Προγράμματα απώλειας βάρους μέσω εικονικής πραγματικότητας

Η απώλεια βάρους είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει κανείς για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Για εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόσωπο με πρόσωπο τα προγράμματα απώλειας βάρους, αυτά τα εμπόδια μπορεί να είναι τα ταξίδια, η σύγκρουση σπιτιού – δουλειάς, η ανάγκη για τη φροντίδα των παιδιών, ακόμα και η απώλεια της ανωνυμίας.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition Education and Behavior, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας διερεύνησαν τις εναλλακτικές μεθόδους, με τις οποίες θα μπορούσαν να ξεπεραστούν κάποια απ’ αυτά τα εμπόδια. Η λύση που μελέτησαν, τόσο για την απώλεια, όσο και για τη διατήρηση του βάρους, έρχεται μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα από 20 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που ακολούθησαν για τρεις μήνες ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, είτε πρόσωπο με πρόσωπο σε μια κλινική, είτε μέσω εικονικής πραγματικότητας και στη συνέχεια ένα πρόγραμμα συντήρησης και διατήρησης βάρους μέσω εικονικής πραγματικότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι ακολούθησαν το πρόγραμμα μέσω εικονικής πραγματικότητας διατήρησαν σε καλύτερα ποσοστά το βάρος τους.

«Παρά το γεγονός ότι η απώλεια βάρους στην πρόσωπο με πρόσωπο επαφή ήταν μεγαλύτερη, συγκριτικά με την εικονική πραγματικότητα, στο θέμα της συντήρησης τα πράγματα ήταν σημαντικά καλύτερα στην εικονική πραγματικότητα», λέει η Ντέμπρα Σάλιβαν, επικεφαλής της μελέτης.

Για το πρόγραμμα διατήρησης βάρους μέσω εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιήθηκε το Second Life, ένα ιντερνετικό πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας που βρίσκεται στη διάθεση του κοινού. Οι συμμετέχοντες στο Second Life δημιουργούν εικονικές αναπαραστάσεις του εαυτού τους που ονομάζονται avatars, που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα είδωλα και να περιηγηθούν μέσα από τον εικονικό κόσμο του συγκεκριμένου προγράμματος. Η φωνητική επικοινωνία επιτυγχάνεται μέσω ακουστικών, κάτι που επιτρέπει την πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση της ομάδας. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση λαμβάνουν χώρα σε ένα «νησί» που αγοράστηκε από το Second Life και προσφέρει περιορισμένη πρόσβαση στο χώρο της διατροφής, της εκπαίδευσης και της άσκησης.

«Τα άτομα που θέλουν να συμμετάσχουν στα σενάρια της πραγματικής ζωής χωρίς πραγματικές επιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα. Για παράδειγμα οι συμμετέχοντες μπορούν να γευματίσουν, να κάνουν ψώνια,  καθώς και να ελέγξουν τη διατροφή τους όταν τρώνε σε εστιατόρια ή στις διακοπές σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με το Second Life απ’ ό,τι σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε μια συνάντηση στην κλινική. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμεύσει ως μια πιο εφικτή επιλογή για την παρακολούθηση φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος απώλειας βάρους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει