Συμπτώματα χαμηλής προγεστερόνης στις γυναίκες

Η προγεστερόνη είναι μια σημαντική ορμόνη που παράγουν τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες. Οι γυναίκες, ωστόσο βασίζονται περισσότερο σ’ αυτήν, ειδικά όσον αφορά την εγκυμοσύνη και την έμμηνο ρύση.

Οταν οι γυναίκες δεν παράγουν αρκετή απ’ αυτή την ορμόνη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα χαμηλής προγεστερόνης, τα οποία ποικίλλουν και επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματος.

Τα χαμηλά συμπτώματα της προγεστερόνης μπορεί να εκδηλωθούν ως άμεσα συνδεόμενα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ασταθή έμμηνο κύκλο, ισχυρές κράμπες κατά την έμμηνο ρύση, υψηλότερη εμφάνιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και μεγαλύτερη παρουσία θρόμβων του αίματος κατά τη διάρκεια των περιόδων. Οταν τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι πολύ χαμηλά, ενδέχεται να προκύψει υπογονιμότητα, επειδή δεν συμβαίνει ωορρηξία. Μια άλλη πτυχή είναι πως μπορεί να επηρεαστεί η σεξουαλική ορμή ή η λίμπιντο που μπορεί να παρουσιαστεί μειωμένη.

Τα συμπτώματα της χαμηλής προγεστερόνης, δεν είναι πάντα επικίνδυνα. Η παραγωγή προγεστερόνης μειώνεται φυσιολογικά στο γυναικείο σώμα 10 έως 12 ημέρες μετά την ωορρηξία, εκτός αν μια γυναίκα μείνει έγκυος. Η μείωση αυτή προκαλεί την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και μπορεί να οδηγήσει σε μερικά από τα κανονικά συμπτώματα της περιόδου, όπως οι κράμπες. Οταν οι περίοδοι είναι ακανόνιστες, ωστόσο, μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη ανισορροπία των επιπέδων προγεστερόνης ή άλλων σημαντικών ορμονών που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Είναι επίσης σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η εμμηνόπαυση προκαλεί μείωση της προγεστερόνης κι αυτό το γεγονός είναι υπεύθυνο για ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις αλλαγές διάθεσης, τις εξάψεις, τη μειωμένη λίμπιντο και την αϋπνία. Αλλα συμπτώματα της χαμηλής προγεστερόνης μπορούν να επηρεάσουν τις γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται κόπωση, να έχουν ξηρό δέρμα, αϋπνία, κατάθλιψη, ενώ είναι πιθανό να πάρουν βάρος.

Μερικές φορές τα συμπτώματα χαμηλής προγεστερόνης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα. Η χρόνια κατάθλιψη ή το άγχος για παράδειγμα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κίνδυνο για αυτοκτονική συμπεριφορά. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να δημιουργήσουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και σε κάποιες περιπτώσεις πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της μήτρας.

Ενα άλλο δυνατό σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη χαμηλή προγεστερόνη είναι αυτό που επηρεάζει τη μνήμη. Μπορεί να εμφανιστεί απώλεια μνήμης ή έλλειψη της νοητικής οξύτητας, όταν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι αρκετά κάτω από το κανονικό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται άμεσα με χαμηλότερες ορμόνες του θυρεοειδούς. Αν η χαμηλή προγεστερόνη προκαλέσει υποθυρεοειδισμό, αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Εναλλακτικά και οι δύο ορμόνες ενισχύουν την πνευματική οξύτητα και η έλλειψη και των δύο προκαλεί σοβαρή έκπτωση της νοητικής διαύγειας.

Αν νομίζετε ότι έχετε χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Πολλές γυναίκες έχουν μερικά από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, αλλά ποτέ δεν τα ελέγχουν, επειδή δεν είναι πολύ ενοχλητικά.

Περιστασιακά, τα ελαφρώς μειωμένα επίπεδα προγεστερόνης δημιουργούν κάποια μικρή ανησυχία, αλλά μερικές γυναίκες βρίσκουν βοήθεια αν λάβουν πρόσθετη προγεστερόνη. Υπάρχουν κάποιες μη συνταγογραφούμενες φυσικές κρέμες προγεστερόνης που μπορείτε να αγοράσετε, αλλά αν αισθάνεστε πραγματικά πως το σώμα σας χρειάζεται να συμπληρώσει τη συγκεκριμένη ορμόνη, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει