ΠΟΥ: Στους 887 οι θάνατοι στη Δυτική Αφρική – Και 2ο κρούσμα στη Νιγηρία

Την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωνε πως μέσα σε λίγες μόλις ημέρες οι νεκροί από τον Εμπολα έφτασαν από τους 729 στους 887, η Νιγηρία έκανε λόγο για δεύτερη υπόθεση του ιού στην πρωτεύουσα Λάγος.

Οι περισσότεροι από τους νέους θανάτους σημειώθηκαν στη Λιβερία όπου το βράδυ της Δευτέρας (4/8) έφτασε το ειδικό τζετ Gulfstream, προκειμένου να παραλάβει τη δεύτερη Αμερικανίδα που έχει προσβληθεί από τον ιό, την ιεραπόστολο Nancy Writebol. Πρόκειται για μια δραματική αύξηση, καθώς μέσα σε τρεις μόλις ημέρες υπήρξαν πάνω από 150 νέα θύματα.

Οι υγειονομικές αρχές της Λιβερίας διέταξαν πως όσοι πεθαίνουν από τον ιό Εμπολα θα πρέπει να αποτεφρώνονται, καθώς οι κάτοικοι των κοινοτήτων της χώρας έθαβαν τα πτώματα πολύ κοντά στα μέρη που ζουν. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η στρατιωτική αστυνομία κλήθηκε να σταματήσει τους ανθρώπους που προσπάθησαν να εμποδίσουν τις υγειονομικές αρχές να πάρουν πτώματα για αποτέφρωση.

Δεύτερο κρούσμα στη Νιγηρία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας, Onyebuchi Chukwu, επιβεβαίωσε το θάνατο ενός γιατρού που είχε βοηθήσει στη θεραπεία του Patrick Sawyer, του Λιβεριανού άνδρα με την αμερικανική υπηκοότητα που είχε πεθάνει στις 25 Ιουλίου, λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Λάγος.

Αναμένονται, επίσης, τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τρεις ακόμα ανθρώπους που έχουν δείξει συμπτώματα του Εμπολα με τις αρχές να προσπαθούν να εντοπίσουν και άλλους για να τους βάλουν σε καραντίνα.

Η εμφάνιση της δεύτερης υπόθεσης εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές ελέγχου για τη μόλυνση από τον ιό, όπως επίσης και για το τι θα συμβεί αν προκύψουν κι άλλες περιπτώσεις. Κι αυτό γιατί μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 21 μέρες μετά την έκθεση στον ιό για να εμφανιστούν τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, πόνους των μυών και πονοκεφάλους. Συχνά ακολουθεί ναυτία, εμετός και διάρροια, μαζί με εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

«Το μοτίβο δυστυχώς είναι γνωστό και το έχουμε δει και στο παρελθόν. Κάποιος που έχει αρρωστήσει μολύνει τους συγγενείς του ή πηγαίνει στο νοσοκομείο και μολύνει τους εργαζόμενους σ’ αυτό. Είναι εξαιρετικά λυπηρό, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτός ο άρρωστος με Εμπολα άνθρωπος (ο Patrick Sawyer) πήρε το αεροπλάνο από τη Λιβερία για τη Νιγηρία, συγχρωτίστηκε με άλλους ανθρώπους και δυστυχώς κανείς δεν γνώριζε ότι είχε μολυνθεί από τον Εμπολα», λέει ο Gregory Hartl, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

Οι γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του Εμπολα είναι οι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση, καθώς βρίσκονται σε άμεση φυσική επαφή με τους ασθενείς. Η ασθένεια δεν είναι βέβαια αερομεταφερόμενη όπως ο SARS, ωστόσο μεταδίδεται μέσω επαφής με τα σωματικά υγρά, όπως το σάλιο, το αίμα, ο εμετός, ο ιδρώτας ή τα περιττώματα.

Ο Sawyer, ο οποίος ταξίδευε στη Νιγηρία για επαγγελματικούς λόγους, αρρώστησε στη διάρκεια της πτήσης και οι νιγηριανές Αρχές τον έβαλαν αμέσως στην απομόνωση κατά την άφιξη του αεροπλάνου στο Λάγος. Δεν έβαλαν, όμως, σε καραντίνα τους συνεπιβάτες του και επέμειναν ότι ο κίνδυνος για άλλα κρούσματα ήταν ελάχιστος.

Οι νιγηριανές Αρχές δήλωσαν ότι συνολικά 70 άτομα είναι υπό επιτήρηση και ότι μέχρι θα μπουν σε καραντίνα 8 απ’ αυτούς σε θάλαμο απομόνωσης στο Λάγος. Η κατάσταση είναι κατά κάποιο τρόπο ανησυχητική, δεδομένου ότι το Λάγος είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής με πληθυσμό περίπου 21 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι αξιωματούχοι Υγείας έκαναν λόγο για «ιχνηλάτηση επαφών», δηλαδή για τον εντοπισμό όποιων μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό και στη συνέχεια των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με αυτόν.

Ομως, οι ειδικοί θεωρούν πω κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.

Οπως λέει ο Ben Neuman, ιολόγος και εμπειρογνώμονας του ιού Εμπολα στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ:«Η ανίχνευση των επαφών είναι απαραίτητη αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει γιατί χρειάζεται να έχουμε πολλούς ανθρώπους στη διάθεσή μας για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Μία μέση περίπτωση για παράδειγμα απαιτεί να κοιτάξουμε γύρω στα 20 με 30 άτομα που έχουν έρθει σε στενότερη επαφή με το άτομο που είναι ύποπτο για κρούσμα του ιού Εμπολα κι αυτό απαιτεί πολλή προσπάθεια και πολύ τρέξιμο. Το πιο σημαντικό είναι κατ’ αρχήν να εντοπίσουμε το ύποπτο κρούσμα, να το βάλουμε σε καραντίνα και να απομονώσουμε κάθε άνθρωπο που εμφανίζει τα συμπτώματα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει