Ψύλλιο: Ανακουφίζει το πεπτικό, βοηθά στο αδυνάτισμα

Το ψύλλιο (Plantago psyllium) είναι ένα από τα πάνω από 200 είδη φυτών των Αντιλλών και είναι περισσότερο γνωστό για τις αξιόπιστες καθαρτικές του ιδιότητες, τη θεραπεία τη διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων.

Οι σπόροι του ψύλλιου περιέχουν μια κολλώδη βλέννα, που αποφορά το νερό και μετατρέπεται σε ζελέ. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να απορροφήσει την περίσσεια υγρών στο έντερο και ως εκ τούτου να σταματήσει τη διάρροια. Αυτή η μορφή ζελέ αποτρέπει, επίσης, την δυσκοιλιότητα, αφού δρα σαν μαλακτικό των κοπράνων και αυξάνει τον όγκο τους διεγείροντας τις κινήσεις του εντέρου. Αυτή η τάση του να μαλακώνει τα κόπρανα βοηθά, επίσης, στην ανακούφιση από τον πόνο και την αιμορραγία που προκαλείται από τις αιμορροΐδες.

Οπως και όλες οι άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, το ψύλλιο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Συμπεριλάβετε το ψύλλιο στη διατροφή σας σε τακτική βάση και θα σάς προστατέψει από την καρδιακή νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από την απόφραξη των αρτηριών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού ψύλλιο σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές, κάθε τρόφιμο που περιέχει 1,7 γρ. ψύλλιου να επισημαίνεται στις ετικέτες ως υγιές για την καρδιά. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Με όλες τις παραπάνω ιδιότητες, το ψύλλιο, σε συνδυασμό με την ιδιότητά του να μετατρέπεται σε ζελέ μεγεθύνοντας το αρχικό του σχήμα και αποκτώντας όγκο όταν βρεθεί ανάμεσα στα υγρά του πεπτικού συστήματος, είναι λογικό να θεωρείται κατάλληλο για αδυνάτισμα.

Το ψύλλιο είναι, επίσης, συστατικό σε μια σειρά καθαρτικών ποτών. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε σπόρους και να τους καταναλώνετε. Ενα κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα σας κρατάει τακτικούς σε ό,τι αφορά την τουαλέτα. Θα πρέπει, ωστόσο, να είστε βέβαιοι πως έχετε καταναλώσει αρκετό νερό για να μετατραπούν οι σπόροι σε βλέννα, αλλιώς μπορεί να αναπτύξετε μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή απόφραξη.

Η εισπνοή σκόνης από σπόρους ψύλλιου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Οι άνθρωποι που έχουν προχωρήσει σε επέμβαση μείωσης του στομάχου ή που τούς έχει αφαιρεθεί ένα μέρος του εντέρου, ή έχουν άλλες γαστρεντερικές παθήσεις δεν πρέπει να λαμβάνουν το συγκεκριμένο βότανο, εκτός αν τούς το επιτρέψει ο γιατρός τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει