Πόσο συχνός είναι ο φόβος της ηλικίας;

Ο φόβος της ηλικίας είναι μια κοινή φοβία μεταξύ των περισσότερων ομάδων ανθρώπων. Σε κάποιο βαθμό, σχεδόν ο κάθε άνθρωπος έχει κάποιο φόβο ότι θα γεράσει και τελικά κάποια στιγμή θα πεθάνει.

Αυτή η φοβία είναι το αποκορύφωμα των φόβων που συνήθως συνδέονται με φόβο της μοναξιάς, το φόβο ότι κάποιος θα χάσει τα νιάτα και την ομορφιά του και πως τελικά θα έρθει το αναπόφευκτο.

Ορισμένοι μπορεί να υποφέρουν από μια εξουθενωτική μορφή της πάθησης, κατά την οποία γίνεται στον άνθρωπο έμμονη ιδέα να έχει για πάντα μια νεανική εμφάνιση. Αλλοι μπορεί ακόμα να φοβούνται τους ηλικιωμένους, κυρίως επειδή αποτελούν γι’ αυτούς μια υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν το σώμα γερνάει.

Σχεδόν κάθε άνθρωπος στο σύγχρονο κόσμο έχει κάποιο φόβο για την ηλικία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις βιομηχανικές χώρες, όπου τα νιάτα και η ομορφιά είναι πολυπόθητα περιουσιακά στοιχεία. Η βιομηχανία καλλυντικών και αντι-γήρανσης κερδίζει δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως απ’ όσους επιθυμούν να παραμείνουν νέοι.

Οι διαιτητικές μανίες προκύπτουν επίσης από την επιθυμία να ενισχύει κάποιος την ενέργειά του, να μειώσει τα παχάκια, ώστε να δώσει στο σώμα του μια πιο νεανική λάμψη. Το ποσοστό του φόβου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά οι περισσότεροι δεν πάσχουν από τόσο μεγάλο φόβο, ώστε να προκαλεί προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.

Υπάρχουν όμως και μερικά άτομα στα οποία ο φόβος της ηλικίας είναι τόσο ισχυρός, ώστε να  υποφέρουν στις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις. Μπορεί να τους γίνει έμμονη ιδέα να αναζητούν τη νεότητα και να παίρνουν δεκάδες βιταμίνες ή συμπληρώματα καθημερινά για να εμποδίσουν τη διαδικασία γήρανσης. Αυτό συμβαίνει συχνά σε σχέση με κάποια πάθηση, όπως διαταραχή δυσμορφίας σώματος ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τα προβλήματα αντι-γήρανσης έρχονται ως μέρος της υποκείμενης κατάστασης. Αυτά τα άτομα μπορεί να φτάσουν σε υπερβολές στην προσπάθειά τους να αποφύγουν το γήρας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν το φόβο της ηλικίας, μπορεί απλά να ανησυχούν, υπάρχουν όμως και κάποιοι που παρουσιάζουν συμπτώματα πολύ χειρότερα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ζαλάδες, δύσπνοια, ταχυκαρδία, κατάθλιψη και τρόμο. Αν τα συμπτώματα γίνουν σοβαρά, είναι χρήσιμη η φαρμακευτική αγωγή και η παροχή συμβουλών.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο φόβος της ηλικίας είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένος με κάποιον άλλο υποκείμενο φόβο, όπως για παράδειγμα μήπως καταλήξουν σε κάποιον οίκο ευγηρίας, τον φόβο του θανάτου, τον φόβο της αρρώστιας, ή τον φόβο να βλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να υποφέρουν.

Αυτοί είναι φυσικοί φόβοι όταν συμβαίνουν περιστασιακά, δεδομένου ότι όλα τα ανθρώπινα όντα πρέπει να αντιμετωπίσουν την δική τους θνησιμότητα. Εάν, ωστόσο, αυτός ο φόβος τους αναστατώνει σε τόσο μεγάλο βαθμό, τότε θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν σε έναν επαγγελματία της υγείας, ψυχολόγο, ή ψυχίατρο για να μπορέσουν να πάρουν βοήθεια.

Πολύ σπάνια, οι άνθρωποι έχουν ένα φόβο απέναντι στους ηλικιωμένους γενικά. Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή οι ηλικιωμένοι τους θυμίζουν τη διαδικασία της γήρανσης και φέρνουν στην επιφάνεια το φόβο ότι θα γεράσουν και οι ίδιοι. Αλλοι μπορεί να βρίσκουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αποκρουστικά, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αν αυτό αναστέλλει την ικανότητα του ατόμου να αλληλεπιδρά με την ίδια του την οικογένεια και τα μέλη της που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, τότε ενδεχομένως είναι απαραίτητη η θεραπεία, προκειμένου να ανακαλυφθεί η επικείμενη αιτία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει