Πώς θα μιλήσετε για το σεξ στο παιδί σχολικής ηλικίας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινά με απλά μαθήματα ανατομίας κατά την νηπιακή ηλικία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας, το παιδί σας μπορεί να κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το σεξ.

Δεν είστε σίγουροι τι να πείτε; Εξετάστε τον παρακάτω οδηγό για να συζητήσετε για το σεξ με το παιδί της σχολικής ηλικίας.

Να αναμένετε λεπτομερή ερωτήματα

Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συχνά είναι ικανοποιημένα με ασαφείς απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το από πού έρχονται τα μωρά. Ωστόσο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν την τάση να κάνουν περισσότερο συγκεκριμένες ερωτήσεις για τη σχέση μεταξύ της σεξουαλικότητας και της δημιουργίας των παιδιών. Καθώς οι ερωτήσεις του παιδιού σας για το σεξ θα γίνονται πιο περίπλοκες -και ίσως πιο ενοχλητικές- αυτό μπορεί να στραφεί σε φίλους ή σε άλλες πηγές πληροφοριών.

Οταν το παιδί σχολικής ηλικίας σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το σεξ, ρωτήστε το τι ξέρει ήδη. Διορθώστε τυχόν παρανοήσεις και στη συνέχεια φροντίστε να τού προσφέρετε  αρκετά στοιχεία για να απαντήσετε σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Μη γελάτε σε ερωτήσεις του παιδιού σας και μην χρησιμοποιείτε ψευδώνυμα για τη σεξουαλική ανατομία του παιδιού σας, κάτι που μπορεί να τού στείλει το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να συζητηθούν αυτά τα μέρη του σώματος.

Εξετάστε αυτά τα παραδείγματα:

Τι είναι η στύση; Θα μπορούσατε να πείτε: «Το πέος ενός αγοριού είναι συνήθως μαλακό. Αλλά μερικές φορές αυτό γίνεται σκληρό και στέκεται μακριά από το σώμα. Αυτό ονομάζεται στύση». Περιγράψτε πώς μπορεί να συμβεί μια στύση, ενώ ένα αγόρι κοιμάται ή όταν το πέος του αγγίζεται. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι η στιγμή για να περιγράψετε μια ονείρωξη.

Τι είναι περίοδος; Θα μπορούσατε να πείτε: «Η περίοδος σημαίνει ότι το σώμα ενός κοριτσιού είναι αρκετά ώριμο για να μείνει αυτό έγκυος». Εξηγήστε πως η έμμηνος ρύση είναι ένα σημαντικό μέρος του αναπαραγωγικού κύκλου. Μπορείτε να προσφέρετε λεπτομέρειες για την αιμορραγία και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Πώς κάνουν οι άνθρωποι σεξ; Αν το παιδί σας διερωτάται σχετικά με τους μηχανισμούς του σεξ, φροντίστε να είστε ειλικρινής. Θα μπορούσατε να πείτε: «Ο άνδρας βάζει το πέος του μέσα στον κόλπο της γυναίκας». Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βιβλίο με εικόνες ή διαγράμματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει.

Μπορεί δύο κορίτσια να κάνουν σεξ; Ή δύο αγόρια; Θα μπορούσε να είναι αρκετό να πείτε: «Ναι. Υπάρχουν πολλοί τύποι ερωτικών σχέσεων». Εάν το παιδί σας θέλει να μάθει περισσότερα, μπορείτε να πάρετε την ευκαιρία να μιλήσετε για το σεβασμό προς τους άλλους ή να μοιραστείτε τις προσωπικές σκέψεις σας για την ομοφυλοφιλία.

Τι είναι ο αυνανισμός; Θα μπορούσατε να πείτε: «Ο αυνανισμός είναι όταν ένα παιδί τρίβει το πέος του ή ένα κορίτσι τρίβει την κολπική περιοχή». Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική -αλλά ιδιωτική- δραστηριότητα.

Ακόμα κι αν είστε ανήσυχοι, προχωρήστε. Θυμηθείτε ότι βάζετε τις βάσεις για ανοιχτές, ειλικρινείς συζητήσεις στα χρόνια που έρχονται. Σκεφτείτε ποιος είναι καλύτερο να εκπαιδεύσει το παιδί σας: Εσείς ή η τηλεόραση, το Διαδίκτυο και οι φίλοι του παιδιού σας;

Το προεφηβικό άγχος

Μεταξύ των ηλικιών 8 και 12, τα παιδιά συχνά ανησυχούν αν είναι «φυσιολογικά» – ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το μέγεθος του πέους και το μέγεθος του στήθους. Εξηγήστε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εφηβείας για τα αγόρια και τα κορίτσια. Διαβεβαιώστε τα ότι τα παιδιά της ίδιας ηλικίας ωριμάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Η εφηβεία μπορεί να ξεκινήσει χρόνια νωρίτερα – ή αργότερα – για μερικά παιδιά, αλλά τελικά ο καθένας φτάνει στο τέλος σε παρόμοιο επίπεδο. Μπορείτε αν θέλετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες από τη δική σας ανάπτυξη, ιδιαίτερα αν είχατε μια φορά τις ίδιες ανησυχίες, όπως το παιδί σας έχει τώρα.

Ευθύνες και συνέπειες

Μιλήστε στο παιδί σας για τις συναισθηματικές και σωματικές συνέπειες όταν γίνεται σεξουαλικά ενεργό, όπως η εγκυμοσύνη, οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις και μια σειρά από συναισθήματα. Συζητώντας αυτά τα ζητήματα τώρα μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να αποφύγει το αίσθημα της πίεσης να γίνει σεξουαλικά ενεργό, προτού αυτό είναι έτοιμο. Ενώ λέτε στο παιδί σας για τους κινδύνους του σεξ, δεν πρέπει να φοβάστε να αναφέρετε και τις χαρές. Επιτρέψτε στο παιδί σας να γνωρίζει ότι το σεξ μπορεί να είναι κάτι το ωραίο, σε μια ωραία σχέση.

Οι καθημερινές στιγμές είναι το κλειδί

Χρησιμοποιήστε τις καθημερινές ευκαιρίες που σας δίνονται για να συζητήσετε για το σεξ. Τέτοιες στιγμές υπάρχουν παντού. Αν υπάρχει μια εγκυμοσύνη στην οικογένεια, μιλήστε για το πώς ένα μωρό αναπτύσσεται μέσα στο σώμα μιας γυναίκας. Αν δείτε μια διαφήμιση για ένα προϊόν γυναικείας υγιεινής, να το χρησιμοποιήσετε ως εφαλτήριο για να μιλήσετε για τις περιόδους. Εάν ένα ζευγάρι σε μια τηλεοπτική εκπομπή ξεκινάει τα ραντεβού του, μιλήστε για τις σχέσεις και τον έρωτα.

Πάρτε το ρόλο σας στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σοβαρά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με το σώμα του, να αναπτύξει μια υγιή αίσθηση αυτο-σεβασμού και να ζητά πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Η σοβαρή προσέγγισή σας στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει μια υγιή σεξουαλικότητα για όλη του τη ζωή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει