Πρέπει να τρώτε πρωτεΐνη αμέσως μετά την προπόνηση; Η απάντηση των ειδικών

«Αυτή είναι μια από τις σπάνιες συμβουλές γυμναστικής στο TikTok που έχει πολλή αλήθεια πίσω της», λέει η Μπέθαν Κρουζ, διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο Λάφμπορο. «Μερικές φορές όμως λαμβάνεται υπερβολικά κυριολεκτικά! Βλέπεις ανθρώπους να καταπίνουν πρωτεϊνικά ποτά καθώς βγαίνουν από το γυμναστήριο».
Η Κρουζ συνιστά στους αθλητές με τους οποίους συνεργάζεται να καταναλώνουν 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης εντός 30-60 λεπτών μετά από μια προπόνηση αντοχής. «Η άσκηση των μυών αυξάνει την καταστροφή των μυϊκών πρωτεϊνών», εξηγεί. «Για να αποκατασταθούν ή, ελπίζουμε, να βελτιωθούν – και να επιτευχθούν αποτελέσματα όπως αυξημένη μυϊκή μάζα ή δύναμη – πρέπει να καταναλώσουμε αμινοξέα μέσω της πρωτεΐνης».
Η διατροφολός επισημαίνει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης εντός μιας ώρας μετά την προπόνηση μειώνει την καταστροφή των μυϊκών πρωτεϊνών και αυξάνει τον ρυθμό της διαδικασίας επισκευής και ανοικοδόμησης, γνωστής ως μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση. Αυτό βελτιώνει την προσαρμοστική απόκριση των μυών στην άσκηση, οδηγώντας σε αύξηση του μεγέθους, της δύναμης και της ανοχής στη γαλακτικό οξύ.
Ωστόσο, η Κρουζ προσθέτει ότι αν είστε απλώς ένας τυπικός επισκέπτης γυμναστηρίου (προπονείστε αντοχής τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα), είναι καλύτερο να εστιάσετε στην κατανάλωση τριών ισορροπημένων γευμάτων την ημέρα και στην επιλογή υγιεινών σνακ, πριν αρχίσετε να αγχώνεστε υπερβολικά για το πότε καταναλώνετε κάτι. «Επιστρέψτε στα βασικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λαχανικά στα πιάτα του πρωινού, του μεσημεριανού και του δείπνου σας», λέει.
Και αν θέλετε να έχετε ένα σνακ μετά την προπόνηση, δεν χρειάζεται να είναι πρωτεϊνικό shake. «Ένα μεγάλο ποτήρι γάλα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως και τα σουβλάκια σατάι κοτόπουλου που συχνά βρίσκετε σε προσφορές γευμάτων», λέει η Κρουζ. «Το να έχετε κάτι όπως μια σοκολατούχος milkshake, που περιέχει και υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, είναι καλό. Η ταυτόχρονη κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερη καθαρή μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση».