Πόση ποσότητα αλατιού χρειάζονται καθημερινά τα παιδιά

Τα βρέφη και τα παιδιά χρειάζονται μια πολύ μικρή ποσότητα αλατιού στη διατροφή τους. Ωστόσο, επειδή το αλάτι προστίθεται σε πολλά τρόφιμα που αγοράζετε, υπάρχει φόβος να πάρουν παραπάνω από όσο τούς είναι αναγκαίο.

Η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα αλατιού για τα μωρά και τα παιδιά είναι:

Μέχρι 12 μήνες – λιγότερο από 1g αλάτι ημερησίως (λιγότερο από 0.4g νάτριο)

1 έως 3 ετών – 2g αλάτι ημερησίως (0.8g νάτριο)

4 μέχρι 6 ετών – 3g αλάτι ημερησίως (1.2g νάτριο)

7 έως 10 ετών – 5g αλάτι ημερησίως (2g νάτριο)

11 ετών και πάνω – 6g αλάτι ημερησίως (2.4g νάτριο)

Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να πάρουν τη σωστή ποσότητα αλατιού μέσω του μητρικού γάλακτος. Το βρεφικό γάλα περιέχει ένα παρόμοιο ποσό αλατιού με αυτό που περιέχεται στο μητρικό γάλα.

Οταν ξεκινάτε να δίνετε στο παιδί στερεά τροφή, θυμηθείτε πως δεν πρέπει να προσθέσετε αλάτι στα τρόφιμα που δίνετε στο μωρό σας, επειδή τα νεφρά του δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγετε να δίνετε στο μωρό σας έτοιμα τρόφιμα που δεν παρασκευάζονται ειδικά για μωρά, όπως τα δημητριακά πρωινού, επειδή μπορεί να έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Πολλά από τα τρόφιμα που παράγονται για παιδιά, μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τις διατροφικές πληροφορίες, πριν τα αγοράσετε. Η περιεκτικότητα σε αλάτι συνήθως δίνεται ως στοιχεία για νάτριο. Ως γενικό κανόνα θα πρέπει να θυμάστε πως τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο από 0,6g νατρίου ανά 100g θεωρείται ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Μπορείτε να ασκηθείτε να υπολογίζετε εύκολα την ποσότητα αλατιού στα τρόφιμα, υπολογίζοντας την ποσότητα του νατρίου κατά 2,5. Για παράδειγμα, 1g νατρίου ανά 100g είναι η ίδια όπως 2,5g αλάτι ανά 100g.

Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του αλατιού που προσλαμβάνει καθημερινά το παιδί σας, αποφεύγοντας να του δίνετε αλμυρά σνακς, όπως τα πατατάκια και τα μπισκότα και να τα ανταλλάξετε με σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Δοκιμάστε υγιεινές επιλογές, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, τα ωμά λαχανικά και ψιλοκομμένα φρούτα για να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει