Σελήνιο: Ενα πολύτιμο αντικαρκινικό συστατικό

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που φέρει τoν χημικό ατομικό αριθμό 34, προσδιορίζεται με το χημικό σύμβολο SE και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Το σελήνιο παρέχει μια σειρά από οφέλη στο σώμα και είναι πολλά τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν για να εξασφαλιστεί πως υπάρχει κατάλληλη ποσότητα του χημικού αυτού στοιχείου στην καθημερινή διατροφή.

Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Σουηδό χημικό Jons Berzelius το 1817 και είναι ένα από τα χημικά στοιχεία που βοηθούν το σώμα να κάνει αποτελεσματική χρήση του οξυγόνου. Βοηθά, παράλληλα, στην απομάκρυνση των τοξινών, προωθεί την υγιή ανάπτυξη του χρωμοσώματος και την λειτουργία του σώματος, που είναι απαραίτητη για να καταπολεμηθεί η ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου.

Ο θυρεοειδής αδένας ωφελείται επίσης από την παρουσία του σεληνίου, καθώς αυτό ρυθμίζει σωστά τις λειτουργίες του. Γενικότερα προωθεί τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων στο σώμα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τη διατήρηση της υγιούς πίεσης του αίματος και τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Τα υψηλά πρωτεϊνικά συστατικά του το καθιστούν επίσης απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να παράγει το σώμα την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, ένα κυρίαρχο αντιοξειδωτικό.

Αποτελεί έναν από τους «μαχητές» του καρκίνου, βελτιώνει την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει τη συχνότητα των καρδιακών παθήσεων, κρατάει υγιή τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αυξάνει τη γονιμότητα στους άνδρες και μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.

Συνεργάζεται στενά με τη βιταμίνη Ε για να παρέχει στο σώμα ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και αρθρίτιδας.

Προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες με δύο τρόπους: Ενσωματώνεται σε  πρωτεΐνες για να κάνει τη σελινοπρωτεΐνη, που είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό ένζυμο και βοηθά το σώμα να κατασκευάσει το δικό του φυσικό αντιοξειδωτικό, τη γλουταθειόνη.

Η καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων είναι ένας άλλος τομέας όπου το σελήνιο μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια. Επειδή το σελήνιο προστατεύει τον οργανισμό από τις βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση, πιστεύεται πως μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη.

Αντίστοιχα, η έλλειψη σεληνίου στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η έλλειψή του στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της νόσου Keshan. Η νόσος Keshan περιλαμβάνει την αποδυνάμωση της καρδιάς, που οφείλεται σε μειωμένη ικανότητα να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα μέσα από το σώμα, μειώνοντας έτσι τη ροή του οξυγόνου σε ζωτικά όργανα.

Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζεται από την έλλειψη σεληνίου, δεν είναι ασυνήθιστο για το άτομο να βιώσει χρόνια κόπωση, αίσθηση ότι πρέπει να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια για να χειριστεί ακόμα και τις πιο κοινές ψυχικές εργασίες και μια μείωση στη σεξουαλική λειτουργία και επιθυμία.

Ευτυχώς, μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα 55mg σεληνίου που απαιτούνται καθημερινά μπορούν να λαμβάνονται χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε χώμα που είναι ελλιπές σ’ αυτό το στοιχείο δεν παρέχουν τόσο θρεπτικά προϊόντα, όπως αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του οργανισμού.

Τα βιολογικά λαχανικά είναι συνήθως ένας καλός τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετό σελήνιο που προέρχεται από φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, τα καρύδια Βραζιλίας, διάφορα είδη ψαριών γλυκού και αλμυρού νερού, όπως και τα αυγά είναι άριστες πηγές. Μεταξύ των θαλασσινών, τα καβούρια και οι αστακοί είναι από τις καλύτερες επιλογές. Μαζί με τα τρόφιμα είναι επίσης δυνατόν να αγοράσει κανείς συμπληρώματα διατροφής που το περιέχουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει