Σκόρδο: Αποκρουστική μυρωδιά, ευεργετική δράση

To σκόρδο, ή Allium sativum ή (Λατινικά), είναι ένα δημοφιλές βότανο για την καρδιαγγειακή υγεία. Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει σημαντικά, προστατευτικά αποτελέσματα για το σώμα.

Το σκόρδο μειώνει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου και βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης των θρόμβων του αίματος και των καρκινικών όγκων.

Ένας βολβός του σκόρδου περιέχει περίπου 70 δραστικά συστατικά που προάγουν την υγεία, ειδικότερα μια ουσία που ονομάζεται allicin. Το allicin είναι μία ένωση θείου που καταστρέφει πολλά παράσιτα, μύκητες και ιούς, συμπεριλαμβανομένων του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (τo οποίο προκαλεί πεπτικά έλκη), του έρπη, και ενός μύκητα που ονομάζεται candida. Επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες allicin, το σκόρδο πιστεύεται ότι στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι βακτηριακών, ιικών και μυκητιακών λοιμώξεων. Mερικές μελέτες έχουν δείξει ακόμη πως το σκόρδο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων μολύνσεων ζύμης και στη θεραπεία λοιμώξεων του αυτιού.

Το σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τη θεραπεία της υπέρτασης και άλλες υποκείμενες καταστάσεις που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά περισσότερο από 10%. Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της οξείδωσης της LDL (καλής) χοληστερόλης, μια διαδικασία που παράγει πλάκα απόφραξης αρτηριών και, τελικά, οδηγεί σε καρδιακή νόσο, γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Τα χαμηλότερα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα βοηθούν τα αιμοπετάλια να μην γίνονται κολλώδη και να σχηματίζουν θρόμβους στο αίμα. Ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί πραγματικά να είναι επιτυχές στο να εμποδίζει τους θρόμβους στις αρτηρίες, μειώνοντας το μέγεθος των υφιστάμενων καταθέσεων πλάκας.

Το σκόρδο περιέχει ενώσεις που βοηθούν στην αποτροπή και την επιβράδυνση των καρκινικών όγκων. Η κατανάλωση σκόρδου και κάποιων συμπληρωμάτων του μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του στομάχου. Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, το allicin στο σκόρδο έχει μια προστατευτική επίδραση στο στομάχι, προλαμβάνοντας τη διάδοση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηριδίου στενά συνδεδεμένου με την ανάπτυξη του γαστρεντερικού καρκίνου. Το σκόρδο βοηθά επίσης στην προστασία κατά του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του οισοφάγου.

Τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ιδίως εκείνους που υποβάλλονται σε θεραπεία με δοξορουβικίνη, βοηθώντας να αποφευχθεί η εξάντληση της γλουταθειόνης και η αυξανόμενη δράση των ελευθέρων ριζών που συνοδεύουν τη χημειοθεραπεία, η οποία μπορεί να βλάψει τους ιστούς της καρδιάς και του ήπατος. Ωστόσο, οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου οποιουδήποτε είδους, διότι το σκόρδο μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία, ως αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας.

Υπήρξαν κάποιες ενδιαφέρουσες μελέτες με πειραματόζωα που φαίνεται να καταδεικνύουν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου και να αυξήσει την έκκριση ινσουλίνης, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό εάν το σκόρδο μπορεί να κάνει το ίδιο για τους ανθρώπους με διαβήτη. Τα σκόρδα μπορούν να τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα. Τρώγοντας 1-5 σκελίδες κάθε μέρα θα ήταν μια λογική ποσότητα για οποιαδήποτε δίαιτα (προσοχή, πάνω από 5 σκελίδες την ημέρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσπεψία ή τυμπανισμό). Το σκόρδο είναι επίσης διαθέσιμο σε χυμό, σιρόπι, και (αν σας ανησυχεί η σκέψη να έχετε μια μυρωδιά σκόρδου σε καθημερινή βάση) σε εντερικά λεπτά δισκία σκόρδου.

Εάν θέλετε να κρατήσετε έλαιο σκόρδου για τοπική θεραπεία, λοίμωξη του αυτιού κ.λπ., κόψτε ένα σκόρδο σε πέντε μέρη και βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι και δύο εβδομάδες. Είναι καλή ιδέα να κάνετε μια δοκιμή πριν χρησιμοποιήσετε το σκόρδο ως τοπική θεραπεία. Μερικοί άνθρωποι έχουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο σκόρδο, όταν το χρησιμοποιούν στο δέρμα.

Εκτός από τη μυρωδιά, το σκόρδο έχει αναφερθεί ότι προκαλεί στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια και, σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα, κρίσεις άσθματος. Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο και τα συμπληρώματα σκόρδου, καθώς μπορεί να προκαλέσουν κολικούς στο μωρό. Το σκόρδο εντείνει τις επιδράσεις ενός αριθμού φαρμάκων, όπως τα αντιπηκτικά, τα αντιβιοτικά, τα αντιμυκητιακά, τα στεροειδή, και τα αντι-φλεγμονώδη. Τα άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα σκόρδου χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με έναν γιατρό. Το σκόρδο δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται από άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με ανασυνδυασμένο παράγοντα νέκρωσης όγκων (rhTNF), δεδομένου ότι παρεμβαίνει στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει