Σεξουαλική απιστία: Οι άνδρες είναι πιο ζηλιάρηδες από τις γυναίκες

Μια γυναίκα μπορεί να έχει τη φήμη ότι μετατρέπεται σε μικρό πράσινο τέρας από τη ζήλια, όταν ανακαλύψει ότι ο σύντροφός της κοιμάται με μια άλλη γυναίκα, ωστόσο μια νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα.

Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου Chapman στο Orange της Καλιφόρνιας, που συμπεριέλαβε 64.000 άτομα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η σεξουαλική απιστία φέρνει μεγαλύτερη αναστάτωση στους άνδρες, παρά στις γυναίκες στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις.

«Οι άνδρες στα ετερόφυλα ζευγάρια αναστατώνονται περισσότερο από τις γυναίκες από τη σεξουαλική απιστία. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναστατωθούν περισσότερο από τη συναισθηματική απιστία», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, David Frederick.

Για τη μελέτη ο Frederick όρισε ως σεξουαλική απιστία το σεξ του ενός συντρόφου με ένα τρίτο πρόσωπο με το οποίο δεν ήταν ερωτευμένος. Ως συναισθηματική απιστία όρισε την αγάπη μεταξύ του ενός συντρόφου και ενός τρίτου προσώπου, με το οποίο όμως δεν είχε σεξουαλική σχέση.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που πήραν μέρος στη μελέτη ήταν ηλικίας από 18 έως 65 ετών, ωστόσο η πλειοψηφία τους ήταν γύρω στα 30 και απάντησαν σε μια online δημοσκόπηση το 2007. Οι συμμετέχοντες αυτοπροσδιορίστηκαν ως ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, ή αμφιφυλόφιλοι. Σε όλους δόθηκε ένα σενάριο στο οποίο τους ζητούσαν να φανταστούν πως ο σύντροφός τους είχε απομακρυνθεί σεξουαλικά ή συναισθηματικά και να απαντήσουν πώς ένοιωθαν γι’ αυτό.

Οι άνδρες στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις ξεχώρισαν με μεγάλη απόσταση απ’ όλους τους υπόλοιπους, καθώς ήταν η μόνη ομάδα που αναστατώθηκε τόσο έντονα από τη σεξουαλική απιστία, σε σχέση με την συναισθηματική προδοσία.

Ο Frederick επισήμανε πως οι ερευνητές διαφωνούν εδώ και χρόνια για το αν οι άνδρες και γυναίκες διαφέρουν ως προς τις αντιδράσεις τους απέναντι στην απιστία.

Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες αναστατώνονται περισσότερο από τη σεξουαλική απιστία, λένε πως ο λόγος για αυτή την οργή έχει να κάνει με την θεωρία της «εξελικτικής ρίζας».

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι άνδρες αναστατώνονται με τη σεξουαλική απιστία επειδή σταματούν πια να είναι βέβαιοι ότι το παιδί που μπορεί να γεννήσει η σύντροφός τους θα είναι σίγουρα δικό τους. Από την πλευρά τους, οι γυναίκες, αναστατώνονται περισσότερο από τη συναισθηματική απιστία, επειδή φοβούνται ότι ο σύντροφός τους μπορεί να τις εγκαταλείψει ή να χάσουν πόρους, αν αγαπήσει μια άλλη γυναίκα. Στην περίπτωσή τους, βέβαια, δεν μπορεί να υπάρχει ο φόβος για το παιδί, αφού είναι οι ίδιες που θα το γεννήσουν.

Στην μελέτη το 54% των ετεροφυλόφιλων ανδρών αναστατώθηκαν περισσότερο από τη σεξουαλική απιστία σε σχέση με το 35% των γυναικών που ένοιωσαν το ίδιο. Μεταξύ των ετεροφυλόφιλων γυναικών, αντίθετα ήταν το 65% που αναστατώθηκε περισσότερο από τη συναισθηματική απιστία, σε σχέση με το 46% των ετεροφυλόφιλων ανδρών.

Για όλες τις άλλες ομάδες ο Frederick διαπίστωσε πως μόνο το 30% των ατόμων αναστατώθηκαν για την σεξουαλική απιστία.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους συμμετέχοντες μόνο το 34% των ανδρών και το 24% των γυναικών είχαν βιώσει στην πραγματικότητα μια σεξουαλική απιστία.

Η μελέτη, ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά σύμφωνα με τον Gregory White, καθηγητή της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, έχει κάποιους περιορισμούς.

Ένα καλύτερο σενάριο κατά την άποψή του θα ήταν να εκθέσουν οι άνθρωποι τις αληθινές τους εμπειρίες σχετικά με την απιστία, αν και παραδέχεται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ακριβό και χρονοβόρο. Επιπλέον, πρόσθεσε πως το υποθετικό σενάριο δεν μπορεί να αντανακλά με ακρίβεια αυτό που θα ένοιωθαν αυτοί οι άνθρωποι αν τους είχε συμβεί στην πραγματικότητα στη ζωή τους.

«Όταν ρωτάς τους ανθρώπους τι νομίζουν ότι θα κάνουν, αντλούν από τις πεποιθήσεις τους και τις εμπειρίες του παρελθόντος. Το πόσο ζηλιάρης είναι ο καθένας, μπορεί να επηρεαστεί από αυτές τις εμπειρίες. Αν κάποιος “καεί” σε νεαρή ηλικία, ιδιαίτερα στην εφηβεία ή τα πρώτα ενήλικα χρόνια του, είναι δύσκολο τα ταρακουνηθεί πολύ στις μελλοντικές του σχέσεις», τόνισε ο White και συμπλήρωσε:

«Είναι φυσιολογικό, ωστόσο, για τον καθένα να αισθάνεται ένα τσίμπημα ζήλιας πού και πού, ειδικά αν αναρωτιέται μήπως η σχέση του απειλείται ή αν αισθάνεται πως οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που θα προκαλέσει τη ζήλια του, θα χαμηλώσει παράλληλα και την αυτοεκτίμησή του», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει