ΠΟΥ: Σήμανε «κόκκινο συναγερμό» για τον Εμπολα

«Κόκκινο συναγερμό» σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ξέσπασμα της επιδημίας του Εμπολα στη Δυτική Αφρική, τονίζοντας πως είναι ένα γεγονός έκτακτης ανάγκης για την υγεία που απαιτεί διεθνή κινητοποίηση.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξέσπασμα επιδημίας του συγκεκριμένου ιού που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 932 ανθρώπους και ο ΠΟΥ τόνισε πως χρειάζεται μέτρα ανάλογα με εκείνα που είχαν παρθεί για την πανδημία της γρίπης των χοίρων το 2009 και την πολιομυελίτιδα τον περασμένο Μάιο.

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Margaret Chan, δήλωσε ότι η ανακοίνωση είναι «μια σαφής έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη», αν και αναγνώρισε ότι πολλές χώρες δεν θα πληγούν πιθανώς ποτέ από περιπτώσεις Εμπολα.

«Οι χώρες που επλήγησαν μέχρι σήμερα απλά δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν μια έξαρση τέτοιου μεγέθους και τέτοιας πολυπλοκότητας. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παράσχει υποστήριξη σε όσο το δυνατόν πιο επείγουσα βάση», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφήνει ωστόσο ασάφειες για το πώς ακριβώς εννοεί την διεθνή ανταπόκριση.

«Δεν ξέρω ποιο είναι το πλεονέκτημα της κήρυξης μιας διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο δρ David Heymann, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΠΟΥ σε μια ανάλογη περίπτωση στην επιδημία του SARS και είναι σήμερα καθηγητής στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

«Θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει στις χώρες που επλήγησαν περισσότερη εξωτερική βοήθεια, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Αλλοι ειδικοί σε θέματα υγείας ελπίζουν ότι η δήλωση θα στείλει περισσότερους εργαζομένους στη Δυτική Αφρική.

Ο ΠΟΥ συστήνει, μεταξύ άλλων, όσοι άνθρωποι έχουν έρθει κοντά σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Εμπολα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις για 21 ημέρες από την πρώτη επαφή.

Ομπάμα: «Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε φάρμακο για τον Εμπολα»

Ο «κόκκινος» συναγερμός του ΠΟΥ έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Εμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία που το παρασκευάζει να κάνει πιθανή τη χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Η FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να δώσει το πράσινο φως για την τελική έγκριση του φαρμάκου. Παράλληλα δήλωσε ότι η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν τη δημόσια υγεία, ώστε να περιοριστεί η επιδημία.

«Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο. Ο ιός Εμπολα, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, μπορεί να περιοριστεί εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη δημόσια υγεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα, δύο από τις περισσότερο πληγείσες από τον Εμπολα χώρες, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, κινητοποίησαν το στράτευμα, προκειμένου να επιβάλλει καραντίνα σε όσους έχουν μολυνθεί με την ασθένεια και να σταματήσει τους ανθρώπους που σκόπευαν να ταξιδέψουν. Η πρόεδρος της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf, δήλωσε ότι κανένας άνθρωπος με πυρετό δεν θα επιτρέπεται να ταξιδέψει εντός ή εκτός χώρας και προειδοποίησε ότι ορισμένες πολιτικές ελευθερίες μπορεί να ανασταλούν, αν κάτι τέτοιο απαιτείται για να τεθεί ο ιός υπό έλεγχο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει