Πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνετε για να χάσετε βάρος

Το πράσινο τσάι από μόνο του δεν προκαλεί απώλεια βάρους, μόνο αν δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων μπορείτε να χάσετε βάρος. Μπορεί, όμως, να μειώσει την όρεξή σας και να τονώσει τον μεταβολισμό σας.

Επομένως, έμμεσα μπορεί όντως να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο περιοδικό Journal for Nurse Practitioners.

Οι μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει την ακριβή ημερήσια δόση πράσινου τσαγιού που θα αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο την απώλεια βάρους για λογαριασμό σας. Θα πρέπει, ωστόσο, να πίνετε τουλάχιστον 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα, παραμένοντας όμως κάτω από τα συνιστώμενα ανώτατα όρια της πρόσληψης καφεΐνης και σίγουρα δεν θα πρέπει να πίνετε πάνω από 4 φλιτζάνια γιατί τότε μπορεί να έχετε παρενέργειες.

Η πρόσληψη καφεΐνης

Η καφεΐνη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι είναι εν μέρει «υπεύθυνη» για την απώλεια βάρους. Ομως, η καφεΐνη, όπως σίγουρα γνωρίζετε, δεν είναι χωρίς παρενέργειες, καθώς η  υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα. Το πράσινο τσάι περιέχει περίπου 25 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι (περίπου 220 γρ.). Το ανώτατο όριο πρόσληψης καφεΐνης για τους υγιείς ενήλικες, προκειμένου να αποφύγουν τις βλαβερές συνέπειες, είναι 300 έως 400 mg καθημερινά. Το όριο αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας. Μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να πάρει περισσότερα από 200 mg καφεΐνης σε καθημερινή βάση.

Αποφυγή της τοξικότητας της καφεΐνης

Για να παραμείνει κανείς εντός του ανώτατου ορίου πρόσληψης καφεΐνης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 με 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά. Λάβετε υπόψιν ότι το πόσο δυνατό θέλετε το τσάι σας επηρεάζει την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Χρησιμοποιώντας ένα σακουλάκι πράσινου τσαγιού είναι σα να πίνετε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Εάν επιθυμείτε πιο δυνατό τσάι, υπολογίστε πως κάθε φακελάκι έχει την έννοια ενός επιπλέον φλιτζανιού που σας οδηγήσει προς το ανώτατο όριο.

Επαρκείς δόσεις πολυφαινολών

Το Πανεπιστήμιο του Maryland προτείνει να πίνουμε 2-3 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού καθημερινά για να πάρουμε μια επαρκή δόση των ενεργών συστατικών του. Αυτή περιλαμβάνει 240 με 320 mg πολυφαινολών. Αυτά τα συστατικά των φυτών είναι αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει πως προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Οι πολυφαινόλες μπορούν, επίσης, να αυξήσουν το μεταβολισμό σας. Μία μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrición Hospitalaria διαπίστωσε πως το πράσινο τσάι μειώνει ελαφρώς τη λιπώδη μάζα. Δεν μπορείτε να βασιστείτε αποκλειστικά στο πράσινο τσάι για να χάσετε βάρος, μπορεί, όμως, να σας βοηθήσει συνολικά σ’ αυτή σας την προσπάθεια.

Παρενέργειες και προφυλάξεις

Οι παρενέργειες της καφεΐνης περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, αϋπνία, ναυτία, εμετό, συχνή ούρηση, τρόμο, άγχος και κατάθλιψη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού αν έχετε κάποια ιατρική κατάσταση. Εάν πάσχετε από καρδιά, νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, αναιμία, γλαύκωμα, οστεοπόρωση ή άγχος, αποφύγετε την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού. Το πράσινο τσάι αλληλεπιδρά, επίσης, με διάφορα φάρμακα, οπότε θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, αν παίρνετε φάρμακα. Τα αντισυλληπτικά χάπια, τα αντιπηκτικά και διάφορα άλλα είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με το πράσινο τσάι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει