Σε έξαρση η γρίπη, απαραίτητος ο εμβολιασμός για τις ομάδες υψηλού κινδύνου

«Η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία αναμένεται όπως κάθε χρόνο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες», αναφέρει σε έκθεσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Επικρατών υπότυπος φαίνεται να είναι ο Α(Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α(Η1Ν1). Ειδικότερα και σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μέχρι και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί 15 βαριά περιστατικά γρίπης, εκ των οποίων τα 14 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εξαιτίας των επιπλοκών.

Από αυτούς οι εννέα είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 69 έως 89 έτη. Και τα 14 κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 7 από τα στελέχη τύπου Α, που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Στο μεταξύ, έχει αναφερθεί και ένας θάνατος από γρίπη με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ηλικιωμένο άνδρα από τη Μακεδονία.

Και φέτος, πάντως, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι μόνο το 20% των ασθενών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, παρόλο που στην συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Αναφορικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Αλβανία, η Ουκρανία και η Φινλανδία αναφέρουν υψηλή δραστηριότητα με τις υπόλοιπες να αναφέρουν χαμηλή ή μέτρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει