Πόσο πιο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Omicron 2

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Omicron 2 έναντι της Omicron. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η πρόσφατη παραλλαγή του κοροναϊού, αποτελείται από πολλές υποομάδες, καθεμία από τις οποίες επιτηρείται από τον ΠΟΥ.

Έτσι, από αυτές τις υποομάδες, οι πιο κοινές είναι οι BA.1, BA.1.1 και BA.2 (Omicron 2). Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των αναφερόμενων αλληλουχιών που ανήκουν στην υποομάδα BA.2 αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την υποομάδα BA.1, ωστόσο η παγκόσμια διασπορά συνολικά του στελέχους Omicron μειώνεται.

Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υποομάδα BA.2 μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με την υποομάδα BA.1. Είναι αξιοσημείωτο πως παρότι το ποσοστά κρουσμάτων BA.2 αυξάνονται, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων του κοροναϊού παγκοσμίως εξακολουθεί να ακολουθεί πτωτική τάση.

Επίσης, ο ΕΟΔΥ αναφέρει με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πως αναφορικά με τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, τα αρχικά δεδομένα μελετών υποδεικνύουν ότι η αρχική μόλυνση με την υποομάδα BA.1 παρέχει ισχυρή προστασία έναντι επαναμόλυνσης με στελέχη της Omicron 2, τουλάχιστον για την χρονική περίοδο που υπάρχουν δεδομένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει