Πόσο βοηθά τις γυναίκες η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη βοηθούν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Μπορούν, επίσης, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και άλλων λειτουργιών του γυναικείου σώματος.

Καθώς η γυναίκα περνά στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και διαταραχές στον ύπνο.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων. Η θεραπεία χρησιμοποιεί είτε μόνο οιστρογόνα, είτε οιστρογόνα μαζί με προγεστερόνη, είτε μια συνθετική εκδοχή της προγεστερόνης.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων που διαταράσσουν την κανονική παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, όπως η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια. Αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική για μερικές γυναίκες. Ωστόσο, για κάποιους, οι κίνδυνοι μπορεί να αντισταθμίζουν τα οφέλη.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι επίσης γνωστή ως θεραπεία αντικατάστασης οιστρογόνων. Ενας διαφορετικός τύπος της ορμονικής θεραπείας υπάρχει για άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Οι κίνδυνοι της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχει κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί μελετήθηκαν σε μία μεγάλη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών. Η μελέτη που διεξήχθη το 2004 διαπίστωσε πως τα συμπληρώματα οιστρογόνων-προγεστερόνης είχαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

* Αυξημένο κίνδυνο άνοιας, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβων του αίματος, καρκίνου του μαστού

* Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

* Λιγότερα κατάγματα των οστών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η θεραπεία για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τις έθετε σε κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας. Ετσι, σταμάτησαν τις δοκιμές για την προστασία της υγείας των γυναικών. Ωστόσο, ο κίνδυνος και τα οφέλη για τις γυναίκες με άλλες συνθήκες υγείας (πέρα από την εμμηνόπαυση) που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών τους, μπορεί να διαφέρει. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν εξετάσετε το ενδεχόμενο να προχωρήσετε σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Πώς να προετοιμαστείτε για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η συζήτηση με το γιατρό σας για τη θεραπεία με αυξητική ορμόνη είναι το πρώτο βήμα, προκειμένου να ανακαλύψετε αν είναι κατάλληλη για εσάς. Σύμφωνα με την Mayo Clinic το όφελος της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να υπερτερεί των κινδύνων για υγιείς γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις παρακάτω καταστάσεις:

* Βιώνουν μέτριες έως σοβαρές εξάψεις (όχι ως αποτέλεσμα φυσιολογικής εμμηνόπαυσης)

* Εχουν χάσει οστική μάζα και καμία άλλη θεραπεία δεν έχει λειτουργήσει

* Πάσχουν από πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν από τα 40 χρόνια τους)

* Είχαν πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια σε νεαρή ηλικία

Πώς γίνεται η θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης

Αν παρά τους κινδύνους θέλετε να προχωρήσετε σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: Η συγκεκριμένη είναι μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Διαρκεί συνήθως ένα με δύο χρόνια. Μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από πέντε χρόνια στην περίπτωση που υπάρχει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

* Δισκία που λαμβάνονται καθημερινά από το στόμα

* Ενέσεις (σπάνια)

* Ενδομήτριες συσκευές όπως δαχτυλίδια ή εμφυτεύματα

* Επιθέματα που απελευθερώνουν αργά ορμόνες

* Διαδερμικά τζελ

* Κολπικοί δακτύλιοι

Συζητήστε με τον γιατρό σας ποια επιλογή θα ήταν καλύτερη για την περίπτωσή σας. Δεν θα πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αν καπνίζετε.

Μετά από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Μόλις αρχίσετε την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα παρατηρήσετε πως τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ελαττώνονται ή σταματάνε εντελώς.

Ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τα επίπεδα της δόσης, αφού προηγηθεί μια σειρά συναντήσεων, κατά την οποία θα παρακολουθεί την κατάστασή σας. Ολες οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν την χαμηλότερη δυνατή δόση των ορμονών για αποφυγή προβλημάτων.

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ως εξής:

* Τακτική άσκηση

* Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

* Διατήρηση υγιούς βάρους

* Περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ

* Διαχείριση άγχους

Θα πρέπει, επίσης, να επικοινωνούν με το γιατρό τους εάν έχουν οποιεσδήποτε απορίες ή ανησυχίες κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει