Πρώτος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών στον Καναδά

Καναδοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το πρώτο γνωστό θανατηφόρο κρούσμα του στελέχους της γρίπης των πτηνών (H5N1) στη Βόρεια Αμερική.

Η υπουργός Υγείας του Καναδά, Rona Ambrose, είπε ότι το θύμα ήταν κάτοικος της Αλμπέρτα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Πεκίνο και αποκάλεσε τον συγκεκριμένο θάνατο «μεμονωμένη περίπτωση», ενώ δήλωσε πως ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός.

Στην Αλμπέρτα, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 10 άτομα αυτή τη σεζόν από την γρίπη των χοίρων (Η1Ν1), αλλά αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση θανάτου από τη γρίπη των πτηνών (Η5Ν1).

Η γρίπη των πτηνών προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, στην περιοχή των πνευμόνων και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα πνευμονία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ) αναφέρει ότι είναι δύσκολο να μεταδοθεί ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο όταν ο άνθρωπος μολυνθεί το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει περίπου το 60%.

Στο τελευταίο περιστατικό το μολυσμένο άτομο παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα γρίπης σε μια πτήση της Air Canada από το Πεκίνο στο Βανκούβερ στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο επιβάτης συνέχισε στο Εντμοντον και την 1η Ιανουαρίου εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου πέθανε δύο ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από το Δεκέμβριο του 2003 μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 υπήρξαν 648 επιβεβαιωμένα ανθρώπινα κρούσματα μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών σε 15 χώρες, με αποτέλεσμα 384 θανάτους.

Οι ειδικοί λένε πως αν ο ιός Η5Ν1 μεταλλαχθεί και αρχίσει να μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία θα είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει