Πόσο εύκολη είναι η επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης διανύθηκε χωρίς πρόβλημα και με το τέλος της κρατήσατε στην αγκαλιά το μωράκι σας. Τώρα, όμως ήρθε η στιγμή να επιστρέψετε στη δουλειά και σίγουρα δεν είναι εύκολο.

Το παιδικό δωμάτιο έχει αποκτήσει πια ένοικο, οι ντουλάπες είναι εφοδιασμένες με μωρουδιακά. Εσείς λίγο πολύ έχετε βρει τους ρυθμούς της προ-εγκυμοσύνης εποχής σας, όσο μπορεί κανείς να το πει αυτό με ένα νεογέννητο στο σπίτι που μπορεί όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας να αισθάνεστε ότι κρατάτε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά παράλληλα η φροντίδα του στραγγίζει και τις τελευταίες σταγόνες ενέργειας.

Ομως, τώρα η άδεια της εγκυμοσύνης τελείωσε και είναι ώρα να επιστρέψετε στη δουλειά και μάλιστα να είστε και ευχαριστημένη γι’ αυτό αν σκεφτεί κανείς πόσοι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν καν αντικείμενο εργασίας.

Εχετε κάποια πράγματα να φροντίσετε, ώστε να επιστρέψετε χωρίς άγχος στη δουλειά και το πιο σημαντικό απ’ αυτά είναι να σιγουρευτείτε πως το μωρό είναι σε καλά χέρια τις ώρες που θα απουσιάζετε από το σπίτι.

Ιδού λοιπόν τέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να γίνει ομαλά η μετάβασή της σας στη δουλειά.

Ζητήστε βοήθεια. Το πρώτο που θα πρέπει να φροντίσετε είναι να βρείτε κάποιον ή κάποιους στους οποίους θα μπορείτε να βασιστείτε και θα τους έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη πως θα φροντίσουν το μωρό όσο καλύτερα γίνεται. Κι αυτό βέβαια είναι κάτι που δεν θα το κάνετε την τελευταία στιγμή, αλλά θα πρέπει να το επεξεργάζεστε στο μυαλό σας μήνες πριν φτάσει η συγκεκριμένη στιγμή, γιατί χρειάζεται και έρευνα και χρόνο.

Μην ξεκινήσετε δουλειά από… Δευτέρα. Η μετάβαση από την άδεια μητρότητας στην εργασία πλήρους απασχόλησης μπορεί να είναι ένα σοκ. Γι’ αυτό, αν είναι δυνατόν, ζητήστε από τον εργοδότη σας να ξεκινήσετε με ένα πρόγραμμα μερικής απασχόλησης μέχρι να βρείτε τους ρυθμούς σας. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν (που είναι και το πιθανότερο…) προγραμματίστε το ξεκίνημά σας να γίνει στα μέσα της εβδομάδας και όχι από τη Δευτέρα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένετε πέντε ημέρες για να ξαναβρεθείτε με το μωρό. Αν για παράδειγμα ξεκινήσετε την Πέμπτη, θα μεσολαβούν μόλις δύο ημέρες μέχρι το Σαββατοκύριακο και η «στέρηση» του μωρού δεν θα σας φανεί τόσο μεγάλη.

Σημειώστε τις προτεραιότητές σας. Πριν επιστρέψετε στην εργασία, σημειώστε σε ένα χαρτί τις προτεραιότητές σας αλλά και τις υποχρεώσεις σας και μελετήστε την ολοκληρωμένη εικόνα. Πού μπορείτε να κάνετε συμβιβασμούς;  Και όχι μόνο εσείς, εννοείται, αλλά και η υπόλοιπη οικογένειά σας. Για παράδειγμα πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή σκόνη στο σπίτι; Πόσο απαραίτητο είναι να φτιάχνετε σπιτικό φαγητό κάθε μέρα; Υπάρχουν τόσο πολλές ανάγκες και τόσο λίγος χρόνος, που αλίμονο αν δεν τον διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Συζητήστε με τον εργοδότη σας. Για να μπορέσετε να ξαναμπείτε με ίσους όρους στο «παιχνίδι» σε ό,τι αφορά τη δουλειά θα πρέπει εκτός από την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος να είστε και αποδοτική. Γι’ αυτό λίγες εβδομάδες πριν από την επιστροφή σας κάντε μια συζήτηση με τον εργοδότη σας και ρωτήστε αν έχουν αλλάξει κάποια πράγματα όσο καιρό απουσιάζατε. Επίσης, ρωτήστε τον αν έχει οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την επιστροφή σας και καθησυχάστε τον πως θα είστε στην δουλειά ακριβώς όπως και πριν. Μερικοί εργοδότες ανησυχούν πως μια καινούργια μαμά δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρωθεί στη δουλειά, ότι θα πρέπει να φεύγει νωρίς, ότι κάποιες φορές θα φτάνει αργά ή ότι κάθε τρεις και λίγο θα τρέχει σπίτι για να φροντίσει το μωρό ακόμα κι αν έχει ένα απλό κρυολόγημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει