«Συναγερμός» από την αύξηση θανατηφόρων κρουσμάτων εποχικής γρίπης

Ραγδαία αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων της εποχικής γρίπης σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει σημάνει συναγερμό.

Πιο συγκεκριμένα, πέντε άτομα, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας από 31 έως 83 ετών, έχασαν τη ζωή τους, λόγω επιπλοκών από τη νόσο.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από την εποχική γρίπη δεν είχαν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, πέντε ακόμα άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα σοβαρά κρούσματα έχουν φτάσει τα 14 άτομα που στην πλειοψηφία τους αφορούν άνδρες, χρόνιους ασθενείς. Ωστόσο, για πρώτη φορά ανάμεσα στα θύματα υπήρξαν και άτομα που δεν είχαν επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης από την πρώτη εβδομάδα του 2014, ενώ καταγράφονται και σποραδικά σοβαρά κρούσματα της νόσου.

Τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν είναι μέχρι τώρα ο τύπος Α -και κυρίως ο υπότυπος Α(Η1Ν1) pdm09- και λιγότερο ο τύπος Β.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Δείτε το ενημερωτικά βίντεο του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόληψη της γρίπης, καθώς και τη σύντομη έκδοσή του, που προβάλλεται στην τηλεόραση στο πλαίσιο της εκστρατείας πρόληψης για την εποχική γρίπη.

http://www.youtube.com/watch?v=a9t4cdNEO80

http://www.youtube.com/watch?v=b-HSWQzkoUg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει