ΠΟΥ: Μειώθηκε κατά 78% ο αριθμός των θανάτων από ιλαρά

O αριθμός των θανάτων από ιλαρά ανά την Υφήλιο μειώθηκε κατά 78% από το 2000 έως το 2012, εκτιμά ο ΠΟΥ, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν πως στο διάστημα αυτό περίπου 13,8 εκατ. θάνατοι εμποδίστηκαν.

Τα ικανοποιητικά επίπεδα ανοσοποίησης και οι εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών πιστεύεται ότι είναι πίσω από αυτή τη μείωση, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει πως  η ιλαρά εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια απειλή, με κάποιους πληθυσμούς να παραμένουν απροστάτευτοι.

Οι εκτιμήσεις της θνησιμότητας από τον ΠΟΥ δείχνουν ότι ο ετήσιος αριθμός θανάτων από ιλαρά μειώθηκε από περισσότερο από 562.000 το 2000 σε 122.000 το 2012.

Επί του παρόντος, το 84% των βρεφών στον κόσμο λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς πριν από τα πρώτα τους γενέθλια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ 145 χώρες έχουν εισάγει επίσης μια διαδικασία δεύτερης δόσης του εμβολίου, που λειτουργεί προληπτικά για να προλάβει νέα κρούσματα.

Η μαζική εκστρατεία κατά της ιλαράς, το 2012, οδήγησε σε εμβολιασμό 145 εκατομμυρίων παιδιών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων παιδιών σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο από το 2000.

«Η απειλή εξακολουθεί να υπάρχει»

Παρά την πολύ καλή εξέλιξη, ωστόσο, οι ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν και η ιλαρά παραμένει μια παγκόσμια απειλή.

Περιοχές της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας, ακόμα και της Ευρώπης, βίωσαν μεγάλες εξάρσεις μέσα στο 2012, ενώ και η Αμερική ασχολήθηκε με αρκετές υποθέσεις του φαινομένου, κυρίως εισαγόμενες.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είχε τη μεγαλύτερη επιδημία ιλαράς το 2012 με 72.029 κρούσματα, άλλες 18.000 περιπτώσεις υπήρξαν στην Ινδία και 12.000 στην Ουκρανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε πάνω από 2.000 κρούσματα ιλαράς.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως η Αφρική, η Ανατολική Μεσόγειος και η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να πετύχουν τους στόχους της εξάλειψης της ιλαράς στην ώρα τους και πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, από την στιγμή που δεν επιτεύχθηκε βελτίωση της κάλυψης του εμβολιασμού.

Η Karen Mah εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για Ιλαρά και Ερυθρά, μια παγκόσμια σύμπραξη με επικεφαλής τον ΠΟΥ και τη UNICEF, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εξακολουθούν να πεθαίνουν πολλά παιδιά από την ασθένεια:

«Ενώ εκτιμάται πως οι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2000, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, καθώς περισσότεροι από 330 θάνατοι (κυρίως παιδιών) εξακολουθούν να σημειώνονται καθημερινά από ιλαρά.

«Πρέπει να καταφέρουμε να καλύψουμε παραπάνω από το 84% της κάλυψης εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να είναι οι γονείς πλήρως ενήμεροι για τα οφέλη της ανοσοποίησης και τους κινδύνους που συνδέονται με το μη εμβολιασμό. Απώτερος στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να μειωθούν οι θάνατοι από ιλαρά τουλάχιστον στο 95% μέχρι το 2015 και να έχουμε απαλλαγεί από την ιλαρά και την ερυθρά σε τουλάχιστον πέντε περιοχές του πλανήτη μέχρι το 2020.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει