Η Σιέρα Λεόνε στο κυνήγι ασθενή με Εμπολα που «απήχθη» από το νοσοκομείο

Σε… κυνήγι γυναίκας, ασθενούς με τον ιό Εμπολα, που πήραν οι συγγενείς της με τη βία από το νοσοκομείο της πρωτεύουσας Φρίταουν, έχουν αποδυθεί οι αρχές της Σιέρα Λεόνε.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα κάνουν έκκληση για βοήθεια, προκειμένου να βρεθεί η 32χρονη γυναίκα που έχει χαρακτηριστεί «κίνδυνος για όλους». Η περίπτωσή της ήταν η πρώτη που βρέθηκε θετική στον ιό στην πρωτεύουσα της χώρας.

Στο μεταξύ και ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας επιβεβαίωσε πως ένας Λιβεριανός άνδρας πέθανε από Εμπολα στο Λάγος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο άνδρας κατέρρευσε κατά την άφιξή του στο Λάγος, την περασμένη Κυριακή και μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο στην πόλη, για να μπει σε καραντίνα.

Ο ιός που ξέσπασε το Φεβρουάριο στην Γουινέα, έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 660 άτομα μέχρι τώρα και εξαπλώθηκε αστραπιαία στις γειτονικές Σιέρα Λεόνε και Λιβερία. Ομως, τώρα για πρώτη φορά αναφέρθηκε θανατηφόρο κρούσμα στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

Εξαγριωμένοι διαδηλωτές

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Σιέρα Λεόνε είπε πως το νοσοκομείο King Harman Road καταλήφθηκε την Πέμπτη από την οικογένεια της ασθενούς. Η γυναίκα που είναι μαθητευόμενη κομμώτρια, είναι κάτοικος της πυκνοκατοικημένης περιοχής του Ουέλινγκτον στα ανατολικά της πόλης.

Οι περιπτώσεις Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε επικεντρώνονται στις ανατολικές περιοχές της χώρας, Kenema και Kailahun, ακριβώς πάνω από τα σύνορα με την περιοχή Guekedou της Γουινέας, όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Στη χώρα υπάρχει αυξανόμενη οργή και σύγχυση για τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας. Η αστυνομία αναφέρει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βγει στους δρόμους της Kenema να διαμαρτυρηθούν, συνωστιζόμενοι μπροστά στο νοσοκομείο της πόλης, που αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις Εμπολα στην περιοχή.

Ο πατέρας ενός 9χρονου αγοριού είπε στους δημοσιογράφους ότι ο γιος του πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε από την αστυνομία, που προσπαθούσε να επιβάλλει την τάξη στη διαδήλωση, στην οποία το μικρό παιδί δεν συμμετείχε.

Την περασμένη Δευτέρα οι νοσοκόμες στο νοσοκομείο της Kenema κατέβηκαν σε απεργία για μία ημέρα, επειδή τρεις συνάδελφοί τους πέθαναν από τον ιό Εμπολα, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως και ο επικεφαλής γιατρός της μάχης κατά του Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε μολύνθηκε από τον ιό και υποβάλλεται σε θεραπεία. Η κατάσταση είναι τεταμένη και ο ιός είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει