18 ώρες την ημέρα. Από 4 μηνών έως περίπου 1 έτους, θα κοιμούνται από 9 έως 12 ώρες τη νύχτα, με κανα-δυο επιπλέον μίνι ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά να θυμάστε ότι τα περισσότερα μωρά θα κοιμούνται στην αρχή μόνο 5 έως 6 ώρες σερί. Παρόλα αυτά, ακόμη και ένα διάστημα 5 ωρών θα σας δώσει λίγη ξεκούραση.

Μόλις το μωρό σας γίνει περίπου 4 μηνών, με το να τρέχετε στο δωμάτιό του κάθε φορά που κλαψουρίζει, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσετε μια συνήθεια που δύσκολα θα κοπεί.

Αυτό που θέλετε είναι το παιδί σας να κοιμάται χωρίς να εξαρτάται από το κούνημα στην αγκαλιά σας ή στο καρότσι. Ετσι, όταν θα ξυπνά στη μέση της νύχτας να μπορεί στην συνέχεια να κοιμάται μόνο του.

Μυστικά του ύπνου των μωρών

Διπλώστε το μωρό σας σε μια κουβέρτα, καθώς αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αισθάνεται αρκετά ασφαλές, ώστε να αποκοιμηθεί. Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια του μωρού σας μπορούν να λυγίζουν στα ισχία, για να αποφευχθούν προβλήματα του ισχίου αργότερα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το έχετε φασκιώσει μόνο όταν είστε ξύπνιοι και μπορείτε να το βλέπετε. Εάν το μωρό σας είναι μόνο του στην κούνια, δεν θα πρέπει να υπάρχουν κουβέρτες πάνω ή γύρω από αυτό.

Συμβουλή ειδικών

Αν δεν… προγραμματίζετε να κοιμάστε όλοι μαζί σε ένα οικογενειακό κρεβάτι σε μόνιμη βάση, μην συνηθίσετε το παιδί να κοιμάται μαζί σας, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή αυτό θα αρχίσει στο μέλλον να κοιμάται μόνο του. Είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε. Συνηθίστε το εξ αρχής να κοιμάται στην κούνια του, για να μην έχετε προβλήματα αργότερα…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει