Πότε το βρεφικό λίπος είναι λόγος ανησυχίας;

Εάν ανησυχείτε μήπως το βάρος του μωρού σας είναι μεγάλο και έχει πολύ λίπος, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τακτικά το γιατρό σας. Η ανάπτυξη και το βάρος του μωρού είναι από τα πιο σοβαρά θέματα που πρέπει να εξετάζετε.

Δεδομένου ότι τα βρέφη έχουν την τάση να έχουν διαφέρουν στο βάρος, σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους, η λήψη αποφάσεων σχετικά με το λίπος του μωρού με βάση μόνο την εμφάνιση και την εικόνα του, δεν είναι από μόνη της αξιόπιστη και αποτελεσματική.

Αντ’ αυτού, ο παιδίατρος θα σχεδιάσει την ανάπτυξη του μωρού σας σε διαγράμματα που δείχνουν μετρήσεις για το ύψος, το βάρος, την περίμετρο του κεφαλιού και το δείκτη μάζας σώματος και θα χρησιμοποιήσει τα διαγράμματα για να συγκρίνει την ανάπτυξη του μωρού σας με αυτή των άλλων βρεφών του ίδιου φύλου και της ίδιας ηλικίας.

Να θυμάστε, όμως, ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η γενική τάση που αποκαλύπτουν τα διαγράμματα ανάπτυξης και όχι ένα συγκεκριμένο εκατοστημόριο. Ο παιδίατρος θα εξετάσει κυρίως τις αναμενόμενες μεταβολές του βάρους του μωρού με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι τα μωρά χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά για να υποστηριχθεί η ανάπτυξή τους κατά τη βρεφική ηλικία. Ενα μωρό που τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, παίρνει περίπου το ήμισυ των καθημερινών του θερμίδων από το λίπος που υπάρχει στο μητρικό γάλα.

Ωστόσο, το υπερβολικό λίπος και οι θερμίδες μπορεί να είναι μία ακόμα ανησυχία. Για παράδειγμα ένα πολύ βαρύ μωρό θα καθυστερήσει να ξεκινήσει να μπουσουλάει και να περπατάει, καταστάσεις που είναι πολύ σημαντικές για την σωματική και ψυχική του ανάπτυξη.

Για να αποτρέψετε το μωρό να πάρει υπερβολικό λίπος πρέπει να κάνετε τα εξής:

Να παρακολουθείτε την αύξηση του βάρους σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Η υπερβολική αύξηση του σωματικού σας βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αυξήσει το βάρος που θα έχει το μωρό όταν γεννηθεί. Η έρευνα έχει δείξει πως ένα μωρό που γεννιέται βαρύ, παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Να θηλάσετε το μωρό σας, όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο θηλασμός φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα μωρά που ταΐζονταν με μπιμπερό σε νηπιακή ηλικία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αδειάσουν το γάλα σε ένα μπουκάλι ή ένα κύπελλο στα τέλη της παιδικής ηλικίας απ’ ό,τι τα μωρά που είχαν θηλάσει. Αλλες μελέτες είχαν παρόμοια αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει ως βρέφη ήταν σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στα σήματα της πείνας και να σταματήσουν να τρώνε όταν χόρταιναν.

Να θυμάστε ότι ο χυμός δεν είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής ενός μωρού. Μην προσφέρετε χυμό στο μωρό από τη γέννηση έως τους 6 μήνες, εκτός αν είναι τμήμα θεραπείας δυσκοιλιότητας. Εάν επιλέξετε να προσφέρετε χυμό μετά την ηλικία των 6 μηνών, πρέπει να τον σερβίρετε σε ένα φλιτζάνι και όχι από το μπουκάλι και να τν περιορίσετε στα 118 ml την ημέρα.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, συνεχίστε να μιλάτε με το γιατρό του, σχετικά με το βάρος του ή σχετικά με τη διατροφή του. Για πρόσθετες οδηγίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε επίσης έναν διαιτολόγο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει