Πόσο πολύ σεξ είναι αρκετό σε έναν γάμο;

Το σεξ είναι τόσο σημαντικό όσο το φαγητό και η αναπνοή, αλλά μπορεί παράλληλα να είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε έναν γάμο όταν η επιθυμία του ζευγαριού δεν συμβαδίζει όσον αφορά τη συχνότητά του.

Γεγονός που φέρνει αβίαστα το ερώτημα: Πόσο σεξ είναι αρκετό για να είναι και οι δύο ευχαριστημένοι;

Μία έρευνα του 2013 από το Ινστιτούτο Kinsey για το Σεξ, το Φύλο και την Αναπαραγωγή, διαπίστωσε πως το 13% των παντρεμένων ζευγαριών κάνουν σεξ λίγες φορές το χρόνο, το 45% μερικές φορές το μήνα, το 35% δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και ένα ποσοστό 7% κάνουν σεξ τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Με βάση τα παραπάνω οι ειδικοί απεφάνθησαν πως δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για το πόσες φορές το μήνα ή την εβδομάδα πρέπει ένα ζευγάρι να κάνει σεξ. Για να παραμείνει μια σχέση υγιής για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δύο σύντροφοι πρέπει να γνωρίζουν τις σεξουαλικές ανάγκες του άλλου και να θέλουν να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις ανάγκες.

Το Πανεπιστήμιο Γενικής Κοινωνικής Ερευνας του Σικάγο βρήκε ότι στο 15% του συνόλου των γάμων το σεξ είναι κάτι που απουσιάζει, καθώς τα παντρεμένα ζευγάρια μπορεί να έχουν να κάνουν σεξ ακόμα και έξι μήνες.

Ο δρ Eli Coleman, Διευθυντής του Προγράμματος Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως στα παντρεμένα ζευγάρια υπάρχει μια πτώση της σεξουαλικότητας μετά το πρώτο παιδί κι άλλη μία μετά το δεύτερο παιδί, ενώ κάποια ζευγάρια μετά απ’ αυτό δεν καταφέρνουν ποτέ να ανακάμψουν και να βρουν τα παλιά επίπεδα της σεξουαλικότητάς τους.

Από την άλλη, όπως είναι σήμερα η ζωή μας, ο καθένας είναι τόσο απασχολημένος που η συχνότητα του σεξ συνεχώς μειώνεται. Ομως, είναι σημαντικό για τους δύο συντρόφους να είναι ειλικρινείς σχετικά με το ποια είναι η συχνότητα του σεξ με την οποία θα ήταν ευχαριστημένοι μέσα στο γάμο τους.

«Δεν  υπάρχει καμία συχνότητα αυτή καθ’ αυτή στο σεξ που να είναι λάθος. Το πρόβλημα αρχίζει όταν οι επιθυμίες των δύο συντρόφων είναι αντιφατικές», αναφέρει.

Και συμπληρώνει πως ο αριθμός των συνευρέσεων δεν έχει σημασία εφόσον και οι δύο σύντροφοι είναι ικανοποιημένοι με τη συχνότητα, έχουν συζητήσει γι’ αυτό και συνεχίζουν να επικοινωνούν για τις μεταβαλλόμενες συνθήκες μέσα στο γάμο τους όπως η γήρανση και η φθίνουσα επιθυμία για σεξ με την πάροδο του χρόνου, ή ο επηρεασμός από τυχόν εξωτερικούς παράγοντες, όπως η εργασία ή τα οικονομικά. Γιατί αυτή η επικοινωνία αποδεικνύει πως αγωνίζονται με αυτό το σημαντικό κομμάτι της σχέσης τους.

«Αν είναι και οι δύο σύντροφοι ευτυχισμένοι, αυτό φτάνει», λέει ο Coleman.

Και συμβουλεύει: «Πρέπει να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί. Και να δεσμευτείτε ότι θα καταβάλλετε προσπάθεια να δώσετε προτεραιότητα στο σεξ τουλάχιστον μερικές φορές το μήνα, ακόμα κι αν αυτό μέσα στο πολυάσχολο πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις σας σημαίνει ότι θα πρέπει να το προγραμματίσετε. Μην περιμένετε μέχρι το σεξ να γίνει πρόβλημα και να διαλύσει τη σχέση σας για να το συζητήσετε. Δοκιμάστε να λύσετε άμεσα το πρόβλημα, είτε συζητώντας μεταξύ σας, είτε ζητώντας βοήθεια από κάποιον ειδικό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει