Self test: Τι κάνουμε σε θετικό αποτέλεσμα – Οι διευκρινίσεις για τους μαθητές

Από την Τετάρτη 7 Απριλίου θα ξεκινήσει σταδιακά η διάθεση των self test από τα φαρμακεία και όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να υπάρχουν τα τεστ σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Κάθε εβδομάδα, μπορούμε να προμηθευτούμε ένα δωρεάν self test από το φαρμακείο, με την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α. και της αστυνομικής μας ταυτότητας.

Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνουμε από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Τι κάνουμε σε θετικό αποτέλεσμα

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test, μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Οι διευκρινίσεις και τι θα ισχύει με τους μαθητές

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε συγκεκριμένες διευκρινίσεις για τα self test και ιδιαίτερα για τους μαθητές και τη βεβαίωση που θα πρέπει να έχουν μαζί τους.

Ο υφυπουργός Υγείας είπε για το self test:

θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων

οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν

το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα

στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο

όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Διευκρινίζεται ότι:

τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.

Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.

Self Test: Αυτή είναι η διαδικασία αυτοαπομόνωσης

Το σημείο κλειδί για τα self test είναι η διαδικασία της λήψης του δείγματος από καθένα χωριστά.

Αν δε μένουμε μόνοι μας στο σπίτι:

Οι θετικοί διαλέγουν ένα δωμάτιο για να απομονωθούν

Απομονώνουμε ή απορρίπτουμε τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν μερικώς από τα θετικά άτομα τις τελευταίες δύο ημέρες

Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της κουζίνας από τους θετικούς

Τα τρόφιμα να πηγαίνουν οι αρνητικοί στην πόρτα του δωματίου των θετικών

Οι θετικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους

Πολύ σημαντική είναι η χρήση μάσκας (κατά προτίμησης υψηλής προστασίας) στους κοινόχρηστους χώρους

Αν υπάρχει ένα μόνο μπάνιο μέσα στο σπίτι, οι θετικοί πρέπει να μεταφέρουν τα αντικείμενά που χρησιμοποιούν, όπως πετσέτες, οδοντόβουρτσες, στον προσωπικό τους χώρο.

Οι θετικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα αντικείμενα μέσα στο μπάνιο, όπως πετσέτες ή οδοντόπαστες.

Χρήσιμο θα ήταν όλοι όσοι μένουν μέσα στο σπίτι να μη φέρνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στο μπάνιο

Φροντίζουμε να υπάρχει καλός αερισμός στο σπίτι

Μετά το τέλος της απομόνωσης, θα πρέπει να πλύνουμε σχολαστικά και να απολυμάνουμε το δωμάτιο της απομόνωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει