«Σύστημα προειδοποίησης» στο Μουντιάλ της Βραζιλίας για τον δάγκειο πυρετό

Ενα σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης» που θα προειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας για τον κίνδυνο του δάγκειου πυρετού κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, ανέπτυξαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, που δημοσιεύεται στο έντυπο «The Lancet Infectious Diseases», το σύστημα υπολογίζει τις πιθανότητες ξεσπάσματος της λοίμωξης που προκαλείται από τα κουνούπια.

Υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι αρκετά υψηλός για να δικαιολογήσει τον υψηλό βαθμό επαγρύπνησης σε τρεις περιοχές όπου θα διεξαχθούν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη Νατάλ, τη Φορταλέτζα και τη Ρεσίφε.

Περίπου ένα εκατομμύριο οπαδοί αναμένεται να ταξιδέψουν στις 12 πόλεις που φιλοξενούνται αγώνες, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, που διαρκεί από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα δάγκειου πυρετού από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, μεταξύ των ετών 2000-2013, ενώ έχουν αναφερθεί περισσότερες από 7 εκατομμύρια περιπτώσεις.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο από τα κουνούπια. Μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή ασθένα και σήμερα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες.

Σήτες, air-condition, καθώς και η χρήση εντομοκτόνων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο από το τσίμπημα.

Εξάπλωση του δάγκειου πυρετού

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα για τις βροχοπτώσεις και τη θερμοκρασία από το 1981 μέχρι το 2013, καθώς και τα δεδομένα για το υψόμετρο και την πυκνότητα του πληθυσμού.

Ο κίνδυνος του δάγκειου πυρετού είναι χαμηλός στη Μπραζίλια, την Κουιάμπα, την Κουριτίμπα, το Πόρτο Αλέγκρε και το Σάο Πάολο. Υπερβαίνει τα επίπεδα του μέσου όρου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μπέλο Οριζόντε, το Σαλβαδόρ και το Μανάους. Ο μεγάλος κίνδυνος, όπως προαναφέρθηκε, είναι στις πόλεις Νατάλ, Φορταλέτζα και Ρεσίφε.

mosquito
Το κουνούπι aedes aegypti, φορέας του δάγκειου πυρετού

Η δρ Rachel Lowe από το καταλανικό Ινστιτούτο Κλιματικών Επιστημών στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, που ηγήθηκε της έρευνας, τόνισε: «Οι πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με τον δάγκειο πυρετό στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπορεί να παρουσιάζονται δραματικά στα πρωτοσέλιδα, αλλά οι δικές μας εκτιμήσεις βασίζονται αποκλειστικά στους μέσους όρους των περιπτώσεων δάγκειου πυρετού που σημειώθηκαν στο παρελθόν. Η πιθανότητα μιας μεγάλης επιδημίας δάγκειου πυρετού κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, ικανής να μολύνει τους επισκέπτες και να εξαπλωθεί όταν αυτοί επιστρέψουν πίσω, στη χώρα καταγωγής τους, εξαρτάται από έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού των κουνουπιών, την ευαισθησία του πληθυσμού και το υψηλό ποσοστό των ανθρώπων που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους».

Οι ερευνητές λένε ο εκ των προτέρων προγραμματισμός μπορεί να δώσει στις τοπικές αρχές το χρόνο να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των επιδημιών και την αντιμετώπιση των πληθυσμών των κουνουπιών.

Και προειδοποιούν: «Οι ταξιδιώτες, ιδιαίτερα εκείνοι που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες στις πόλεις υψηλού κινδύνου, μπορεί να επιστρέψουν στο σπίτι τους με δάγκειο πυρετό. Αυτοί που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καλό θα είναι να αναζητήσουν θεραπεία. Οι γιατροί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις αιτίες της εμπύρετης νόσου σε ταξιδιώτες που ταξίδεψαν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει