Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γουινέα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Γουινέα, η πρώτη χώρα, στην οποία εμφανίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ο ιός Εμπολα, που εξαπλώθηκε σε όλη την περιοχή της Δυτικής Αφρικής με τη μορφή επιδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα, θα απομονώνονται άμεσα τα ύποπτα για Εμπολα κρούσματα, θα απαγορεύεται η μετακίνηση πτωμάτων από μία πόλη σε άλλη, όπως ανέφερε το κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Εμπολα έχει σκοτώσει πάνω από 1.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική και τώρα έκδηλη είναι η ανησυχία μήπως εξαπλωθεί και στην Ανατολική Αφρική.

Την περασμένη Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε την χορήγηση στους ασθενείς με Εμπολα, φαρμάκων που δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία.

Η Γουινέα είναι η τέταρτη χώρα που κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία. Στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 377 άνθρωποι μετά το ξέσπασμα του Εμπολα.

Ο πρόεδρος της Γουινέας, Αlpha Conde, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο πως οι άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με θύματα του Εμπολα απαγορεύτηκε επίσημα να βγαίνουν από τα σπίτια τους μέχρι το τέλος της επιτήρησής τους.

«Οποιος παραβεί τα μέτρα ασφαλείας, θα θεωρείται απειλή για τη δημόσια υγεία και θα αντιμετωπίσει την ισχύ του νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Nοσοκόμα στη Νιγηρία «το έσκασε» από την καραντίνα

Στη Νιγηρία, πέθανε και τρίτο άτομο από Εμπολα την περασμένη Τρίτη και ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι ήταν ένας γιατρός που είχε μολυνθεί, γεγονός που ανεβάζει στα 11 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Εμπολα στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

Ο γιατρός, που βρισκόταν σε καραντίνα, είχε φροντίσει τον Λιβεριανό Patrick Sawyer, ο οποίος έφερε την ασθένεια στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας τον περασμένο μήνα και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε από τον ιό στη Νιγηρία.

Στο μεταξύ, μία νοσοκόμα που είχε φροντίσει επίσης τον Sawyer και βρισκόταν σε καραντίνα (μία άλλη νοσοκόμα που τον φρόντισε έχει ήδη χάσει τη ζωή της) παράκουσε τις ιατρικές εντολές και ταξίδεψε στην πόλη Ενούγκου. Ηδη παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές 21 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί της στην πόλη Ενούγκου.

Παράλληλα:

• Η Νιγηρία αποσύρθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στην Κίνα, που ξεκινούν το Σάββατο, μετά την τοποθέτηση των αθλητών της σε καραντίνα, από Κινέζους αξιωματούχους.

• Οι Κορεατικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να πετούν προς την Κένυα από τις 20 Αυγούστου, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως η Κένυα ανήκει στις χώρες «υψηλού κινδύνου» για εξάπλωση του Εμπολα.

• Οι Κενυατικές Αερογραμμές απέρριψαν την πρόταση των τοπικών ιατρικών ενώσεων να αναστείλουν τις πτήσεις τους προς τα κράτη που έχουν πληγεί από τον Εμπολα, αφού όπως αναφέρουν ο ΠΟΥ δεν συνιστά την απαγόρευση των αεροπορικών ταξιδιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει