Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι ένα γεγονός που συμβαίνει σχεδόν στη ζωή κάθε γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και το αναπαραγωγικό σύστημα δεν λειτουργεί όπως πριν.

Μια γυναίκα, ωστόσο, μπορεί να εξακολουθεί να έχει σποραδικά έμμηνο ρύση, ενώ περνάει αυτή τη διαδικασία της αλλαγής.

Στις περισσότερες γυναίκες η εμμηνόπαυση εμφανίζεται ως ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Ο μέσος όρος ηλικίας για τις γυναίκες είναι περίπου τα 50,5 χρόνια, αν και είναι δυνατό να ξεκινήσει σε νεαρότερη ηλικία. Σε μερικές γυναίκες προκαλείται από ασθένειες, ή χειρουργικές διαδικασίες, όπως η υστερεκτομή.

Το διάστημα του χρόνου που απαιτείται ώστε μια γυναίκα να ολοκληρώσει τον κύκλο της εμμηνόπαυσης, είναι μοναδικός για την κάθε μια. Το διάστημα αυτό κυμαίνεται από έξι μήνες μέχρι πέντε χρόνια. Σε μερικές γυναίκες η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα περισσότερο. Για να θεωρηθεί ιατρικά ότι έχει ολοκληρωθεί η εμμηνόπαυση, θα πρέπει μια γυναίκα να περάσει 12 συνεχόμενους μήνες χωρίς εμμηνόρροια.

Στο διάστημα που μια γυναίκα βρίσκεται στην διαδικασία της εμμηνόπαυσης, αντιμετωπίζει πολλά συμπτώματα που προκαλούνται από την αλλαγή των επιπέδων των οιστρογόνων. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάψεις, αίσθημα ταχυπαλμίας, ξηρότητα του κόλπου και όλο και πιο συχνή ούρηση. Πολλές γυναίκες που περνούν αυτή την αλλαγή, βιώνουν επίσης συναισθηματικές δυσκολίες, όπως εναλλαγές της διάθεσης, άγχος, κατάθλιψη και μια γενική αίσθηση νευρικότητας και οξυθυμίας. Ορισμένες, επίσης, έχουν δυσκολία συγκέντρωσης.

Μερικές γυναίκες μπορεί να βιώσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Γι’ αυτές τις γυναίκες ο κύκλος της εμμηνόπαυσης αρχίζει πριν από την ηλικία των 40 ετών. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του καρκίνου ή κάποιας άλλης ασθένειας που απαιτεί θεραπεία με χημειοθεραπεία.

Αλλες ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση, περιλαμβάνουν σακχαρώδη διαβήτη, νόσο του θυρεοειδούς και αυτοάνοσες διαταραχές. Σε κάποιες γυναίκες αυτό συμβαίνει με φυσικό τρόπο, χωρίς γνωστούς λόγους. Η έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δίδυμες γυναίκες έχουν υψηλότερη συχνότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και το μήκος του κύκλου της εμμηνόπαυσης δεν αλλάζουν αν μια γυναίκα τη βιώσει πρόωρα. Ωστόσο, οι γυναίκες που βιώνουν πρόωρα την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση από τις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες γενικότερα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Ευρωπαίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει