Σοβαρές παρατυπίες σημειώνουν τα πορίσματα Ρακιντζή για τον ΕΟΠΥΥ

Την έκθεση ελέγχου που πραγματοποίησε στον ΕΟΠΠΥ παρέδωσε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής και σημειώνει ότι ανακάλυψε σοβαρές παρατυπίες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης (31/10) ο κ. Ρακιντζής παρέδωσε στον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, δύο πορίσματα που το ένα αφορά τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τη νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό και το άλλο την προμήθεια ειδών περίθαλψης, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια.

Για την νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε 76 εκατομμύρια ευρώ σε ενάμιση χρόνο, ενώ για τις προμήθειες δόθηκαν 113 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ρακιντζής κάνει λόγο για σοβαρές παραβάσεις, παρατυπίες και γραφειοκρατία στον ΕΟΠΥΥ, που έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην είσπραξη εσόδων και την καταβολή οφειλών.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τις παρατυπίες είναι χαρακτηριστικό ότι την έγκριση για την αγορά του 84% των αμαξιδίων έχουν δώσει ιατροί κυτταρολόγοι και μόλις το 16% ιατροί άλλων ειδικοτήτων.

Τα πορίσματα καταγράφουν απλώς τα γεγονότα με στοιχεία, χωρίς να καταλογίζουν ευθύνες, ενώ προτείνουν κατευθυντήριες γραμμές για τον όσο το δυνατόν καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας των εγκρίσεων.

Διαβάστε το πόρισμα Ρακιντζή για τα νοσήλεια των ασφαλισμένων στο εξωτερικό

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει