Πώς θα καταπολεμήσετε το άγχος του φαγητού

Η απώλεια βάρους είναι κάτι περισσότερο από την επιλογή των τροφών που θα φάτε ή δεν θα φάτε.. Για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα  πρέπει να αναπροσαρμόσετε τη σχέση που έχετε με το φαγητό.

Το να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας είναι ένα βήμα που δεν μπορείτε να παραλείψετε όταν μπείτε στο δρόμο που οδηγεί σε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό, το σώμα και το βάρος σας. Θυμάστε όλες εκείνες τις στιγμές που είχατε πέσει με τα… μούτρα στο φαγητό επειδή ήσασταν λυπημένοι, κουρασμένοι ή θυμωμένοι; Ολοι έχουν περάσει από αυτές τις καταστάσεις. Θυμάστε όμως και πόσο έδειχνε η ζυγαριά μετά από αυτό;

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως συναισθηματικό υποκατάστατο

Για πολλούς από εμάς το φαγητό είναι ένας τρόπος να μας κάνει να νοιώσουμε καλύτερα όταν είμαστε πεσμένοι και θέλουμε να ανεβούμε συναισθηματικά. Ομως, δεν είναι πολύ καλύτερα αν αυτό που τρώμε για να μας ανεβάσει δεν μας κάνει μετά να νοιώθουμε ενοχές και λύπη; Κάντε μια αναγκαστική… προσθαλάσσωση αλλά όχι βουτιά στη διατροφή σας και επιλέξτε να κολλήσετε με συνήθειες που σας οδηγήσουν σε απώλεια βάρους και όχι σε απόκτηση κιλών. Ξεχάστε τη συνήθεια που έχετε να πέφτετε στο φαγητό όταν δεν νοιώθετε καλά και κάντε το φαγητό μια διαδικασία που θα σας προσφέρει χαρά, βγαίνοντας έξω με φίλους και καλή  παρέα, αλλά με αρκετό αυτοέλεγχο για να διαχειριστείτε αυτό που θα βάλετε στο πιάτο σας.

Απομακρύνετε αυτό το… roller coaster από τη διατροφή σας

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, καμία δίαιτα ή διατροφικό πλάνο δεν θα πρέπει να σας κάνει δυστυχισμένους. Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να την ξοδέψει κανείς πεινασμένος ή ένοχος ή με έντονο το συναίσθημα της στέρησης. Αποκτώντας τον έλεγχο πάνω σ’ αυτά που τρώτε, πότε τα τρώτε και γιατί τα τρώτε, δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσετε εξαιρετικά περιοριστικές δίαιτες για να φτάσετε στο στόχο σας. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος ή χάστε κιλά με πρόγραμμα, αργά αλλά σταθερά και με υπομονή χωρίς να αγχώνεστε. Σε τελική ανάλυση δεν τα πήρατε σε μια μέρα, γιατί θα πρέπει να τα χάσετε σε μία μέρα; Αν είστε υπομονετικοί, τα έχετε καλά με τον εαυτό σας και νοιώθετε υγιείς τότε είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσετε τα σκαμπανεβάσματα και τα πισωγυρίσματα.

Χρησιμοποιήστε ημερολόγιο

Οχι, το ημερολόγιο δεν είναι μόνο για μικρά κοριτσάκια ή για ευαίσθητες ρομαντικές ψυχές. Εχει και άλλους τρόπους χρήσης. Μπορείτε να διατηρήσετε ένα ημερολόγιο για να καταγράψετε τα πράγματα που σας ευχαριστεί να απολαύσετε και που δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με το φαγητό. Είτε είναι ένας καφές με υπέροχο άρωμα, είτε μια συναυλία που θα επιθυμούσατε να πάτε, είτε οι διακοπές που πάντα ονειρευόσασταν, είτε ένα γεύμα με φίλους.

Υπάρχουν πολλές απλές ή και πιο σύνθετες στιγμές που θα μπορούσαν να χωρέσουν σε μια μέρα και θα πάρουν το μυαλό σας από το φαγητό, θα διώξουν το άγχος, θα σας δώσουν κίνητρο και στόχο.

Μπορείτε για παράδειγμα:

* Nα φτιάξετε τον αγαπημένο σας καφέ και να τον πιείτε στην αγαπημένη σας γωνιά, βγάζοντας κάθε έγνοια από το μυαλό σας, απλά απολαμβάνοντας τη στιγμή

* Να πεταχτείτε έξω για μια γρήγορη βόλτα πριν το μεσημεριανό γεύμα

* Να προγραμματίσετε να βγείτε με τους φίλους σας για καφέ

* Να διαβάσετε ένα κεφάλαιο από το αγαπημένο σας βιβλίο

* Να ακούσετε χαλαρωτική μουσική

* Να βγάλετε μια βόλτα το σκύλο σας ή να αφιερώσετε λίγο χρόνο στη γάτα σας

Αν κάνετε κάτι από τα παραπάνω θα αισθανθείτε τα καλά vibes να σας πλημμυρίζουν και θα αποβάλλετε τα αρνητικά συναισθήματα, γεγονός που θα σας αποτρέψει από το να ανοίξετε το ψυγείο και να καταβροχθίσετε ό,τι βρείτε μέσα σ’ αυτό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει