Πόσο ασφαλής είναι ο οργασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι έγκυες γυναίκες, ιδίως εκείνες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά συχνά ανησυχούν για το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ανησυχία τους για τον οργασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Ομως, όσο μια γυναίκα έχει υγιή εγκυμοσύνη, είναι απόλυτα ασφαλές να έχει τόσο σεξουαλική επαφή, όσο και οργασμό. Εάν μια γυναίκα δεν αντιμετωπίζει δύσκολη εγκυμοσύνη ή εγκυμοσύνη με επιπλοκές, τότε ούτε το σεξ ούτε ο οργασμός μπορούν να βλάψουν το έμβρυο, ούτε βεβαίως θα υπάρξει πρόωρος τοκετός εξαιτίας τους.

Οταν μια γυναίκα έχει οργασμό, το σώμα της ιδρώνει, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, ο κόλπος και η μήτρα χαλαρώνουν και αρχίζουν συσπάσεις. Αυτό συμβαίνει τόσο στις έγκυες όσο και στις μη έγκυες γυναίκες. Οι συσπάσεις της μήτρας και του κόλπου κατά τη διάρκεια του οργασμού αφήνουν κάποια ανησυχία όταν η γυναίκα είναι έγκυος. Ο τύπος των μυϊκών συσπάσεων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ίδιος για όλες τις γυναίκες, περιλαμβανομένων και εκείνων που είναι έγκυες και αυτό το είδος συσπάσεων δεν ενεργοποιούν τον τοκετό. Ενας οργασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλεί διαστολή του τραχήλου της μήτρας μιας υγιούς γυναίκας, γεγονός που καθιστά ασφαλές το σεξ και τον οργασμό τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Μερικές γυναίκες ακόμα κι εκείνες που δεν είναι έγκυες, αισθάνονται συχνά μυϊκές κράμπες στην κοιλιακή περιοχή, μετά από έναν οργασμό. Συνήθως τις αγνοούν όταν δεν είναι έγκυες. Οταν όμως αυτές οι κράμπες συμβούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να τρομάξουν μια γυναίκα. Εφόσον οι κράμπες σταματήσουν μέσα σε μία ώρα μετά από την σεξουαλική δραστηριότητα που είναι και το πιο πιθανό, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τίποτα.

Μια άλλη ανησυχία για κάποιες μέλλουσες μητέρες είναι μήπως το έμβρυο αντιλαμβάνεται ότι λαμβάνει χώρα σεξουαλική επαφή. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας τρόπος να γνωρίζει το μωρό αν η μητέρα του έχει σεξουαλική επαφή. Το μόνο που μπορεί ένα μωρό να αισθανθεί, όταν μια γυναίκα έχει οργασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ένα αίσθημα ευφορίας που προέρχεται από την απελευθέρωση ενδορφινών. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο για το μωρό, είναι το ίδιο αίσθημα ευφορίας που βιώνει όταν η μητέρα του γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή απολαμβάνει ένα επιδόρπιο σοκολάτας.

Το σεξ και οι οργασμοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσικό και υγιές γεγονός για τις περισσότερες γυναίκες. Σε μερικές οι γιατροί συνιστούν την αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό, όμως, μπορεί να αφορά τις γυναίκες που έχουν κολπική αιμορραγία, ή ζητήματα του τραχήλου της μήτρας, ή υψηλό κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή διαρροή αμνιακού υγρού. Ολα αυτά τα θέματα μπορούν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου τσεκ απ εγκυμοσύνης. Μια γυναίκα που δεν είναι σίγουρη ότι μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό της για αξιολόγηση της ατομικής της κατάστασης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει