Προσωποποιήστε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Υπάρχει μια γενική εντύπωση πως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πρέπει να περιλαμβάνει κόκκινα λουλούδια σε σχήμα καρδιάς, κουτιά με σοκολατάκια και κρατήσεις για ένα πλούσιο γεύμα σε ακριβό εστιατόριο.

Ομως, το να επιδεικνύουμε την αγάπη μας με την αγορά συμβατικών, έστω και φιλικών προς το περιβάλλον, προϊόντων σε υψηλές τιμές, δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τα όμορφα, μοναδικά στοιχεία της σχέσης μας.

Ο Αγιος Βαλεντίνος ήταν ο προστάτης άγιος των ερωτευμένων, οπότε γιατί να μην αφήσετε τις πραγματικές σας επιθυμίες να καθορίσουν τη συγκεκριμένη ημέρα, αντί επιτρέψετε να σας επιβληθούν οι κοινωνικές νόρμες;

Μια ημέρα αγάπης όπως είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πρέπει να συνδεθούμε πραγματικά με τον εαυτό μας και με το ταίρι μας και όχι με αυτό που πιστεύουν ή έχουν την εντύπωση οι άλλοι ότι πρέπει να συμβαίνει τη συγκεκριμένη ημέρα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τρεις τρόπους για να φτάσετε στην ουσία αυτού που πραγματικά θέλετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ώστε να μπορέσετε να σχεδιάσετε μια ημέρα που θα είναι τέλεια για την καρδιά σας.

Ορίστε τι είναι για εσάς η αγάπη

Κατ’ αρχήν, «συντονιστείτε» με τον εαυτό σας. Με άλλα λόγια δείτε το παρόν και συνδέστε το με ό,τι υπάρχει στην ψυχή σας σε ό,τι αφορά την αγάπη. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο ταίρι στη ζωή σας για να ορίσετε τι είναι αγάπη. Αγάπη μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Και αυτά που σημαίνει αξίζει να τα απολαύσετε, γιατί έτσι θα κάνετε την καρδιά σας ευτυχισμένη.

Ακολουθήστε την αναπνοή σας καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. Αυτό που σας κρατάει υπάρχει στο μυαλό σας. Τι νοιώθετε; Ενταση; Σφίξιμο; Μοναξιά; Θλίψη; Αγχος; Κατάθλιψη; Αυτά είναι τα συναισθήματα και αυτά είναι μέσα στο σώμα σας. Αυτές οι καταστάσεις σας διαχωρίζουν από τα συναισθήματά σας και σας εμποδίζουν να χαρείτε την αγάπη.

Ρωτήστε λοιπόν τον εαυτό σας. «Τι είναι αγάπη;». Δείτε αν μπορείτε να αισθανθείτε τι είναι για εσάς η αγάπη. Για ένα άτομο μπορεί να είναι μια ώρα σε ένα βιβλιοπωλείο. Για ένα άλλο ένα ζεστό απολαυστικό μπάνιο, ή ένα ποτήρι κρασί. Την αγάπη την γιορτάζουμε κάθε φορά που κάνουμε αυτό που μας αρέσει, αυτό που αγαπάμε. Μόνο που εκείνη τη στιγμή δεν το συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι αγάπη. Καιρός λοιπόν να αρχίσετε να το συνειδητοποιείτε.

Φροντίστε τις σχέσεις σας

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως το να γιορτάζετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι αυτό ακριβώς που ξεχωρίζει εκείνους που είναι ευχαριστημένοι και εκείνους που δεν είναι. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ήταν ευτυχισμένοι, δεν ήταν μόνο πιο κοινωνικοί, αλλά έβλεπαν και λιγότερη τηλεόραση. Ο,τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε, να διατηρήσετε και να ενισχύσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους είναι πιθανό να σας προσφέρει ένα τεράστιο κομμάτι ευτυχίας, ακόμα κι αν δεν υπάρχει το ένα και μοναδικό σας ταίρι, αλλά μια παρέα φίλων σας που περνάτε καλά μαζί τους. Και αυτή η ευτυχία με τη σειρά της θα ικανοποιήσει την καρδιά σας. Γράψτε στο σύντροφό σας ένα σημείωμα αγάπης. Φτιάξτε ένα ωραίο γεύμα και περιποιηθείτε τους φίλους σας. Αγοράστε μια κούπα σε έναν συνάδελφό σας. Ακούστε τους άλλους, περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, εκτιμήστε τη στιγμή.

Αναρωτηθείτε τι σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους

Η απάντηση, βέβαια, δεν είναι «να κερδίσω το λαχείο». Μην επικεντρωθείτε σε υλικά πράγματα. Συχνά  θέλουμε πολλά πράγματα αλλά από τη στιγμή που θα τα αποκτήσουμε θα αρχίσουμε να επιθυμούμε κάτι άλλο, καλύτερο. Πρέπει να έχετε επίγνωση αυτής της τάσης που ονομάζεται «ηδονιστική προσαρμογή» και είναι κάτι που δεν έχει τελειωμό. Αν πάρετε σπίτι θα θέλετε μετά αυτοκίνητο για να νοιώσετε ευτυχείς.  Και μετά ένα εξοχικό. Ισως και ταξίδια. Αυτές οι επιθυμίες δεν θα σταματήσουν ποτέ, ό,τι κι αν αποκτήσετε. Γι’ αυτό επικεντρωθείτε στα συναισθήματα. Η ευτυχία μπορεί να οριστεί και έχει δύο συνιστώσες. Η μία είναι να είστε ικανοποιημένοι με τη ζωή σας και με τον τρόπο που πραγματοποιείτε τους στόχους σας. Η άλλη είναι να βιώνετε συχνά πολλά θετικά συναισθήματα όπως αγάπη, χαρά, υπερηφάνεια, περιέργεια, ενθουσιασμό, ηρεμία. Αν δεν τα νοιώσετε αμέσως δεν πειράζει, είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους. Αλλά αξίζει να «δουλέψετε» πάνω σ’ αυτά. Σ’ αυτή την επέτειο του Αγίου Βαλεντίνου μην βάλετε μεγάλους στόχους. Επικεντρωθείτε σε μικρούς και πραγματοποιήσιμους. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναλάβετε τη φροντίδα της καρδιάς σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει