Πόσο προφυλάσσουν τα αντισώματα από «συγγενικούς» κορoναϊούς

Ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν με τον κοροναϊό είναι αν μία παλαιότερη μόλυνση από άλλους ανθρώπινους κοροναϊούς θα μπορούσε να προστατεύσει από τον κοροναϊό που ταλαιπωρεί όλη την ανθρωπότητα την τελευταία διετία.

Το συμπέρασμα μελέτης είναι πως η προστασία που εξασφαλίζει μια παλαιότερη μόλυνση από άλλους ανθρώπινους κοροναϊούς (HCoVs) που προκαλούν ήπια γενικά νόσο έναντι του SARS-CoV-2 είναι σχεδόν μηδενική.

Όπως επισημαίνουν στη δημοσίευσή τους στο ACS Infectious Diseases οι ερευνητές της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, η λοίμωξη με δύο διαφορετικούς κοροναϊούς δεν προφυλάσσει από την Covid-19 μέσω της διασταυρούμενης ανοσίας.

Από την άλλη, δεν φαίνεται και να επιδεινώνει μέσω εξαρτώμενης από αντισώματα ενίσχυσης της νόσου (ADE), μιας περίπτωσης όπου επικαλυμμένοι με αντισώματα ιοί συνδέονται και αναπτύσσονται σε κύτταρα με υποδοχείς αντισωμάτων στις επιφάνειές τους.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής του επιστήμονες Sebastien Fiedler και Tuomas Knowles, συνέκριναν δείγματα ορού εννέα ατόμων που ανέρρωσαν από Covid-19 με τρία δείγματα ορού από την προ SARS-CoV-2 περίοδο για να εξετάσουν τη συγκέντρωση αντισωμάτων. Έτσι, θα διαπίστωναν αν, λόγω της συγγένειάς των ιών, μια παλαιότερη μόλυνση από κοινούς ανθρώπινους κοροναϊούς θα μπορούσε να διεγείρει τα Β-λεμφοκύτταρα μνήμης προς παραγωγή αντισωμάτων που αξιοποιήθηκαν στην πρώτη λοίμωξη για να «πολεμήσουν» την Covid-19, ή να οδηγήσουν σε σοβαρότερη Covid-19 μέσω της εξαρτώμενης από αντισώματα ενίσχυσης.

Μέσω μιας ειδικής μεθόδου ανίχνευσης της παρουσίας αντισωμάτων που μπορεί να υπολογίσει τόσο τη συγκέντρωση όσο και τη «συγγένεια» των αντισωμάτων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στα δείγματα των εννέα αναρρωσάντων από Covid-19 υπήρχαν μέτρια επίπεδα αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2, μηδενικά ωστόσο στα άλλα τρία δείγματα.

Και τα δώδεκα δείγματα περιείχαν μικρές συγκεντρώσεις αντισωμάτων έναντι των δύο κοινών κοροναϊών, γεγονός που μαρτύρησε τις παλαιότερες μολύνσεις. Ωστόσο, σε επόμενα πειράματα αποδείχθηκε ότι τα αντισώματα αυτά δεν προσδένονται στον SARS-CoV-2.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει