Σημάδια ότι μπορεί να είχατε κοροναϊό

Ο ιός Sars-Cov-2 μπορεί να υπήρχε νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά. Έτσι υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι να τον είχαν και να ανάρρωσαν χωρίς καν να γνωρίζουν ότι τον πέρασαν.

Δείτε ποια είναι τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσατε να ανήκετε σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ένα άσχημο «κρυολόγημα»

Δεν είναι ασυνήθιστο να αρπάζετε κάποιο κρυολόγημα το χειμώνα. Αλλά αν είχατε κρυολογήσει στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, υπάρχει πιθανότητα το κρυολόγημα να ήταν στην πραγματικότητα η Covid-19.

Ένας τρόπος για να μάθετε τη διαφορά είναι ότι η Covid-19 μπορεί να είχε διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, ενώ το κρυολόγημα συνήθως διαρκεί μόλις λίγες ημέρες. Επιπρόσθετα, η Covid-19 θα μπορούσε να προκαλέσει πυρετό και να σας δυσκολεύει στην αναπνοή.

Δυσκολία στην αναπνοή

Αυτό δεν είναι τυπικά σύμπτωμα κρυολογήματος ή γρίπης. Το αίσθημα ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, είναι σύνηθες φαινόμενο στην Covid-19. Μπορεί να πιστεύατε ότι είχατε βρογχίτιδα, την οποία μπορεί να προκαλέσει η Covid-19. Ή μπορεί να αισθανόσασταν ότι έχετε άγχος ή κάποια κρίση πανικού. Αλλά η δύσπνοια από την Covid-19 διαρκεί περισσότεροι από μια κρίση πανικού. Επίσης, έρχεται μαζί με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Επίμονος Βήχας

Εάν είχατε ξηρό βήχα που χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φύγει, θα μπορούσε να ήταν σύμπτωμα της Covid-19. Aυτός είναι διαφορετικός από έναν βήχα που προκλήθηκε από ένα κρυολόγημα. Θα είχε ξεκινήσει ήπια, αλλά στη συνέχεια επιδεινώθηκε κατά τις επόμενες 5 έως 7 ημέρες.

Κόκκινα, υγρά μάτια

Καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μας έχουν πει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τα μάτια μας.  Εάν είχατε επιπεφυκίτιδα, δάκρυα στα μάτια ή θολή όραση, μπορεί να προκλήθηκε από τον ιό.

Αίσθημα παλμών στην καρδιά ή πόνος στο στήθος

Ο Covid-19 μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά σας. Μπορεί να προκαλέσει γρήγορους παλμούς ή φτερουγίσματα. Μπορεί ακόμα να είχατε σφίξιμο στο στήθος σας. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν ακόμη και αφού το σώμα «καθαρίσει» από τον ιό. Επεισόδια όπως αυτό μπορεί να είναι αισθητά για έως και 2 εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις ή για 6 εβδομάδες σε πιο σοβαρές.

Ακραία κόπωση

Το να αισθάνεστε πραγματικά κουρασμένοι είναι ένα κοινό σύμπτωμα του Covid-19. Αν λοιπόν είχατε αυτό το είδος υπερβολικής κόπωσης που δεν βελτιώθηκε με πολύ ύπνο, θα μπορούσε να ήταν σημάδι του ιού. H αίσθηση αυτή μπορεί να επανήλθε ξανά μερικές ημέρες και κάποιες φορές μερικές εβδομάδες αργότερα.

Απώλεια οσμής ή γεύσης

Εάν οι τροφές ή τα υγρά έδειχναν ότι είχαν διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο (ή δεν είχαν καν γεύση) ή δεν μπορούσατε να έχετε την αίσθηση της όσφρησης  για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να έχετε μολυνθεί από τον ιό. Σχεδόν το 80% των ατόμων που βγήκαν θετικά στον ιό είχαν αυτό το πρόβλημα και συνήθως ήταν σημάδι ήπιας νόσησης του κοροναϊού.

Θέλετε να μάθετε αν είχατε περάσει Covid-19; Κάντε ένα τεστ αντισωμάτων

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει το σώμα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν είχατε κάποια στιγμή νοσήσει από Covid-19 είναι να κάνετε ένα τεστ για να δείτε αν έχετε τα αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό. Εάν τα έχετε, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πόσο καλά θα σας προστατεύσουν αν ξανακολλήσετε. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν αυτά τα αντισώματα είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν ξανά από Covid-19.

Αν είχα, ποια παραλλαγή είχα;

Η παραλλαγή του ιού, αυτό που ονομάζουμε μετάλλαξη, δεν φαίνεται να επηρεάζει τα συμπτώματα που προκαλούν ή επηρεάζουν δραστικά τη σοβαρότητα του ιού. Φαίνεται πως η μόνη διαφορά είναι ότι η μετάλλαξη είναι ευκολότερο να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο. Τα σημάδια αυτής της τελευταίας μορφής Covid-19, δηλαδή της Δέλτα, δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τα πρωτότυπα. Επομένως, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να μάθετε από ποιο στέλεχος του ιού είχατε νοσήσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει