Ροτβάιλερ: Ένας δυνατός, έξυπνος και πιστός φύλακας (video)

To Ροτβάιλερ (Rottweiler) είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους σκυλί με μαύρη γούνα και σημάδια στο χρώμα της σκουριάς, στα πόδια και το ρύγχος του, αλλά συνήθως και δύο κανελί βούλες πάνω από τα μάτια του.

Τα ροτβάιλερ έχουν γενικά «συμπαγή» κατασκευή, είναι ανθεκτικά και σχετικά κοντόχοντρα σκυλιά που φτάνουν περίπου τα 70 εκατοστά ύψος. Η αυθεντική καταγωγή τους είναι η Γερμανία και αρχικά εκτρέφονταν για να είναι σκυλί βοσκής που μπορεί να κινείται άνετα γύρω από ένα μεγάλο αγρόκτημα ή από μια αγέλη ζώων. Σήμερα τα ροτβάιλερ χρησιμοποιούνται και ως σκυλιά υπηρεσιών της αστυνομίας, ως οδηγοί και ως φύλακες.

Η γούνα του ροτβάιλερ είναι κοντή σε μήκος και έχει λεία υφή. Κατά μέσο όρο αυτά τα σκυλιά μπορεί να ζυγίσουν μέχρι και 50-55 κιλά και έχουν μια ουρά που ψαλιδίζεται για να μείνει μικρή, κατά τη γέννηση. Ένα ροτβάιλερ τυπικά έχει μάτια αμυγδαλωτά και καστανά. Αν τα μάτια του είναι κίτρινα, αυτό θεωρείται «έκπτωση» στην ποιότητα του προτύπου της φυλής.

Τα ροτβάιλερ έχουν συνήθως καλή ισορροπία και αντοχή, καθώς και ισχυρές κινήσεις όταν τρέχουν ή όταν καλπάζουν. Έχουν φυσικό ένστικτο για την αγέλη, είναι πολύ έξυπνα σκυλιά και δουλεύουν με το μέγεθός τους για να ελέγξουν τα ζώα. Είναι σε γενικές γραμμές ήρεμα και ήσυχα και αυτό επιτρέπει να είναι συνεργάσιμα σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίησή τους για την επιβολή του νόμου. Η εκπαιδευτική διαδικασία για τα ροτβάιλερ κρίνεται ως υπερ-απαραίτητη και θα πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, όταν είναι ακόμα κουτάβια, ενώ είναι αναγκαίο να ενισχύεται συστηματικά σε όλη την ενήλικη ζωή τους. Ζουν μέχρι 13-15 χρόνια.

Δυστυχώς, τα ροτβάιλερ έχουν τη φήμη ότι είναι επιθετικά ζώα, φήμη που προκαλεί δυσπιστία και επιφυλακτικότητα απέναντί τους, εν μέρει λόγω του μεγέθους, της δύναμης και του αναστήματός τους. Αν και είναι από τη φύση τους ήπια και εγκάρδια σκυλιά, εντούτοις με την κατάλληλη εκπαίδευση αποκτούν τόσο ισχυρή προσωπικότητα που χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα από τον ιδιοκτήτη τους για να μάθει πώς θα τα ελέγχει. Εν ολίγοις το συγκεκριμένο σκυλί δεν κάνει για όλους και χρειάζεται να έχει δυνατό, επιβλητικό αλλά ταυτόχρονα ήρεμο αφεντικό, αφού δεν τα πάει καλά με νευρικούς ανθρώπους. Επίσης, χρειάζεται ελευθερία και δεν του αρέσει να είναι αλυσοδεμένο.

Δεν υπάρχουν ασθένειες που να σχετίζονται ειδικά με τη συγκεκριμένη ράτσα, ωστόσο τα ροτβάιλερ είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία. Το επιπλέον βάρος μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα καρδιάς και ροής του αίματος, όπως επίσης έλλειψη ενέργειας και ανταπόκρισης. Όπως όλα τα σκυλιά ανάλογου μεγέθους, τα ροτβάιλερ μπορεί να βιώσουν δυσπλασία του ισχίου. Για να αποφύγετε τέτοια κατάσταση είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ιατρικό ιστορικό του γονέα του σκύλου σας, να ελέγξετε τους γονείς του σκύλου με ακτίνες Χ πριν από την αναπαραγωγή και να αποθαρρύνετε την υπερβολική αναπαραγωγή. Μια εναλλακτική λύση είναι να αποκτήσετε ένα ροτβάιλερ από εκτροφέα που έχει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει