Σκύλοι και γάτες κολλάνε κοροναϊό από τους ιδιοκτήτες τους

Σκύλοι και γάτες συντροφιάς είναι συχνό να εμφανίζουν λοίμωξη Covid-19, όταν ζουν σε σπίτια στα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν κοροναϊό, σύμφωνα με μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας άλλης σχετικής μελάτης από τον Καναδά.

Περιστατικά μόλυνσης κατοικίδιων ζώων από τους ανθρώπους έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, αλλά είχαν θεωρηθεί σπάνια. Η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι είναι τελικά πιο συχνά από ό,τι είχε θεωρηθεί αρχικά, περίπου ένα στα πέντε κατοικίδια που ζουν σε σπίτια όπου υπάρχει κάποιος άνθρωπος με κοροναϊό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ελς Μπρόενς του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID) και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρησιμοποίησαν μία κινητή κτηνιατρική κλινική για να μελετήσουν νοικοκυριά όπου οι άνθρωποι είχαν διαγνωστεί θετικοί για κοροναϊό μέσω μοριακού τεστ, προκειμένου να πάρουν δείγματα αίματος από τους σκύλους και τις γάτες που ζούσαν στο ίδιο σπίτι.

Συνολικά μελετήθηκαν 156 σκύλοι και 154 γάτες από 196 νοικοκυριά. Βρέθηκαν έξι γάτες και επτά σκύλοι θετικοί στον κοροναϊό (ποσοστό 4,2%), ενώ άλλες 31 γάτες και 23 σκύλοι (ποσοστό 17,4%) βρέθηκαν να διαθέτουν αντισώματα κατά του ιού, μία ένδειξη για παλαιότερη μόλυνση. Συνεπώς, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ζώων συντροφιάς είχαν μολυνθεί. Τελικά και τα 13 ζώα με ενεργή λοίμωξη έγιναν καλά.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε μετάδοση του ιού μεταξύ των ζώων που ζούσαν στο ίδιο σπίτι. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πιθανότερη οδός μετάδοσης είναι από τους ανθρώπους με Covid-19 προς τα ζώα τους και όχι το αντίστροφο.

«Αν έχετε Covid-19 θα πρέπει να αποφεύγετε τις επαφές με τη γάτα ή το σκύλο σας, όπως θα κάνατε και με τους ανθρώπους. Η κύρια ανησυχία δεν είναι η υγεία των ζώων, που έχουν μόνο ήπια ή καθόλου συμπτώματα Covid-19, αλλά ο πιθανός κίνδυνος τα ζώα να δρουν ως «δεξαμενή» του κοροναϊού και να τον επανεισάγουν στον ανθρώπινο πληθυσμό», δήλωσε η δρ Μπρόενς.

«Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από τα κατοικίδια στους ανθρώπους. Έτσι, παρόλο που είναι συχνό φαινόμενο να μολύνονται τα κατοικίδια, όταν ζουν σε σπίτι με Covid-19, φαίνεται απίθανο τα ίδια να παίζουν κάποιο ρόλο στην πανδημία. Δεν μπορούμε, πάντως, να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος 0% να κολλήσει κάποιος Covid-19 από το κατοικίδιο του», πρόσθεσε.

Όχι στο κρεβάτι μαζί με τη γάτα αν έχετε Covid

Μία δεύτερη καναδική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο και έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκουέλφ στο Οντάριο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κτηνιατρικής Παθολογίας, Ντόροθι Μπίντσλε, βρήκε ότι οι γάτες που κοιμούνταν στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους είχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19.

Η μελέτη έγινε σε 48 γάτες και 54 σκύλους σε 77 νοικοκυριά, όπου κάποιος άνθρωπος είχε διαγνωστεί θετικός στον κοροναϊό. Διαπιστώθηκε ότι το 67% των γατών και το 43% των σκύλων βρέθηκαν να έχουν αντισώματα στον ιό, έναντι μόνον 9% των ζώων που ζούσαν σε καταφύγιο και 3% των αδέσποτων.

Το ένα τέταρτο των ζώων με Covid-19 εμφάνιζαν κάποιο σύμπτωμα, όπως έλλειψη όρεξης ή δύσπνοια. Οι περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης στα ζώα ήταν ήπιες, ενώ τρεις σοβαρές.

«Αν κάποιος έχει Covid-19, υπάρχει απρόσμενη μεγάλη πιθανότητα να τη μεταδώσει στο ζώο του, ιδίως σε γάτα που κοιμάται μαζί του. Γι’ αυτό, εάν έχετε Covid-19, καλύτερα να κρατηθείτε σε απόσταση και να μη βάζετε τη γάτα στην κρεβατοκάμαρα σας», τόνισε η δρ Μπίντσλε.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γάτες είναι πιο ευάλωτες από ό,τι οι σκύλοι στον κοροναϊό. Επίσης, οι γάτες είναι πιθανότερο να κοιμούνται κοντά στο πρόσωπο του μολυσμένου από κοροναϊό αφεντικού τους, κάτι που αυξάνει την έκθεσή τους στον κίνδυνο μόλυνσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει