Πώς θα μάθετε στα παιδιά να διαχειρίζονται χρήματα

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν την αξία της σκληρής δουλειάς και την ευθύνη που θα έχουν μελλοντικά για τις διάφορες δαπάνες. Αυτά τα πολύτιμα μαθήματα θα τα βοηθήσουν να διαχειριστούν σωστά τα χρήματα στη ζωή τους.

Υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι για να ξεκινήσουν τα παιδιά σας σωστά. Τα παρακάτω βήματα θα διδάξουν τα παιδιά σας πώς να εργάζονται για τα χρήματα που λαμβάνουν και πώς να τα ξοδεύουν με σύνεση.

1. Δώστε στα παιδιά σας μια θέση εργασίας

Αντί να προσφέρετε στα παιδιά σας ένα εβδομαδιαίο επίδομα, «προσλάβετέ» τα να εργαστούν στο σπίτι. Δημοσιεύστε μια λίστα με τις δουλειές που μπορούν να κάνουν για να κερδίσουν ένα μισθό. Αντιστοιχίστε κάθε εργασία με τα ευρώ με βάση τη δυσκολία της και συζητήστε μαζί τους τι πρέπει να κάνουν. Πείτε στα παιδιά σας ποιο θα είναι το γενικό σύνολο για κάθε εβδομάδα, ώστε να μπορούν να δουν ποιο είναι το μέγιστο των δυνατοτήτων τους να κερδίσουν χρήματα. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν καταλάβει ότι η αμοιβή θα έρθει μόνο αν εκτελέσουν την εργασία σωστά. Αν είναι απρόσεκτα, μπορείτε είτε να παρακρατήσετε την αμοιβή εξ ολοκλήρου ή να τους δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία να ξανακάνουν την εργασία για να βγει αυτή τη φορά σωστά.

2. Δημιουργήστε ένα «βιβλιάριο επιταγών»

Δημιουργήστε ένα απλό μπλοκ επιταγών για τα παιδιά που θα το συμπληρώνετε κάθε εβδομάδα. Ξεκινήστε με το ποσό που διαθέτετε για να περάσουν και παρακολουθήστε τυχόν αγορές που κάνουν όλη την εβδομάδα. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να υπάρχει για το παιδί  μια ισορροπία στο τέλος της εβδομάδας. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να τού διδάξει τη διαφορά μεταξύ ζωής και «εκκαθαριστικού σημειώματος», ώστε να μάθει να ξοδεύει υπεύθυνα.

3. Συζητήστε για τις δαπάνες τους

Συζητήστε με τα παιδιά σας για το πώς θα μπορούσαν να δαπανήσουν τα χρήματα που κερδίζουν. Θέλουν να βάλουν στην άκρη χρήματα για να κάνουν μια μεγάλη αγορά ή απλά τα ενδιαφέρει να έχουν χρήματα για γλυκά και σνακ όλη την εβδομάδα; Βοηθήστε τα να δημιουργήσουν ένα σχέδιο για τους στόχους τους. Αν ένα παιδί θέλει να αγοράσει ένα ποδήλατο βοηθήστε το κάνοντας έρευνα αγοράς για να υπολογίσει πόσα χρήματα χρειάζονται να βγάζει κάθε εβδομάδα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

4. Μην φοβάστε να τα αφήσετε να κάνουν λάθη

Θα πρέπει να αποφύγετε να κρίνετε κάθε απόφαση που κάνουν τα παιδιά σχετικά με το πού θα ξοδέψουν τα χρήματά τους. Αν ένα παιδί αποφασίσει να ξοδέψει όλα του τα χρήματα στην αρχή της εβδομάδας, θα πρέπει να τού το επιτρέψετε. Οταν διαπιστώσει πως στο τέλος της εβδομάδας θέλει να αγοράσει κάτι ακόμα και δεν έχει πια χρήματα, τότε χρησιμοποιήστε αυτή την ευκαιρία για να συζητήσετε μαζί του το γεγονός ότι οι προηγούμενες αποφάσεις του επηρέασαν τη δυνατότητα που έχει να αγοράσει πράγματα στο υπόλοιπο της εβδομάδας. Μην δώσετε στα παιδιά σας επιπλέον χρήματα, αν κάνουν κακές επιλογές. Μπορείτε, βέβαια, να τους δώσετε ένα δάνειο που θα πρέπει να το επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα, αφού κάτι τέτοιο θα τους προσφέρει ένα μάθημα σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες και το δανεισμό.

5. Επιβραβεύστε καλή συμπεριφορά

Εχει ένα παιδί φτάσει στο «ανώτατο όριο» των αποδοχών που θα μπορούσε να κερδίσει σε έξι εβδομάδες δουλειάς στη σειρά; Ισως να κατάφερε μάλιστα να εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσό με το να μην ξοδεύει ό,τι κερδίζει μέσα στην εβδομάδα. Εξετάστε την πιθανότητα να επιβραβεύσετε αυτή τη συμπεριφορά με ένα μπόνους. Επαινώντας και επιβραβεύοντας τις καλές συνήθειες σε ό,τι αφορά τις συνήθειες των δαπανών, το βοηθάτε να ενισχύσει αυτή τη συμπεριφορά.

Τα παιδιά θα πρέπει να αρχίζουν να μαθαίνουν δημοσιονομική ευθύνη σε νεαρή ηλικία. Γνωρίζοντας πώς να κερδίσουν χρήματα και πώς να διαχειρίζονται τα έσοδά τους θα καταφέρουν να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες, οι οποίοι δεν θα τρέχουν στη μαμά και τον μπαμπά, για να τους βοηθήσουν με τα χρήματα αργότερα στη ζωή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει